HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kocamı zorla uçurdular"

Genel Müdür, “Kaza raporunda 85 arıza var. Ama bize bilgi vermediler” deyince yeğenini savunan avukat Yüzer, “Bu nasıl genel müdür hiçbir şeyden bilgisi yok” dedi.

Isparta’nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında 30 Kasım 2007’de meydana gelen, 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili olarak haklarında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan dava açılan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ (World Focus) yetkilisi 9 sanığın yargılanmasında şaşırtıcı açıklamalar yapıldı. Isparta Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ Genel Müdürü Aydın Kızıltan ile diğer şirket yetkilileri İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Şahin Tufan, Faruk Çağımnı, Yavuz Yaşar, Necati Küçük, Fevzi Yavuz ve Sinan Sevinç katıldı. Mahkeme başkanı Suat Yürekli, iddianamenin son bölümünü okuyarak hatırlatmalarda bulundu. İlk olarak Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ Genel Müdürü Aydın Kızıltan’ın ifadesi alındı.

Raporda arıza rekoru

Kızıltan, savunmasında, kaza kırım raporunda eksiklikler bulunduğunu belirterek, raporun teknik bilgilere sahip kişiler tarafından tekrar değerlendirilmesini istedi. Yürekli’nin kazanın sebebini sorması üzerine Kızıltan, “Gece uçuşlarının kuralları bellidir. Aletleri, sinyalleri görerek inmek gerekir ancak bu kazada cihazlar eşliğinde kontrollü alçalma yapılmadığı görülüyor” diye konuştu. Kaza kırım raporunda 85 arıza kaydı bulunduğunu ifade eden Kızıltan, arızaların neler olduğu yönünde kendilerine ayrıntılı bilgi verilmediğini, bu nedenle net açıklamalarda bulunamadıklarını söyledi. Kaza kırım raporu görüşlerine katılmadıklarını kaydeden Kızıltan, “Kaza kırım raporu ile cihazı kiralayan Honeywell Şirketi’nin raporu birbirini tutmuyor. Arızalı olduğu belirtilen yere kontrollü inişi sağlayan EGPWS cihazı, Honeywell raporuna göre çalışıyor gözüküyor. Bana göre de cihaz arızalı değildi” dedi. Serhat Özdemir ile Alaaddin Çelik’in eğitimli ve tecrübeli pilotlar olduğunu söyleyen Kızıltan, “Eğitim sorunları yok, gerekli eğitimleri aldılar” diye konuştu.

‘Bu nasıl genel müdür?’

Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ Uçak Mühendisi Yavuz Yaşar da savunmasında Eritre’den geldiği belirtilen arızalı EGPSW’nin uçağa nasıl takıldığı yönünde net bilgisi olmadığını, uçakların kontrolünü kaptanların da yaptığını belirtti. Eğitim müdürü olarak görev yaptığı belirtilen Faruk Çağımnı’nın avukatı Murat Bilgin, Çağımnı’nın gerçekte eğitim müdürü olarak görev yapmadığı kaydederek, müvekkilinin ismi üzerine sahte imzalar atıldığını tespit ettiklerini, bununla ilgili olarak cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Kazada yeğeni Berkol Doğan’ı kaybeden ve avukatlığını üstlenen Şehnaz Doğan Yüzer, şöyle konuştu: “Her duruşmada bir şaşkınlık yaşıyoruz. Uçak arızalı olduğunu haykırdığı halde uçuruluyor. Bu yapılanlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile World Focus arasında dayanışma olduğunu gösteriyor. Bu kadar eksiği olan bir şirkete hala nasıl uçuş izni veriliyor anlamıyoruz. Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ’nin ciddi borç içinde olduğu belirtiliyor. Borçlu şirkete uçuş izni verilmez.” Yüzer, Genel Müdür Aydın Kızıltan’ın ifadesinin tatmin edici olmadığını savunarak, “İnsanın aklı almıyor, bu nasıl genel müdür anlamadım. Hiçbir şeyden haberi yok, yetkisi yok” dedi.

Teknisyene yargılama kararı çıktı

MAHKEME heyeti hakkında dava açılan teknisyen Reşat Atalay’ın da yargılanmasına karar verildi. Duruşmada, kazanın olduğu dönemde Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ’de teknisyen olarak görevli olan ve arızalı olduğu belirtilen EGPWS cihazını Eritre’de uçağa taktığı iddia edilen Reşat Atalay hakkında yeni açılan davanın kabul edildiği, Atalay hakkında hazırlanan iddianamede “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçunun yer aldığı bildirildi. Duruşmada, daha önce Keçiborlu Cumhuriyet Başsavcılığınca takipsizlik kararı verilen ancak uçak kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatlarından Hasan Kaşıkara’nın itirazının değerlendirilmesi sonucu olayla ilgili olarak hakkında dava açılan Reşat Atalay ile ilgili dosyanın bu davayla birleştirilmesine karar verildi. Duruşmada, Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ ile Atlas Jet arasında imzalanan sözleşmesinin tasdikli örneğinin istenmesine, iddianamede arızalı olduğu belirtilen EGPWS cihazı hakkında kiralama ve kontrol görevini yapan Honeywell firmasınca düzenlenen rapor ile ek belgelerin istenmesine karar verildi. Duruşma, 17 Şubat 2010 tarihine ertelendi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler