HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Libya'ya gönderecek başka gemi yok mu?

Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait yolcu gemisi kalmayınca, özelleştirilen gemilerin Libya’ya gönderildiği iddia edildi.

2000 yılından sonra satılan yolcu gemilerinden en büyükleri, 1150 yolcu kapasitesiyle 1976-77 yılından itibaren kullanılan Tekirdağ ve Bandırma feribotlarıydı. Tekirdağ Feribotu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB), Bandırma Feribotu Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devredilmişti. Ama İBB 2007’de, Çanakkale İl Özel İdaresi 2008’de bu iki gemiyi hurda olarak sattı.

KİMİ MÜZE YAPILDI, KİMİNİN ÜLKEYİ TERK ETMESİNE GÖZ YUMULDU

İddiaya göre, 1080 yolcu kapasiteli Mavi Marmara (1989) İBB’ye devredildikten sonra, 2010 yılında Filistin’e bağışlanacağı gerekçesiyle İHH’ya satıldı. Gazze’ye dönüşü hasar gören geminin müzeye dönüştürülmesine karar verildi. Daha düşük yolcu kapasiteli Karadeniz Feribotu (1997), 2005 yılında MÜSİAD üyesi bir firmaya 4 milyon 250 bin dolara satıldıktan bir sene sonra 8 milyon 750 bin dolara Yunanlı bir firmaya satıldı ve Dream adını aldı. Malta bayrağı çekildikten sonra gemi ülkeyi terk etti.

Hurdaya dönüşen ya da satılıp ülke sınırlarını terk edenler dışında kamuya ait sadece 2002 yılında Deniz Kuvvetlerine hibe edilen 610 yolcu kapasiteli İskenderun feribotu (1991) kaldı. 2004 yılında Denizciler Turizm’e satıldıktan sonra yurdu henüz terk etmeyen sadece iki gemi bulunuyor: 752 yolcu kapasiteli Ankara (1983) ve 610 yolcu kapasiteli Samsun feribotları.

İDO'DA BAŞKA DA GEMİ YOK

Bu yüzden ilk olarak İDO’nun kredi ile aldığı iki hızlı feribot kullanıldı. Çünkü İDO tarafından kullanılan deniz otobüslerinin her birinin yolcu kapasitesi 450’nin altında ve yakıt kapasiteleri düşüktü.

10 adet hızlı feribotun ise 8 tanesi 800 yolcu kapasitesinin altındaydı ve İstanbul'un günlük ulaşımında yoğun olarak kullanılıyorlardı. Bu nedenle Libya’ya gönderebilmek için İDO’nun 1200 yolcu ile yüksek kapasiteli iki feribotu kullanıldı: Osmangazi ve Orhangazi. İstanbul, Bursa arasında çalışan bu feribotlar, 20 binden fazla işçinin bulunduğu Libya’dan işçileri getirme çabasında kapasitelerinin üzerinde çalışarak dahi yetişemiyorlar.

ONLAR DA YETMEYECEK

Geçtiğimiz günlerde Cemil Çiçek, Ahmet Davutoğlu, Binali Yıldırım ve Zafer Çağlayan, yaptıkları toplantıda IDO´ya ait iki feribotun dışında biri hibe edilen, diğer ikisi satılan 3 gemi bulabildiler.

Kamuya ait olan ve Deniz Kuvvetleri Konutanlığına hibe edilmiş İskenderun Feribotu ve yurt içinde turizm amaçlı kullanılan Ankara ve Samsun feribotları. Oysa bu 3 geminin yolcu kapasiteleri 800’ün altında bulunuyor ve Libya’dan gelecekleri taşımaya yetmeyecek görünüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler