HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Müze gibi köy evi

Sivas'ta bir köy evinde milattan önceki dönemler ile Hitit, Roma, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi eser ele geçirildi.

Müze gibi köy evi

Sivas'ta polis ekiplerince yapılan operasyonda, bir köy evinde milattan önceki dönemler ile Hitit, Roma, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. Operasyonda 2 kişi gözaltına alındı.

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/sivasta-tarihi-eser-operasyonu-muze-gibi-koy-evi/6463/167134/sayfa/1/)

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan istihbari çalışmalar neticesinde, Y.T. ve Y.E'nin kent genelinde kaçak kazı yaptıkları, kazılar sonucunda buldukları eserleri Y.E'nin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köyde bulunan evinde sakladıkları, Y.T'nin satmak amacıyla bu eserlerden aldığı numuneleri evinde bulundurduğu bilgisine ulaşıldı.

Bunun üzerine mahkeme kararıyla Y.T. ve Y.E'nin evlerine eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Şüpheliler Y.T. ve Y.E'nin gözaltına alındığı operasyonda 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında olduğu tespit edilen demir çağına ait toprak testi, Roma dönemine ait alabastron, Selçuklu dönemine ait saklama kabı, MÖ 5. yüzyıla ait koku kabı, 2 adak kabı, MÖ 2 bin yılına ait dokuma tezgahlarında kullanılan 2 ağırlık, 2 ezme taşı, 2 ağırşak, 10 taş obje, Selçuklu dönemine ait 2 kandil parçası, MÖ bin yılına ait hayvan başı figürü (at başı), Hititler dönemine ait oyun taşı, çeşitli dönemlere ait 9 seramik parçası, bronzdan yapılmış ok obje, Selçuklu dönemine ait tabak, sütun taşı, üzerinde II. Mahmut'a ait tuğra bulunan pirinç sikke, kılıç, 8 parçadan oluşan çay kaşığı takımı, 5 işlenmiş taş ve tarihi eser aramada kullanılan modern dedektör ele geçirildi.

Operasyonda, etüt edilmesi gereken bazı eserler de bulundu. Ele geçirilen tarihi eserlerin incelenmek üzere Sivas Müze Müdürlüğüne teslim edileceği, 2 zanlının emniyetteki sorgu ve işlemlerinin devam ettiği bildirildi.

KÖY EVİ AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ
Tarihi eserlerin ele geçirildiği Y.E'ye ait köy evinin açık hava müzesi gibi olduğu öğrenildi. Tarihi eserlerin evin içerisindeki raflarda ve evin bahçesinde sergilenirken çekilmiş fotoğraflarının da ele geçirildiği operasyonda, Yıldızeli ilçesine bağlı Kayalıpınar köyündeki Hitit Şehri Kayalıpınar Harabe Ören Yeri'nde bulunan 3 lahite ilişkin fotoğraflar da bulundu.

Kaçak kazı çalışmalarını genellikle Hitit şehri Kayalıpınar Harabe Ören Yeri çevresi ile Yıldızeli bölgesindeki eski yerleşim alanlarında yürüttükleri belirlenen şüphelilerin, bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde Alman arkeolog Andreas Karpe Müller başkanlığında Sivas Müze Müdürlüğünce yürütülen kazı çalışmalarını da yakından takip ettikleri öğrenildi.

Öte yandan, köy evinin bahçesinde yaklaşık 3 metre uzunluğunda 2,5-3 ton ağırlığında sütun taşı ile ele geçirilen ve etüt edilmesi gereken bazı eserlerin ise yediemine teslim edildiği belirtildi.

Operasyonda ele geçirilen, demir çağına ait toprak testinin kral testisi olduğu tahmin ediliyor. Ele geçen eserler arasında, at başı ile eski dönemlerde Tanrılara sunulan adaklar dikkati çekiyor.
(A.A)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler