HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Orgeneral Avni Atilla Işık istifa etti

Kara Kuvvetler Komutanı olması beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Avni Atilla Işık istifa etti.

Orgeneral Avni Atilla Işık istifa etti
Tartışmalı geçen Yüksek Askeri Şura toplantılarında bir ilk yaşandı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama yapılmadı. Bu olmayınca Orgeneral Işık Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığı'na ataması da gerçekleşmedi.

[

****](https://www.mynet.com/peki-simdi-ne-olacak-110100525747?utm_source=mynet&utm_medium=www&utm_campaign=home_haber_thumbnail_2)

[

****](https://www.mynet.com/iste-tsknin-yeni-komuta-kademesi-110100525690?utm_source=mynet&utm_medium=www&utm_campaign=home_haber_thumbnail_4)

[

****](https://www.mynet.com/igsiz-ve-11-general-erdogana-takildi-110100525674)

2013 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi beklenen 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel 30 Ağustos tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı görevini devralacak.

Genelkurmay Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner'in atanması bekleniyor. Kara Kuvvetleri içinse Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın adı geçiyordu ancak sürpriz bir gelişme yaşandı ve Atilla Işık emekliliğini istedi.

IŞIK KOŞANER'DE SORUN YOK Işık Koşaner için sorun gözükmüyor. NTV yayınına katılan Milliyet Gazetesi yazarı Fikret Bila: "Işık Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı imzalanmaya başladı. İmzalar tamamlandığında kararname tamamlanmış olacak ve Gül'ün onayı alındığında atama gerçekleşecek" dedi.

IŞIK EMEKLİLİĞİNİ İSTEYİNCE ARAPSAÇINA DÖNDÜ
Işık'ın emekliliğini istemesi sonrasında Kara Kuvvetleri için soru işaretleri arttı. Bu durumda İlker Başbuğ'un yeni bir teklif yapması gerekiyordu. Genelkurmay'dan Milli Savunma Bakanlığı'na bir teklif gelmedi. Başbuğ'un Atilla Işık'ı önerebileceği belirtiliyordu. Ancak Işık emekliliğini isteyince bu ihtimal de ortadan kalktı. Başbuğ ikinci bir teklif yapmazsa 30 Ağustos'u beklemek gerekecek. Bu durumda atama zinciri etkilenecek. Bu durumda Işık Koşaner'in teklif yapması söz konusu olacak.

HANGİ ORGENERALLERİN ADI GEÇİYOR?
Kara Kuvvetleri için dört orgeneralin ismi geçiyor. En kıdemli orgeneral Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Necdet Özel. Özel 1 Eylül'den sonra birkaç gün görev yapıp Kara Kuvvetleri'ne atanabilir. Ancak bu durumda Özel'in Genelkurmay Başkanlığı yolu kapanabilir.

Bir diğer kıdemli orgeneral 1. Ordu Komutanı Erdal Ceylanoğlu, onu orgeneral Saldıray Berk takip ediyor. Erzincan iddianamesinde 1 numaralı sanık olarak gösterilen Berk hakkında hükümetin olumsuz tavrı olduğunu biliniyor. Ceylanoğlu'nun da 28 Şubat'ta tanklara yürü emri verdigi belirtiliyor.

Adı geçen bir diğer orgeneral de Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner.

En yakın olasılık Necdet Özel olarak görünüyor. Ancak bunun için Işık Koşaner'in teklif vermesi bekleniyor. Son durumda Başbuğ'un yeni bir isim teklifi sunmayacağı öngörülüyor.

KARŞI HAMLE Mİ, ONUR MESELESİ Mİ?
Işık'ın emekliliğini yorumlayan Bila iki ihtimal üzerinde durdu. Bila şunları söyledi: "Bir karşı hamle olarak değerlendirilebilir. Işık, Iğsız'ın yerine göreve gelmek istememiş olabilir. Aynı zamanda orgeneralliğe tercih etmiş, sınıf arkadaşı iki orgeneral. Atilla Işık fırsattan istifade edip komutanlığa gelme durumuna düşmek istememiş olabilir. Onur meselesi yapıp emekliye ayrılmış olabilir. Atama sorunu 30 Ağustos'a kadar devam edebilir."

Atilla Işık kimdir?

Hasan Iğsız'ın kararnamesinin Başbakan Erdoğan tarafından imzalanmaması nedeniyle boş kalan Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanması gündeme gelen Orgeneral Avni Atilla Işık'ın özgeçmişi şöyle:
Orgeneral Avni Atila Işık 1946 Yılında Afyonkarahisar'da doğdu. 1966 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1967 yılında İstihkam Okulu'ndan mezun oldu.

1975 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde Takım Ve Bölük Komutanlığı yapan Orgeneral Işık, 1977 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Kurmay Subay olarak Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Karargahı'nda Plan ve Proje Subaylığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Amerika Birleşik Devletleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'nda İrtibat Subaylığı, Kara Kuvvetleri Eğitim Komutanlığı'nda Şube Müdürlüğü, Londra Askeri Ataşeliği, 12'nci Piyade Tümeni'nde 7'nci Piyade Alay Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı'nda Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

1993 yılında Tuğgeneralliğe terfi eden Işık, Tuğgeneral rütbesi ile Genelkurmay Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik İşleri Daire Başkanlığı ve 66'ncı Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1997 yılında Tümgeneralliğe terfi eden Işık, Tümgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği ve İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2001 yılında Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile 7'nci Kolordu Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 2006 yılında Orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral Rütbesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı ve düne kadar da Jandarma Genel Komutanlığı görevinde bulunuyordu.

Jale Işık ile evli olan Orgeneral Avni Atila Işık, iki çocuk babası ve İngilizce biliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler