HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Ercan, Akdeniz'deki depremi yorumladı

Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ercan, Antalya ve Kıbrıs arasında sabah saat 08:06'da meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin Marmara'da beklenen depremi etkilemeyeceğini belirtti.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yazılı bir açıklama yaparak Antalya'daki depremi değerlendirdi. Depremin kestirilen derinliğinin 39 ile 52 km arasında olduğunu kaydeden Ercan, "Deprem Antalya, Alanya, Girne'de güçlü olarak duyulmuştur. Bugünkü deprem, Kıbrıs yayının kesim yerinde oluşmuştur. Depremin olduğu yer, Doğu Akdeniz'de Florens yükselimi Fethiye-Kıbrıs dalma batma kuşağı kuzeyinde yerinde yer alır. Girit - Rodos- Fethiye - Kıbrıs yayı boyunca Afrika kaysağı (kıtası) yaklaşık 10 milyon yıldır, Ege -Anadolu kaysağı altına yılda 3 santimetre tezlikle dalmaktadır. Afrika kaysağının Ege ile Anadolu'yu kaktırması, dalan Afrika yer kabuğundaki kopmalar depremleri yaratmaktadır. Türkiye'nin 100 kilometreye varan derin depremleri bu bölgede olmaktadır. Bu yörede beklenen en büyük deprem 7.0 dolayındadır" dedi.

Depremin derinde olması nedeniyle etkileme alanı içindeki yapılarda hasar yaratmadığını dile getiren Ercan, bu şiddetteki depremin yapı niteliği için yıkıcı olmayacağını söyledi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin 8 saniye sürdüğünü belirterek, "Gezginci beldesi olan bu bölge için, yapıların 7.2'ye dayanıklı olup olmadığı araştırılmalı, ayrıca yapı girişlerine asılacak bir alınlıkla yapının güçlü olduğu belirtilmelidir. Bu dolayda 30 Ocak 2005'de de Kaş'ın 30 km güneyinde deniz içinde, Anaximendros deniz altı dağlarına yakın, 33 km derinde bir deprem olmuştu. Ayrıca 24 Ocak 2005 günü 5.5 büyüklüğünde bir deprem daha olmuştu. Bütün bu depremler Kıbrıs dalma batma kuşağı işleyişiyle ilişkilidir. Olasılıkla bu depremin artçıları 7 ile 10 gün 4,5'a varan büyüklüklerde görülebilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu depremin ardından daha büyük bir deprem geleceğine ilişkin bir veri olmadığını da ifade ederek, "Deprem, Marmara'da beklenen depremi etkilemez. Son 3 ay içinde Güney-Batı Türkiye'de bir deprem kaynaşması görülmektedir. Bu kaynaşma, bu bölgenin gerilmekte olduğunun bir belirtisidir. Bu bölgenin daha büyük bir depreme gebe olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle öncelikli çekinceli iller; Muğla, Aydın, Denizli, Burdur, Isparta, Antalya olarak sayılabilir" açıklamasında bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler