HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rekorlar da bir gün bitecek

Ankara (AA)- Sportif anlamda insan performansının sınırları merak konusu olmaya devam ediyor. Sporcuların, daha ne kadar güçlü, ne kadar hızlı ve ne kadar dayanıklı
olabileceği, bilim adamları tarafından araştırılmaya devam ederken, başarı, ün, para ve kariyer hırsı, sporcuları her geçen gün farklı yöntemler denemeye itiyor.

Sporculara zaman zaman kalıcı zararlar veren, hatta ölümlere yol açan dopingin, neredeyse kullanılmadığı branş kalmazken, "rekorlar bitecek mi, bitmeyecek mi" tartışması gündemdeki yerini koruyor.

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Caner Açıkada, bazı araştırmalar yaptıklarını belirterek, "Rekorlar elbette ilerlemeye devam edecek. Bir sınırı olacak ancak şu anda o sınırın ne olacağını biz de bilemiyoruz" dedi.

1908 yılından bu yana atletizmde bazı branşlarda kırılan rekorları matematiksel yöntemlerle incelediklerini ve ileriye dönük tahmin yürüttüklerini kaydeden Açıkada, elde ettikleri bulguları şöyle anlattı: "Araştırmalarımız sonucunda 10.49 olan 100 metre bayanlar dünya rekorunun duraksama noktasına geldiği görülmektedir. Ancak erkekler 100 metre rekorunun 9.77'den 9.75'e inebileceği tahmin edilmektedir. Aynı şekilde 1500 metre bayanlar derecesinin 3.50.46'dan 3.32.46'ya, maraton derecesinin ise 2.12.25'den 2.05.09'a kadar inebileceğini tahmin ediyoruz. Erkekler 1500 metrede şu anki derece 3.26.00'ken, 3.09.63'e, maraton derecesi ise 2.04.55.00 iken 1.49.09.00'a çekilebilir."

Rekorların nasıl gelişeceği ve derecelerin nereye kadar ineceği tahminlerinin, birçok bilinmeyen etken nedeniyle çok sağlıklı yapılamadığına dikkati çeken Açıkada, "Ancak tüm çabalara rağmen rekorlar duraksama noktasına gelecek" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler