HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rüşvet yiyen memura ceza indirimi

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, görevi kötüye kullanan kamu görevlilerine uygulanan hapis cezalarında indirim öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

ANKARA (İHA) - AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, görevi kötüye kullanan kamu görevlilerine uygulanan hapis cezalarında indirim öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklife göre, mevcut kanun hükmündeki 'kazanç' ifadesi de, 'menfaat' olarak değiştirilecek.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklife göre 'Görevi Kötüye Kullanma' başlıklı maddenin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan 'kazanç' ibaresi, 'menfaat' olarak değiştirilecek. Teklifin gerekçesinde, bu suretle görevi kötüye kullanma suçunun oluşumu bakımından kişilere sağlananın, sadece ekonomik bir kazanç olarak algılanmasının önüne geçileceği ve görevin gereklerine aykırı

hareket etmek suretiyle kişilere ekonomik olarak ölçülemeyen bir menfaatin sağlanması halinde de bu suçun oluşacağı belirtildi.

Teklife göre ayrıca, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi için 1 yıldan 3 yıla kadar öngörülen hapis cezası, 6 aydan 2 yıla kadar uygulanacak. Görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisine verilen hapis cezalarında da indirim öngörülüyor. Bu

suçlar için uygulanan hapis cezasının alt sınırı 6 aydan 3 aya, üst sınırı ise 2 yıldan 1 yıla indiriliyor.

Teklife göre; irtikap suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

Teklifin gerekçesinde, ceza miktarları bakımından aynı bölümde yer alan suçlar arasındaki dengeyi sağlamak için maddenin birinci ve ikinci fıkralarında öngörülen cezalarda indirim yapıldığı, görevi kötüye kullanma suçunun nitelikli haliyle ilgili olarak ise hapis cezasının miktarının muhafaza edildiği, ayrıca para cezası öngörüldüğü ifade edildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler