HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Terörle mücadelede Türkiye-Çin işbirliği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao Türkiye ile terörle mücadele konusunda ortak çalışma yapacaklarını söyledi

Jiabao Türkiye’nin bölgesel gücünü ve İran’la ilgili çalışmaları takdir ettiklerini de belirtti.

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao ve beraberindeki heyetin Ankara temasları kapsamında ikili ve heyetlararası görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerin ardından her iki ülkenin başbakanı ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda ticari ve ekonomik işbirliği, kültürel değişim, ulaşım ve bilgi teknolojileri ile Yeni İpek Yolu bağlantısı konularında 8 anlaşma imzalandı.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından görüşmelere ilişkin açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşmelerin çok verimli geçtiğini, imzalanan anlaşmalarla Türkiye-Çin arasındaki geleceğe yönelik ilişkilerin çok daha farklılık kazanmış olduğunu söyledi. Özellikle Eskişehir-İstanbul ve Ankara-Sivas hızlı tren hatlarının birlikte yapıldığına dikkat çeken Erdoğan bundan sonraki sürekte 4 bin 500-5 bin metre demiryolu ağını Çin ile yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Temenni ederiz ki, uygun şartlarda bir finansmanın temini ile bu çalışmaları birlikte yürütürüz. Bu görüşmeleri de ayrıca yapmış bulunuyoruz. Nükleer enerji alanında gerek termik santrallerde gerek HES’lerde müşterek çalışmalar yapabileceğimizi konuştuk. Dışişleri bakanlarımıza gerekli talimatları verdik ve yoğun şekilde bu çalışmaları yürüteceğiz. Ekim ayında dışişleri bakanımız Çin’e gidecek ve bu konuları ele alarak süreci hızlandırmanın gayreti içinde olacağız. İkili ticaret hacmimiz şu anda 17 milyar dolar. Aramızda bir takvim belirledik. 2015’e kadar bu hacmi 50 milyar dolara çıkaralım dedik. İkinci bir etabı da 2020 yılında da bunu 100 milyar dolara ulaştıralım dedik ve bu konuda da mevkidaşımla mutabık kaldık. Bu bağlamdaki ilişkilerimizi stratejik işbirliğine yükseltme konusunda da bir mutabakatımız var. Bu rakamlara ulaşırken bir adım daha atalım bu adım da ne olsun bütün ilişkilerimizi TL ve Yuan bazında yürütelim. Böyle bir adımı da atalım dedik ve mutabık kaldık. Öyle zannediyorum ki Rusya ve İran’la attığımız bu alandaki adımlardan sonra en önemli adım olacak.”

-MODERN İPEK YOLUNU YENİDEN TESİS EDECEĞİZ-

Erdoğan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattının inşasında işbirliği hususunda da Ulaştırma Bakanlarına talimat verdiklerini dile getirerek

“İstanbul’u Pekin’e bağlayan demiryolu hattının adımlarını atma kararlılığı içindeyiz. Marmaray’ın bitişiyle Edirne Kars arası zaten belli bir bölümü bitmiş olan hızlı tren hattının bunlarla tamamlanması suretiyle modern İpek Yolu’nu yeniden tesis etme imkanına sahip olacağız” diye konuştu.

-TERÖRLE MÜCADELEDE ORTAK ÇALIŞMA-

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao ise konuşmasında iki ülke arasında karşılıklı olarak stratejik ilişki kurulmasının önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti. Jiabao konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“İki ülke terörizmle mücadelede ve aşırıcılıkla mücadelede karşılıklı mekanizmalar kurarak ortak çalışma yapma kararı almıştır. Çin tarafı ticaretin sürdürülebilir ve fazla açık olmadan dengeli geliştirilmesi için çalışma yapacaktır. Çin tarafı demiryolu köprü ve enerji konusunda Türk tarafıyla yoğun işbirliği yapacaktır. Ticari İlişkilerimizi daha üst düzeyde gerçekleştirmek istiyoruz.”

Çin’in Türkiye’nin bölgesindeki gücünü ve İran’la ilgili yaptığı çalışmaları da takdir ettiklerini dile getiren Jiabao, “Çin ile Türkiye arasında tarihi bağlar ilişkiler vardır. İki ülke arasındaki ilişkilerin dostane şekilde artması dünya barışına da katkıda bulunacaktır. Bu ilişkilerimiz stratejik ilişkilerin kurulmasından sonra büyük bir hızla artacaktır” diye konuştu.

-İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR-

-İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Çerçeve Anlaşması

-İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğine İlişkin Orta ve Uzun Dönem Gelişim Planı İçin Ortak Çalışma Başlatılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası

-Üçüncü Ülkelerde Altyapı İnşası ve Teknik Danışmanlık Hizmetlerinde İşbirliğini Artırmaya İlişkin Mutabakat Muhtırası

-2010-2013 Yılları İçin Kültürel Değişim ve İşbirliği Uygulama Planı

-Demiryolu İşbirliği Anlaşması

-Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Çin Ticaret Bakanlığı arasında, Yeni İpek Yolu Bağlantısı Hakkında Ortak Çalışma Grubu Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası

-Ulaştırma Bakanlığı ile Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı arasında, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası

-Ulaştırma Bakanlığı ve Çin Ulaştırma Bakanlığı arasında, Ulaşım Altyapısı ve Denizcilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler