HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye büyükelçisini geri mi çağırıyor?

Danny Ayalon'un Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile yaptığı görüşme sırasında gerçekleşen diplomasi ayıbı için özür dilenmediği takdirde Türkiye, Büyükelçi Çelikkol'u geri çağıracak.

Türkiye büyükelçisini geri mi çağırıyor?

DAVUTOĞLU: İSRAİL İLE DİYALOG YOK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’le yaptığı görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu “ Bu şartlarda herhangi bir diyaloğumuz olmadı. İsrail Dışişleri Bakanlığı’yla da öyle bir diyalog da söz konusu olamaz. Çok açık söylüyorum: Ülkeler birbirleriyle görüş ayrılıkları içerisinde olabilirler. Ülkeler birbirlerinin değişik politikalarını tenkit de edebilirler. Ama, bütün devletlerin uyması gereken diplomatik ve nezaket kuralları vardır. Bu nezaket kurallarını göstermek devlet olmanın bir gereğidir. Sayın Başbakanımızın da açıklamasında vurguladığı gibi Dışişleri Bakanlığımız da gerekli açıklamakları yaptı. Bu konuda İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan gerekli, adımların atılmasını bekliyoruz.” dedi.

**Dışişleri'nden İsrail'e sert yanıt

**

[](https://www.mynet.com/israil-buyukelcisi-disislerine-cagrildi-110100489652)
**
[****](http://video.mynet.com/habervideo/Israil-den-diplomatik-skandal/440131/)
[** **](https://www.mynet.com/israilden-kustah-cevap-110100489568)

**

İSRAİL SERT TUTUMUNU SÜRDÜRÜYOR

Davutoğlu İngiltere'de bu açıklamayı yaparken, aynı dakikalarda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un alçak kanepede ağırlanması emrini veren Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ı sonuna kadar desteklediğini açıkladı. Kriz başladığı andan beri açıklama yapmayan İsrail Başbakanı Netanyahu gece yarısı konuştu. Netanyahu, Türkiye’nin İran ve Suriye ile yakın ilişki kurmasının Kudüs’te endişe yarattığını belirterek, yardımcısı Danny Ayalon’un Türkiye Büyükelçisi’ne karşı takındığı tutumdan dolayı Dışişleri Bakanı Lieberman’ın sonuna kadar desteklediğini söyledi.

ALÇAK SANDALYEDE BAŞROL AYALON'UN

Netanyahu’nun ofisindeki yetkililer, Türkiye Büyükelçisi’nin çağrılarak uyarılması kararının Netanyahu ve Lieberman tarafından birlikte alındığını duyurdu. Netanyahu’nun yardımcıları, buna rağmen Ayalon ile Çelikkol arasındaki görüşmenin “koreografisinden” haberdar olmadığını kaydetti.

JERUSALEM POST : TÜRKİYE ELÇİSİNİ GERİ ÇEKEBİLİR

İsrail’in en büyük gazetesi The Jerusalem Post, Arap asıllı bir İsrail milletvekiline dayandırarak verdiği haberde, Büyükelçi Çelikkol'un yakında danışmalarda bulunmak üzere Ankara’ya gideceğini ve bir daha geri dönmeyebileceğini söylediğini öne sürdü. Jerusalem Post, Büyükelçi Çelikkol’un bu sözleri İsrail parlamentosu Knesset’in Arap asıllı üyesi Talib a-Sanaa’ya söylediğini iddia etti. Gazete, haberi henüz doğrulayamadığını da duyurdu.

DIŞİŞLERİ KAYNAKLARI: ÖZÜR BEKLİYORUZ, YOKSA ELÇİ ÇEKİLECEK

İsrail gazetesi Jerusalem Post'un internet sitesinde yayınlanan bu haberden 2 saat sonra Dışişleri kulusleri'nde de hareketli anlar yaşandı. Dışişleri'nden sızan bilgilere göre İsrail özür dilemzes ise Türkiye, bugün İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya geri çağıracak. Diplomaside, istişarelerde bulunmak üzere Elçi'yi geri çağırmak çok ciddi bir protesto yöntemi.

BÜYÜKELÇİ ANLASAYDI SESSİZ KALMAZDI

Türkiye’nin İsrail Büyükelçiliği’nden de akşam saatlerinde açıklama geldi. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, İsrailli Bakan Yardımcısı Ayalon ile Çelikkol’un daha önce Perşembe günü görüşmek üzere randevulaştığı hatırlatılarak, Ayalon’un sonradan randevuyu Pazartesi gününe çektiği kaydedildi.

Açıklamada, “Görüşmenin erkene çekilmesinin nedenini ve acil bir durum olup olmadığını öğrenmeye çalıştık, ancak bize bir şey olmadığı şeklinde yanıt verildi. Sabahki görüşmede de Ayalon garip davrandı ve bir yandan toplantıyı izlemeye gelen gazetecilere İbranice sert sözler sarfederken diğer yandan da gülümsüyordu. Büyükelçi, kendisinin selamlandığını düşünerek gülümsedi. Toplantı sıcak ve profesyonel bir havada gerçekleşti” denildi.

Büyükelçilik açıklamasında, Büyükelçi Çelikkol’un, söylenenleri anlamadığı belirtilerek, “Çelikkol, Ayalon’un sözlerini anlamış olsaydı, sert bir şekilde karşılık verirdi. Büyükelçi, Ayalon’un söylediklerini öğrendiğinde Ayalon’un kendisine tuzak kurmuş olduğunu anladı” diye devam edildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler