HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vurulan gemilerde kimler var?

İsrail'in operasyon düzenlediği altı gemiden üç tanesinin Türk gemisi olduğu ancak bu gemilerin iki tanesinden haber alınamadığı bildirildi.

Vurulan gemilerde kimler var?

Konvoydaki gemilerin yolcuları ve mürettebatlarıyla toplam 700 kişi taşıdığı bu kişilerin içinde ünlü isimlerin de bulunduğu ifade ediliyor.

Gazze’ye giden insani yardım filosunda toplam altı gemi bulunuyor. İlk olarak dokuz gemiyle yola çıkan filoda yaşanan teknik aksaklıklardan dolayı yolcuların bazıları diğer gemilere, özellikle de büyük yolcu gemisi Mavi Marmara’ya aktarılmıştı.

[**

**](https://www.mynet.com/dunya-haberler)

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/israil-yardim-konvoyuna-saldirdi-israil-yardim-konvoyuna-saldirdi/5992/154349/sayfa/7/)

İsrail Ordusu: "Şiddetli direniş ile karşılandık”

İHH Başkan Vekili Yavuz Dede, yaptığı açıklamada filoda Mavi Marmara dışında iki tane daha Türk gemisi olduğunu söyledi. “Amiral gemisi Mavi Marmara. Orada yanlış hatırlamıyorsam 546 kişi var. Personelle beraber 600’ü buluyor. Türk sayısı 400 civarında” diyen Dede, diğer Türk gemilerinin “Gazze” ve “Defne Y” isimli daha küçük iki gemi olduğunu ve bu gemilerin kargo taşıdığını ifade etti.

Dede bu gemilerden hiçbir haber alınamadığını ifade etti.

Gazze'ye giden ve çoğunluğu Mavi Marmara'da olan aktivistler arasında dünyanın 50 ülkesinden vatandaşlar olduğu belirtiliyor. Avrupa Parlamentosu'ndan 15 milletvekili, 1976 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi Kuzey İrlandalı Mairead Corrigan Maguire ve 85 yaşındaki Yahudi Soykırımı gazisi Hedy Epstein da var.

SADECE TÜRK GEMİLERİ DEĞİL

İsrail askerlerinin operasyon düzenlediği gemiler arasında Yunanistan bayraklı gemiler de var. Yunan basınında Eleftheri Mesogios isimli ticaret gemisiyle, Sfendoni isimli geminin işgal edildiği ifade ediliyor.

İHH Başkan Vekili Dede de yaptığı açıklamada, “Askerler Türk gemilerine indikten sonra uydu üzerinden 50 mil boyunca daha Yunan gemilerini takip edebildik. İlk önce Türk gemileri hedef alındı, yabancı gemilere daha sonra operasyon düzenlendi” dedi.

“Gazze için Bir Gemi” girişiminin koordinatörü Yanis Maistros da İsrail ordusunun operasyonunda bir Yunanlının yaralandığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı İsrail’in Atina büyükelçisi Ali Yahya’nın görüşme için çağrılmasının ardından yapılan açıklamada gemilerdeki 30 kişinin akıbetiyle ilgili bilgi istendiğini ifade etti.

Filodaki son gemi İrlanda'ya ait 1,200 tonluk bir kargo gemisi olan "Rachel Corrie". 2003 yılında Gazze'de bir ordu buldozerinin altında kalan ABD vatandaşı Corrie'nin adını alan gemide sekiz İrlandalı ve bir Türk-İrlandalı olduğu bildirilirken Dışişleri Bakanı Michael Martin, olayı kınayıp gemidekilerin güvenliğiyle ilgili bilgi sahibi olmaya çalıştıklarını açıkladı.

Anadolu Ajansı da gemilerden bir tanesinde 15 İsveç vatandaşının bulunduğunu bildirdi.

ABD BAYRAKLI GEMİLER DE VARDI

Konvoyda Özgür Gazze Hareketi’ne ait iki yolcu gemisi (Challenger 1, Challenger 1I) bulunuyordu. Gemiler Cuma günü arıza yapmış, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin girişlerine izin vermemesiyle KKTC’nin Magosa limanına çekilmişti.

Özgür Gazze Hareketi’nin sitesinde bu iki geminin ABD bayrağı taşıdığı ifade edildi.

Özgür Gazze Hareketi, Avrupa Gazze Ablukasını Sonlandırma Hareketi, İnsani Yardım Vakfı, Perdana Küresel Barış kurumu, Gazze’ye Gemi-Yunanistan, Gazze’ye gemi-İsveç ve Uluslararası Gazze Ablukasının Kaldırılması Komitesi’nin girişimleriyle oluşturulmuştu.

Konvoyun toplam 10 bin ton insani yardım malzemesi taşıdığı, bunların büyük bir çoğunluğunun inşaat malzemesi ve tıbbi yardım malzemesi olduğu ifade ediliyor.

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/israil-yardim-konvoyuna-saldirdi-israil-yardim-konvoyuna-saldirdi/5992/154349/sayfa/7/)

İsrail Ordusu: "Şiddetli direniş ile karşılandık”


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler