HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Roma hamamında alttan ısıtmalı küvet

Hatay'da bulunan İssos Antik kentinde, yaklaşık 5 dönümlük hazine arazisinde üç sezondur yapılan kazı çalışmalarında Roma dönemine ait hamam kompleksinin gün ışığına çıkarılmaya çalışıldığı bildirildi

Hatay Arkeoloji Müzesi Arkeoloğu Ömer Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdare ve Erzin Belediyesi'nin katkısıyla bu yıl bölgede kazı çalışmalarına yeniden başladıklarını söyledi.

Yaklaşık 80 bin lira ödenek ve 45 işçi ile bu yıl ağustos ayında başlayan kurtarma kazısının sona erdiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

''M.S. 3 ve M.S. 5 yüzyıllara ait olduğu sanılan Hamam kompleksinin 2006 yılında bir bölümü açıldı. Bu kazıda, suyu ısıtmak için kullanılan ateş yakılan yer olan külhan ile orta derecede ısıtılmış soğukluk yeri ve Bereket Tanrıçası olarak bilinen Artemis mozaiğinin bir bölümü ortaya çıkarıldı. 2008 yılında yapılan ikinci sezon kurtarma kazısında da hamam kompleksinin ılık, sıcak ve soğuk su sistemiyle çalıştığını tespit ettik. Ayrıca bu dönemdeki kazıda bir havuz ile çok sayıda çömlek ve heykel bulduk.''

-ÜÇ FARKLI MEKAN DAHA TESPİT EDİLDİ -

Kazının bu yılki bölümünde ise tarihe ışık tutacak önemli bilgiler elde ettiklerini vurgulayan Çelik, 5 dönümlük arazinin şu ana kadar yaklaşık 1,5 dönümünde kazı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Kazı çalışmalarında tabanı pişmiş toprakla kaplı bir havuza daha ulaştıklarının altını çizen Çelik, ''Bu yıl kazılarda küvet ve birbirine bağlantılı üç oda tespit ettik. Bu odaların büyük olasılıkla banyo yapılan yerler olduğunu tahmin ediyoruz. Ayrıca, alttan ısıtma sistemli bir küvet ile bir adet ufak duş düzeneği bulduk'' diye konuştu.

Çalışmalarda hamam kompleksinde mimari farklılıkların olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Çelik, ayrıca çok sayıda su kanalı bulduklarını belirtti.

Çelik, daha önceki sezon kazılarında ortaya çıkarılan Bereket Tanrıçası olarak da bilinen ve kadınların hayatına son verdiğine inanılan elinde gümüş mızrak, ok bulunan Artemis mozaiğinin doğusundaki alanda, üç farklı mekana rastladıklarını kaydetti.

Bulunan yeni yerin mimari yapısıyla hamam kompleksinden ayrıldığına dikkati çeken Çelik, burada kapı girişlerinin bulunduğunu söyledi.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler