HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan'dan esnafa müjdeli haber

Başbakan Erdoğan "Esnaf Değişim, Dönüşüm ve Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nı açıkladı.

Başbakan'dan esnafa müjdeli haber

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halen esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, "vergiden muaf esnaf belgesi" uygulaması getirileceğin bildirdi.

Erdoğan, modern toplu taşımacılık yapılmasına dönük, yerel yönetimler ile ilgili esnaf kuruluşunun birlikte geliştirecekleri projeler destekleneceğini açıkladı.

FAİZ DESTEĞİNE DEVAM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediye erişimin artırılması ve kolaylaştırılması için yüzde 50 faiz desteğine devam edeceklerini bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dün İMKB'nin ulaştığı tarihi seviyenin Türkiye ekonomisindeki hızlı ilerlemenin somut göstergelerinden biri olduğunu belirterek, “Borsamız, tarihinde ilk kez 59 bin seviyesinin üzerine çıkmıştır” dedi. Erdoğan, “Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nı (ESDEP) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 1 milyon 900 bin esnaf ve sanatkarımızı yakından ilgilendiren eylem planını değerlendirmek üzere bir araya gelindiğini belirtti.

ESDEP olarak isimlendirilen planın 7 ana başlıktan ve 30 alt başlıktan oluştuğunu belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

“2008 yılının sonlarından itibaren gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan finans krizi zamanla tüm dünyayı etkileyerek küresel bir krize dönüştü. 2009 yılında dünya ekonomisi ikinci dünya savaşından sonra ilk defa reel olarak küçüldü.

Küresel ekonomiye entegre olmuş hemen her ülkenin bu krizden az yada çok etkilendiğini görüyoruz. Birçok ülkede daralma ve işsizlik olarak finans krizi tezahür etmiştir.

Türkiye bu krizi son derece hazırlıklı şekilde karşılamıştır. 2002'den itibaren yapısal reformlar krizin ülkemiz üzerindeki etkilerini diğer ülkelere nazaran kısıtlı kalmasını sağlamıştır.

Krizin ilk sinyallerini almaya başladığımız ilk andan itibaren daralan piyasaları genişletecek, iç talebi canlandıracak ve reel sektöre ilişkin adımlar attık ve bu konuda kararlılığımızı sürdürdük.

2008 sonundan itibaren geçici bir daralma sürecine giren Türkiye ekonomisi 2009 son çeyreğinde yüzde 6 gibi büyüme kaydetti. 2009 yılındaki daralma yüzde 4,7 ile sınırlı kaldı.

Bu yılın ilk çeyreğinde bütçe performansı, sanayi üretimi, iç talep ve ihracatta yaşanan olumlu gelişmeler gelecek adına umutlarımızın artmasına vesile olmuştur.
Dün İMKB'nin ulaştığı tarihi seviye Türkiye ekonomisindeki hızlı ilerlemenin somut göstergelerinden biri olmuştur. Borsamız tarihinde ilk kez 59 bin seviyesinin üzerine çıkmıştır.”

BAŞBAKAN 7 MADDEYİ AÇIKLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı destek paketindeki 7 ana maddeyi şöyle sıraladı;

- Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi:

Halkbankası tarafındna esnaflara yüzde 50 faiz desteğine devam edeceğiz. KOSGEB destek programlarında esnaf ve sanaatkarlar öncelikli olacak. proje bazında destekleyeceğiz.

- Vergi ve istihdam yükümlülüklerinin azaltılması

Esnafın üzerindeki yüklerin azaltılmasına çalışılacak. Vergiden muaf esnaf belgesi uygulaması getitilecek. Basit usulden gerçek usule geçen esnaflar, şartlar oluştugunda basit usule göre değerlendirilcekler.

- Eğitim ve danısmanlık desteklerinin geliştirilmesi:

Esnafların eğitim ve gelişimlerine yönelik yapılan destekler artıtılacak.

- Girişimciliğin desteklenmesi

Yenilikçlik ve girişimcilek projelerine sdestek olup, Esnafın geliştirilmesi için bütün projeler geliştirilecek.

- Altyapı, kümelenme ve ortaklık projelerinin desteklenmesi

Yeni ürün ve üretim modelleri geliştirmek için esnaf lar,sanatkarlar ve üniversiteler arasındaki işbirliğini geliştireceğiz. Küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ'nin imkanları kullanılacak. İŞletmeleri bir çatı altında birleştirilecek projeleri destekliyeceğiz.

- Hukuki yapının düzenlemesi

Esnafımızı destekleyen konfederasyon Ode ve Kuruluşlar dağınık bir şekildedir. Bu dağınık yapının maliyeti 400 milyon lirayı buluyor. Bu sorunu çözmek için ilgili kanunda değişiklikler yapacağız. Ustalık belgesi ile iligili yaşanan sıkıntılara son verecek yei düzenlemeler yapılacak.

- Esnaf ve zanaatkarların Avrupa Birliği programlarından faydalanmaları sağlanacak.

Bölgesel rekabet edilebilirlilk programı hazıladık. Yaklşaık 14 milyon Euroluk bir kaynağıesnaf ve sanatkarlar ilie ilgili projeler için kullanacağız.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler