HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çiçek: Uzlaşma arayışında samimiyiz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil çiçek, anayasa değişikliği konusunda uzlaşma arayışında samimi olduklarını söyledi.

Çiçek, bu meclisinin anayasa değişikliği yapamayacağı görüşünü paylaşmadıklarını ifade etti.

Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ''milletvekili sıfatlarıyla basın toplantısını yaptıklarını'' vurguladı.

Anayasa değişikliğinin hükümet konusu olmadığını anlatan çiçek, bunu yapacak olan tek mercinin TBMM olduğuna işaret etti.

1982 anayasasının yürürlüğe girdikten sonra dünyanın en çok tartışılan anayasası olduğunu belirten çiçek, ''Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu kesindir'' dedi.

Anayasa değişikliği konusunda hep uzlaşma arayışı içinde olduklarını, halen de bu arayışın sürdüğünü ifade eden Çiçek, ''Komisyon aşamasında da tekliflere açık olacağız. Uzlaşma arayışında samimiyiz'' diye konuştu.

Mevcut anayasanın Türkiye'ye yetmediği, dar geldiğini, anayasa değişikliğinin AB süreci açısından da gerekli olduğunu belirten Çiçek, değişikliği kendi iktidarlarını güçlendirmek için değil, iyi işleyen bir demokrasi için istediklerini bildirdi.

Çiçek, Türkiye'nin 21. yüzyıla böyle bir anayasa ile karşılamasının doğru olmadığını ifade ederek, ''bugünkü Meclisin anayasa yapamayacağı görüşünü paylaşmadıklarını'' da vurguladı. Çiçek, ''Bu, meclis yetkilidir'' dedi.

Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği ile kendi iktidarlarını güçlendirmek değil iyi işleyen bir demokrasi ve halkın iradesinin egemen olmasını istediklerini söyledi.

Anayasa değişikliğinde AB normlarını esas almaya çalıştıklarını kaydeden Çiçek uzlaşı metni ortaya koymaya çalıştıklarını da ifade etti. Değişiklik teklifini Meclis’e sunduklarında da tekliflere açık olacaklarını kaydeden Çiçek, uzlaşı arayışında sn derece samimi olduklarını bildirdi.

Çiçek anayasa yapacak ya da Anayasayı değiştirecek tek mercinin TBMM olduğunu ifade ederek ‘Anayasa için Kurucu Meclis’ gerektiği yönündeki görüşlere ise, “Bu görüşleri benimsemiyoruz. Meclis bu yetkinliktedir, bu değişikliği yapabilir” dedi.

AKP’nin kendi Anayasasını hazırladığı eleştirilerine ise Çiçek, “Hayır biz bir taslak metin hazırlıyoruz. Her kademede tartışacağız. Sonra gelen eleştirileri alıp son bir değerlendirmeden sonra Meclis’e sunacağız. Katkılara da hazırız dedik” diye konuştu.

Bazı çevrelerin ‘Siz yapmayın Meclis yapsın, Meclis başkanı inisiyatif alsın’ dediğini hatırlatan Çiçek, “Biz üzüm yemekten yanayız bu Anayasanın değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. İster bizim yöntemimizle ister başka yöntemle nasıl olursa olsun bu Anayasa değişsin" dedi.

4 Eylül 2008 yılında eski Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın Anayasa değişikliği konusundaki girişimlerini ve siyasi partilere gönderdiği yazıyı hatırlatan Çiçek, “Uzlaşarak değiştiremiyoruz, birileri teklif verince o olmaz deniyor. Herkes istiyor ama her seferinde bir gerekçe bulunarak bu Anayasa değişikliği başka bahara bırakılıyor" diye konuştu. Taslak metninin saat 11.00’den itibaren kamuoyunun bilgisine sunulacağını da bildiren Çiçek Mart ayı çıkmadan da teklifi Meclis’e sunacaklarını kaydetti.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler