HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Seçimlerde belediye başkanlarının etkisi

İşte partisine oy kazandıran ve kaybettiren büyükşehir belediye başkanları...

Seçimlerde belediye başkanlarının etkisi
Seçimlerde altyapı, kentleşme, hizmet kalitesinin artışı gibi faktörlerin büyükşehirlerde siyasi partilerin oyunu doğrudan etkilediği görüldü. Bu bağlamda, seçmen tarafından başarılı bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in icraatleri AK Parti'ye oy kazandırırken, seçmenin başarısız bulduğu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu AK Parti'nin oy artışını engelleyemezken, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise partisinin ikinci sıraya düşmesine neden oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın icraatleri AK Parti'nin oy oranını 45.16'dan 49.45'e yükseltirken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başarılı belediyeciliği ise partisine yaklaşık 2 puan kazandırdı. Başkent'te AK Parti'nin 2007 genel seçiminde yüzde 47.52 olan oy oranı 2011 seçiminde yüzde 49.20'ye çıktı.
CHP'nin elinde bulundurduğu önemli iki büyükşehirde ise tam tersi bir durum ortaya çıktı. Partinin 'kalesi' konumundaki İzmir ile Antalya'da CHP'nin beklemediği tabloyla birlikte bir sonraki yerel seçimlerde AK Parti karşısında kaybetme tehlikesi belirdi. İktidar partisi İzmir'deki 30.50 oy oranını 36.86'ya yükseltirken, Antalya'da ise çarpıcı bir çıkış yaptı. CHP 2007 genel seçimine kıyasla oylarını artırsa da AK Parti'nin oylarını yüzde 34.02'den yüzde 39.44'e çıkararak ilde birinci parti olmasını engelleyemedi.
Bu sonuçlarla yerel ve genel seçim arasındaki net ilişki ve belediyeciliğin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler