HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Duygusal sıkıntı egzama sebebi

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Özboya, egzamanın genellikle alerjik nedenlerden ortaya çıktığını belirterek, "Yaşanan gerilim ve duygusal sıkıntı da egzamaya neden olabilir" dedi.

Duygusal sıkıntı egzama sebebi

En sık görülen egzama tipinin alerjik kökenli olduğunu ifade eden Dr. Ayşe Özboya, "Bu tür egzamalar genellikle astımlılarda ve saman nezlelilerde görülür. Bilindiği gibi saman nezlesi, çiçek tozlarının neden olduğu alerjik bir hastalıktır. Astım ya da saman nezlesi gibi alerjik hastalıkların sık görüldüğü ailelerde, çocukların egzamalı olma olasılığı yüksektir. İnek sütü verilen bebeklerde egzama olasılığının arttığı görülmüştür. Bu yüzden, alerjili ailelerin çocuklarını bu hastalıktan korumak için anne sütüyle beslemeye özen göstermeleri gerekir" diye konuştu.

Egzamalı bölgenin kesinlikle kaşıtılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Özboya, "Kaşıtılırsa, enfeksiyon yayılır, deri kanar ve iltihaplanıp ağrı yapabilir.

Çatlaklardan giren mikroplar bedene yayılabilir. Kaşınarak tahriş edilmiş bir egzama bölgesi, çok rahatsızlık verebilir. Egzama, önce yüzde ve baş derisinde çıkar, sonra kollarda ve bacaklarda. Özellikle derinin katlandığı yada giysilerin sürtündüğü yerlerde oluşur" ifadelerini kullandı.

Egzamalı ya da egzama geçirmiş insanların derilerinin fazlasıyla hassas olduğunu kaydeden Dr. Ayşe Özboya, "Bu nedenle tahriş edici maddelerden sakınmak gerekir. Bu tür maddelerle çalışmak zorunda kalanlar lastik eldiven ve yüz maskesi gibi basit önlemlerle korunmalı. Öte yandan, egzamaya neden olan alerji yapıcı madde bulunabilirse, hastanın o madden korunması yeterlidir" dedi.

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Özboya, egzamanın tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık olmadığını dile getirerek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Egzamalı kişilerin uçuk hastalığı olanlardan özellikle uzak durmaları gerekir. Egzamalı deri, uçuk virüsü olan herkes, simplekse karşı dirençsizdir; virüs alınırsa enfeksiyon yayılabilir. Egzamalıların çiçek aşısı da olmamaları gerekir. Normal insanlara hiçbir zarar vermeyen bu aşı, egzamalı bir çocukta ölümcül olabilen ateşli bir hastalık yapabilir. Egzamalı insanların hastalıklı bölgeyi kaşımalarının ciddi sorunlar yaratabilir. Egzamalı kişilerin tırnaklarını kısa, temiz ve bakımlı tutmaları, zararı biraz da olsa azaltır."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler