HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Domuz gribi için 3 laboratuvar daha

Sağlık Bakanlığı, sonbaharda ikinci dalga uyarısı yapılan domuz gribinin daha sıkı takip altına alınması için H1N1 virüsünü analiz edecek 3 yeni laboratuvar kuracak.

ANKARA (A.A) - Sağlık Bakanlığı, sonbaharda ikinci dalga uyarısı yapılan domuz gribinin daha sıkı takip altına alınması için H1N1 virüsünü analiz edecek 3 yeni laboratuvar kuracak.

Domuz gribine karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, RSHM olarak mevsimsel grip için 14 ilde sürveyans (takip) sistemi yürüttüklerini belirterek, 9 ildeki vakaların kendi merkezlerinde, diğer illerdekilerin ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarında izlendiğini söyledi.

Mayıstan bu yana ülkede görülen domuz gribi vakasının 322 olduğunu, RSHM'de 700'ün, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarında ise binin üzerinde örnek incelendiğini ifade eden Ertek, bugüne kadar incelenen örnek sayısının her iki laboratuvarın kapasitesinin de altında olduğunu belirtti.

İnfluenza mevsimi yaşanması nedeniyle Güney Yarımküre'de yüzbinlerce vaka ortaya çıktığını, hatta 9-10 bin hastanın görüldüğü ülkeler bulunduğunu belirten Ertek, şunları kaydetti:

''Bizde de grip sezonu sonbaharda başlayacak. Bu dönemde H1N1 pandemik influenzanın artması bekleniyor. Buna yönelik olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. RSHM'nin kapasitesi yılda 3-4 bin örneğe bakmak için yeterli. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi de yılda 2 bin örneğe bakabilecek kapasitede. Hem ulaşım kolaylığı, hem de kapasitenin artırılması açısından diğer bölgelerimizdeki RSHM müdürlüklerimizde de bu laboratuvarların kurulması çalışmalarına başladık.''

Laboratuvarlardan birinin çevre illerle birlikte 7-8, hatta 10 milyonluk nüfusa hizmet veren İzmir'de kurulacağını bildiren Ertek, Nüfus yoğunluğu fazla, ulaşım imkanları iyi olan illerden Adana ya da Erzurum'da da bir laboratuvar kurmayı planladıklarını belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler