HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Termal masaj yataklarına dikkat

DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, termal masaj yataklarının bilinçsizce kullanıldığını belirterek, bunun sakıncalı durumlar ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Yeşim taşı döşeli termal migun masaj yatağını alabilenin evine götürdüğünü, alamayanların ise tanıtım ofislerine giderek boyun, sırt ve bel ağrılarına bilinçsizce çözüm aradığını belirten Dr. Beşir Türkmen, "Bu yataklarda kıyafetler çıkarılmadan, insan eli değmeden ve yağ sürülmeden masaj yapılıyor. Termal migun masaj yatağı ilk olarak bir makine mühendisi olan Koreli Sun Book Lee tarafından bulunmuştur. Kore dilinde Mi (güzellik), Gun (sağlık) olarak isimlendirilerek bir keyif ve masaj yatağı olarak piyasaya sürülmüştür.

Deneysel, kanıta dayalı bilim yöntemlerine pek dayanmayan ve Batılı bilim adamları için biraz zor anlaşılır yaşam felsefeleri içeren, bugün bile kavranması güç bu yöntemlerin, Uzak Doğu kültürü ve yöresel özgün Çin inançlarından kaynaklandığı bilinmektedir" diye konuştu.

Termal masaj yataklarının içinde bulunan yeşim taşlarının bilimsel açıdan hiçbir dayanağının olmadığını, fakat halk arasında bu yatağın şifa dağıtıyor olarak bilindiğini ifade eden Dr. Türkmen, "Bu yatakların vücudun bazı noktalarına ısı, basınç ve masaj uygulayarak bir takım hastalıkları yok ettiği iddia edilmektedir. Tıp açısından bunun doğru olduğunu söylemek imkansızdır. Çünkü bu durum kanıtlanmamış olup, her ne hikmetse vatandaşlarımıza bir umut ışığı, her derde deva bir buluş gibi gösterilmektedir" dedi.

Bazı hastalıklarda termal masaj yataklarının kesinlikle kullanılmaması gerektiğini de açıklayan Dr. Türkmen, "Damar tıkanıklıkları ve iltihapları, kanama ve kanama eğilimli hastalıklar, deri hastalıkları, açık yara ve cerahatlenmeler, ateşli hastalıklar ve enfeksiyon hastalıkları, ağır kalp ve dolaşım hastalıkları, kanserler, yüksek tansiyon, felçler, spastik çocuklar, eklem içi kanamaları, kemik erimesi ve kırıklar, bel kaymaları, ileri bel ve boyun fıtıkları, ileri kireçlenmeler, iltihaplı romatizma, tümörler ve gebelikte bu yataklar kesinlikle kullanılmamalıdır" şeklinde konuştu.

Termal masaj yataklarının ancak hekim kontrolünde kullanılabileceğini belirten Dr. Türkmen, "Bu tür yatakları bütünüyle kötülemek ve hiçbir işe yaramadığını söylemek son derece yanlıştır. Hekimlere danışılarak, doğru zaman ve endikasyonda kullanıldığı takdirde, bir takım kas ve eklem hastalıklarında faydalı olabileceği de söylenebilir. Bunun için hasta-hekim arasında işbirliği gereklidir. Hastanın tedavi öncesi mutlaka bir hekim tarafından muayene edilip değerlendirilmesi gereklidir. Sürekli boyun, bel ve sırt ağrısı çeken, tıbben tetkikleri yapılmış, ısı ve masaj tedavisi önerilen kişiler için faydalı olabilir. Yatakların sadece keyif verici ve rahatlatıcı özelliği vardır. Bu da mekanik etki dediğimiz sıcaklık ve masaj etkisinden kaynaklanmaktadır. Tamamen tedavi edici özelliği olduğu asla söylenemez" dedi.

Termal masaj yataklarının insan eliyle yapılan masajdan bir üstünlüğünün olmadığını ifade eden Dr. Türkmen, "Elle yapılan masajda, masörün parmak uçlarının duyarlılığı çok önemlidir. Üstelik masaja duyarlı tetik noktalar her insanda aynı yerde bulunmaz. Bu noktaların tam ortasına yeterli basınç ve en uygun teknikle masaj yapılmalıdır. Olumlu bir sonuç, masörün becerisi, yeteneği ve deneyimine bağlıdır. Bu açıdan kaslarla ilgili kronik ağrı ve uzun süren hastalıkların tedavisinde usta eller gereklidir. Termal masaj yatakları hem bu noktaları tam bulamaz hem de uygun basıncı ayarlayamaz. Son günlerde, internette satılık ikinci el termal masaj yataklarının ilanlarına da sıkça rastlanmaktadır. Bu da yatakların çok fazla tedavi edici olmadığının bir kanıtıdır" diye konuştu.

Uzman Dr. Türkmen, "Egzersizden yoksun halkımızın, bu yoğun iş temposunda, boyun, bel ve sırt ağrıları çekmesi kaçınılmazdır. Uygun diyet ve egzersiz; yaptığımız işle ilgisi olmayan bir hayat felsefesi olarak kabul edilmelidir. Sabah yataktan kalkar kalkmaz, 10 dakika süreyle tüm vücudumuzu kapsayan, aktif ve germe egzersizleri yapılmalıdır. Ancak bu şekilde sağlıklı, formda, göbeksiz, basensiz, mutlu ve dinç kalabiliriz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler