HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk bilim adamlarının domuz gribi başarısı

Domuz gribi ve kuş gribi virüslerini imha eden etken maddeyi üretmeyi başardılar.

Türk bilim adamlarının domuz gribi başarısı

Türk bilim adamları, domuz ve kuş gribi virüslerini imha edebilen etken maddeyi keşfetti. Üretilen etken madde ve virüsler üzerindeki etkisinin ispatı, dünya tıp literatüründe makale olarak yayınlandı.

Uzun zamandır dünya ülkelerini kasıp kavuran ve binlerce bilim adamının üzerinde çalışma yaptığı domuz gribi (H1N1,H3N2) ve kuş gribi (H5N1, H9N2) virüslerini parçalayarak yok edebilen etken maddeyi, Türk bilim adamları buldu. Dünyanın tek bitki özü üretebilen laboratuvarlarına sahip olan bilim adamı Faruk Durukan, etken maddeyi Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) ile ortak çalışma yaparak hazırladıktan sonra dünya çapındaki bilim çevreleri ile paylaştı.

Japonya'daki dünyanın önde gelen bilim adamları, yaklaşık 7 aylık bir çalışmadan sonra, "oleoropein" adlı etken maddenin domuz ve kuş gribi virüslerini parçalayarak yok edici bir yapıya sahip olduğunu onayladı. Büyük buluşun altına olumlu yönde imzalarını atan dünyanın en başarılı bilim adamları, çalışmayı dünya tıp literatürüne makale biçiminde sundu.

Bitki özlerinin etken maddelerini üretmeyi başaran Faruk Durukan, hedeflerinin Türk AR-GE'sini dünya AR-GE'sinin üzerine çıkarmak olduğunu söyledi. Yıllardır yürüttüğü tüm başarılı çalışmaları Türkiye'deki 25 üniversite ile ortaklaşa başardıklarını ifade eden Durukan, "Son yaptığımız çalışmamızı dünya bilimi evrensel olarak onaylamıştır. Dünya bilimi evrenseldir. Dünyada bulunan bütün problemleri sahiplenmekteyiz ve bu problemleri çözmeye çalışıyoruz. Böylece Türkiye'den katkı sağlamakla birlikte, dünya

biliminin Türklere muhtaç olduğunu da ispatlıyoruz. Tabii ki bunları yaparken de Türkiye'den 25 üniversiteden de destekler alıyoruz" dedi.

Aynı zamanda tıp alanına onlarca faydalı buluşa imza atan Balıkesir'in Edremit ilçesindeki "Kale Nuturel" adlı firmanın da yetkilisi olan Faruk Durukan, taşın suyunu çıkararak dünya bilimini şaşırtmayı başarmış, 3 bin yıldır çare bulunamayan zeytin kara suyunu faydalı hale getirmiş, zeytin çekirdeğinden aktif karbon üretilebildiğini ispatlamıştı.

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler