HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlar enfeksiyonlara karşı uyardı

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Uzman Dr. M. Fatih Şanlı, sık enfeksiyon geçirmenin çocukların büyüme ve gelişmesini engellediğini belirtti.

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Uzman Dr. M. Fatih Şanlı, sık enfeksiyon geçirmenin çocukların büyüme ve gelişmesini engellediğini belirterek, özellikle mevsim değişikliğinin neden olduğu ısı farklarının gribal enfeksiyonları tetiklediğini söyledi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Fatih Şanlı, anne ve babaların gribal enfeksiyonlara karşı çocuklarını iyi koruması gerektiğini belirterek, basit bir grip deyip de geçilmemesi uyarısında bulundu. Şanlı, gribal enfeksiyonlardan kaynaklı hastalıkların ileri yaşlarda zeka problemlerine kadar değişik kalıcı hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Şanlı, "Mevsim değişikliği nedeniyle çocuklar ısı farklarına maruz kalıyorlar. Bu dönemlerde çocuklar daha sık enfeksiyonlara yakalanabiliyor. O anlamda çocukların gece ve gündüz farkından korunması, geceleri daha sıcak tutulması faydalıdır. Önümüz kış gribal enfeksiyonlar ve salgın hastalıklar açısından çocuklara grip aşısı yapılmasını öneriyoruz. Özellikle ana okulu veya ilk okula başlayan çocukların yeni enfeksiyon etkenleri ile temas edebileceğini bildiğimiz için mutlaka grip aşısı yapılmalıdır. Yine temizlik ve hijyen açısından başka bireylerle sık temas edecekleri için temizliğe daha çok dikkat edilmelidir. Sık enfeksiyon geçirmek çocuklarda büyümeyi ve gelişmeyi engelleyebilir. Bu anlamda grip aşısı yapılması çok faydalıdır. Basit bir grip hastalığı geçirse de ne olur demek çocuklar için doğru değildir. Çünkü yüksek ateş buna bağlı havale geçirebilir. Bu da çocuklarda sıkıntılı zeka problemlerine neden olabilir" dedi.

Büyüme ve gelişmenin 0-6 yaş grubundaki çocuklar için çok önemli olduğunu belirten Dr. Şanlı, bu yaşlardaki sorunlu büyüme ve gelişmenin çocuklarda ileriki dönemlerde genetik problemlere yol açabileceğini söyledi. Şanlı, "Mesela çocuklarda demir, B vitamini, kemik gelişimi eksiklikleri ileride kalıcı kemik bozukluklarına neden olabilir. Çocukların iyi beslenememesi de ileriki dönemlerde değişik sorunlara yol açar. Özellikle 0-1 yaş arasında büyüme gelişmeyi en fazla etkileyen faktör beslenmedir. Bu yaşlardaki beslenmenin kötü olması çocukların ileri dönemlerde boy kısalığı, zeka IQ'sunun 5-10 puan gibi düşük olması gibi problemler oluşturabilir" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler