HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyanın en tehlikeli bölgesi: Körfez

İZMİT (İHA) - Körfez Belediye Başkanı Erhan Yenilmez, 110 bin nüfuslu ilçede büyük risk altında yaşadıklarını belirterek, "Patlamaya ve yangın riskine maruz kalan bölgeler arasında dünyanın en tehlikeli yeri Körfez İlçesi'dir" dedi.

Belediye Başkanı Yenilmez, "Körfez'de TÜPRAŞ'ın dışında başta İpragaz, Totalgaz, Aygaz, Milangaz, Ocakgaz, Petgaz, Habaş, Opet, Alevgaz, Milgaz, Ergaz, Mutfakgaz, Güneygaz, Bizimgaz olmak üzere irili ufaklı birçok petrokimya, LPG depolama ve dolum tesisi bulunuyor. Yerleşim birimleriyle iç içe girmiş böyle bir kent, dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Patlamaya ve yangın riskine maruz kalan bölgeler arasında, dünyanın en tehlikeli yeri Körfez İlçesi'dir. 17 Ağustos'ta TÜPRAŞ, 28 Temmuz'da da Akçagaz'daki yangınlarda bunu bir kez daha gördük" diye konuştu.

Başkan Yenilmez, ilçedeki tehlikeyi bilimsel raporlarla tespit ettirdiklerini ifade ederek, "İstanbul Teknik Üniversitesi'ne hazırlattığımız raporda, ilçemizin deprem riski ile yanıcı ve patlayıcı ürün imal eden sanayi tesisleri yönünden dünyanan en riskli bölgesi olduğu belirtilip, Körfez İlçesi'nin sanayi tesislerinden uzak, zemini sağlam bölgelere nakledilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Raporu, başta hükümet olmak üzere, ilgili tüm yetkililere ulaştırmamıza rağmen kimse bu konuda en ufak bir çalışma içinde olmadı. Yaklaşık bir yıl önce hazırlattığımız bu rapor göstermektedir ki, Körfez İlçesi'ni zaman geçirmeden kuzey tarafa, İlimtepe'nin bulunduğu zemini sağlam yerlere taşımak zorundayız. Bu konuda geç kaldıkça ağır bedeller ödemekle karşı karşıya kalacağız. 1. derecede deprem bölgesinde yeralan ve patlamaya hazır onlarca sanayi kuruluşunun bulunduğu ilçemizde can ve mal kayıpları artmadan ciddi adımların atılması için zaman geldi de geçiyor" dedi.

LPG DOLUM TESİSLERİ RUHSATSIZ TÜPRAŞ Akçagaz Dolum Tesisleri'ndeki yangın ve patlamayla gündeme gelen Körfez İlçesi'nde faaliyet gösteren 20 LPG dolum tesisinin 14'ünün ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Kaçak dolum tesisleri arasında, binlerce insanı korku dolu saatler yaşatan Akçagaz'ın da bulunduğu öğrenildi. TÜPRAŞ'ın çevresinde kümeleşen 20 dolum tesisinden 8' inin Gayri Sıhhi Müessese İşletme Ruhsatı almak için başvuru yaptığı, 6'sının ise başvuruda bile bulunmadığı belirtildi.

Körfez İlçesi'nde yıllardır ruhsatsız olarak faaliyet gösteren firmalar arasında Turnagaz, Opet, Alevgaz, Özgaz, Mutfakgaz, Akçagaz, Bizimgaz, Milgaz, Ergaz, Tüpgaz, Alpgaz, Anadolugaz, Erciyesgaz ve Habaş yeralırken, ruhsat alan kuruluşlar ise BP, Ocakgaz, Aygaz, Milangaz, İpragaz ve Güneygaz olduğu öğrenildi.
Körfez İlçesi'ndeki son ruhsat skandalının ardından Kocaeli Valiliği'nin harekete geçeceği belirtiliyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler