HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suşehri, Ecevit'e ateş püskürüyor

ANKARA (İHA) - Suşehri Belediye Başkanı Sedat Sel, Rahşan Ecevit'in Şebinkarahisar'ı il yapma iddiasının sürmesi halinde il olmayı bekleyen 30 ilçenin ayaklanacağını ve Ankara'daki sistemi kilitleyeceğini ileri sürdü.

Sivas'ın Suşehri ilçesi Belediye Başkanı Sedat Sel, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinin il yapılmasına yönelik çalışmalara Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyerek tepki gösterdi. Basın toplantısına Suşehri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Alaattin Aydın ve Mesudiyeliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Necmi Demir de katıldı. Suşehri Kültür ve Dayanışma Derneği'nde düzenlenen basın toplantısında Sel, Başbakan Bülent Ecevit'in ve diğer siyasi parti liderlerinin 1992 yılında Suşehri mitinglerinde yaptıkları konuşmaların kasetlerini yayınladı. Başbakan Ecevit'in, Suşehri'nin il olmasını kimsenin engelleyemeyeceği yönündeki konuşmasını da dinleten Sel, Türkiye'nin şu andaki sıkıntısı ve konumu ortadayken Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit tarafından iki gündür ülke gündeminin işgal edildiğini belirtti. "Biz hiçbir yerin il yapılmasına karşı değiliz ama bunun zemin ve şartlarının yanlış bir zamanda ortaya çıkışına karşıyız" diye konuşan Sel, tepkilerinin özellikle Rahşan Ecevit'e olduğunu ifade etti. Başbakan Ecevit'in 1992 yılında Suşehri ziyaretinde, Suşehri'nin il yapılmasını engellemeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini ifade ettiğini hatırlatan Sel, "Ne yazıkki şu anda ülkeyi herhanli başkaları idare ediyor ki sayın Rahşan hanımın gücü Suşehri'nin illiğini engellemeye yetti" dedi.

Sel, TBMM'de birçok ilçe il olmak için beklerken sadece bir tek ilçenin gündeme getirilmesini, Türkiye açlık ve sefaletle boğuşurken, AB yolunda treni kaçırmak üzereyken, devlet idaresinin bu şekilde sahneye çıkmasını ve İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanması gereken kararnamenin farklı boyutlarda hazırlatılarak gündeme getirilmesini, Türkiye'de yaşayan bir insan olarak kınadıklarını ifade etti. Başbakan Ecevit'in aynı Suşehri gezisinde 'Bu çirkin oyuna alet olmayın' dediğini hatırlatan Sel, şimdi Türkiye'de oynanan bu çirkin oyuna kimlerin alet olacağını merak ettiğini söyledi.

Rahşan Ecevit'in olayları çarpıtarak basına yansıttığını ileri süren Sel, daha önce vilayet olan Şebinkarahisar'ın 1933 yılında ilçeye dönüştürülmesi yönünde çıkarılan ve altında Atatürk'ün imzası bulunan yasanın bir başka özelliği bulunduğunu kaydetti. Sel, bu yasanın gerekçe bölümünde, "Şebinkarahisar'ın vilayetliği, gelir ve giderlerini karşılamadığından, güneydoğusunda bulunan Suşehri'nin kısa zamanda gelişmeye daha müsait olduğundan dolayı iptal edilmiştir' cümlesi bulunduğunu belirterek, Rahşan Ecevit'in gerekçe bölümünü dile getirmekten kaçındığını kaydetti. Rahşan Ecevit'in bu şekilde Türkiye gündemini meşgul etmesine bir anlam veremediklerini vurgulayan Sel, ülke için önemli bir çok kanun tasarısının bir gecede bir emirle Bakanlar'a imzalatılmadığını ama Şebinkarahisar'ın il olması yönündeki kararnamenin, Rahşan Ecevit'in emriyle gece yarısı Bakanlara imzalatılabildiğini söyledi. Sey, Parlamento'da il olmak için bekleyen 30 tane ilçe bulunuduğunu hatırlatarak, il olma kararı alınacaksa tüm bu ilçeler için alınmasını istedi. "Eğer benim Suşehri'nin hakkını alabilmek için bir enişte bulmam gerekiyorsa, bir dayı bulmam gerekiyorsa ona benim gücüm yetmiyor" diye konuşan Sel, bazı hakların alınabilmesi için akraba bağları bulunması şartı aranmaması gerektiğini vurguladı. Sel, Şebinkarahisar'a bağlanması planlanan bölge ilçelerinin görüşlerinin alınmadığını da sözlerine ekledi.

Sel, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Sel, Suşehri halkının, Şebinkarahisar'ın il yapılması yönündeki girişimleri nasıl karşıladığı sorusu üzerine, Suşehri halkı bu kararla birdenbire ayaklandığını söyledi. Bu ayaklanmayı engellediklerini çünkü Türkiye'nin seçime gittiğini, ülkenin büyük sıkıntıları olduğunu ve bu ortamda ülkeye yeni bir çıban olmak istemediklerini belirten Sel, "Bu durduruş geçici. Eğer Rahşan hanım iddasında devam ederse Suşehri gibi gündemde olan tüm ilçelerin ayaklanacağı kanaatindeyim. Türkiye'de 30 tane ilçe ayaklanır, o zaman Ankara'daki sistemi kitlerler. Onlar da Türkiye'de enişte aramaya başlarlar. 30 ilçe bu kararı açıklayanlara şamar vuracak".

Basın toplantısında hazır bulunan Mesudiye Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Necmi Demir ise Şebinkarahisar'ın il yapılması halinde, Mesudiye'nin de Şebinkarahisar'a bağlanması yönünde girişimler bulunduğunu belirterek, Mesudiye halkının Ordu'ya bağlı kalmak istediğini ve bu yönde bir kararı kabul etmeyeceğini vurguladı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler