HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Didim'de caretta caretta katliamı

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde art arda yaşanan iki caretta caretta katliamından sonra bir üzücü haber de Didim'den geldi.

Bir gün önce Didim Polis Kampı açıklarında ölen caretta caretta, bir genç tarafından karaya çıkarıldı. Olay yerine giden Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri tarafından yapılan incelemede, caretta canettanın başının her iki yanına sert bir cisimle vurularak kırıldığı tespit edildi. Son günlerde öldürülen üçüncü caretta caretta ile Didim'de karşılaştıklarını açıklayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Bu canlılar denizden beslenmek zorundalar. Bu da onların en doğal hakkı.

İnsanlara hiçbir zararı olmayan bu sevimli deniz canlıları, kendi çıkarlarını düşünen bilinçsiz kişilerce bazen böyle vahşice öldürülmektedir. Vahşeti yapanlar olsa da genelde insanlarda bir duyarlılık oluştuğunu, bu konuda yapılan ihbarlarla görmekteyiz. Duyarlı insan sayısı arttıkça bu tür üzücü olayların azalacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Ölen caretta carettayı kayıt altına alarak, Şube Müdürü Mehmet Uzuner'in izniyle Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'na gömdüklerini kaydeden Sürücü, "Ege ve Akdeniz'de bulunan caretta caretta üreme alanlarında birçok üniversite çalışmalarını yürütmektedir. Büyük emek isteyen bu çalışmalar özellikle geceleri devam etmekte, carettaların üremelerini ve yumurtadan çıkan yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaşmalarını sağlamak için, bilim insanları ve öğrenciler özveriyle çalışmaktadır.

Ancak bu sevimli deniz canlılarının sadece yuvalarının korunarak, geleceklerinin güvence altına alınması yeterli olmamaktadır. Özellikle genç ve yetişkin bireylerin deniz trafiğinde, ağlarda, paragat oltalarında ve denizlere atılan naylonlar nedeniyle, yaşadıkları kazalar sonucu birçok caretta caretta yaşamını yitirmekte ve ölmektedir. Derneğimizin oluşturduğu bilgi ve kurtarma ağı sayesinde bölgemizde birçok caretta carettanın yaşamı kurtarılmakta, ancak bazı bilinçsiz ve cahil kişiler yüzünden istenmeyen

üzücü olaylarda yaşanmaktadır. Deniz trafiğinde çok dikkat edilmesi, suya naylon vb. atıkların atılmaması, ağlara ya da paragata dolanan caretta carettalar için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne ve EKODOSD derneğine haber verilmesi halinde bu canlıların hayatı kurtarılabilir" diye konuştu.

Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır, Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Bu yuvalardan çıkan yavrular (Temmuz-Ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış

yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzerler ve dolaşırlar, yönlerini de hem bu besin alanlarını tanımalarından hem de manyetik yönelim sayesinde bulurlar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler