HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dört ebeveynli aile bilmecesi

Hollanda'da gay ve lezbiyen çiftlerin dünyaya getirdiği iki çocuğun yasal durumları, ülkede sosyal ve hukuki tartışmaya neden oldu.

Dört ebeveynli aile bilmecesi
2001'de eşcinsel evliliği ilk onaylayan ülke olan Hollanda'da aile kavramının genişletilmesi tartışmaları yapılıyor. 30'lu yaşlarındaki lezbiyen Karin-Evelien ile gay Joram- Guillermo çiftleri çocuk sahibi olmak isteyince sperm bankası, donör ve taşıyıcı anne aramak yerine çözümü kendilerinde aradı. Karin ve Evelien, Joram ile Guillermo'dan hamile kalarak iki çocuk doğurdu. Ancak lezbiyen çiftin hangi erkeğin spermini alarak hangi çocuğu doğurduğu bilinmiyor.
Karin, "Bu önemli değil. Önemli olan biz dördümüz de ebeveyniz ve bu durumdan çok memnunuz" diyerek altı kişilik bir aile kurduklarını anlatıyor. Eşcinsel evliliğe izin veren Hollanda yasalarına göre, çocukların ebeveynleri sadece Karin ve Evelien olarak görünüyor. Joram-Guillermo çifti çocukların babaları. ancak yasal olarak çocukların üzerinde velayet hakkı iddia edemiyor. Ya da Joram ve Guillermo öldükleri zaman çocuklar miras hakkından yararlanamıyor.
Ülkede 25 bin "pembe aile" yaşadığını belirten Yeşiller milletvekili Liesbeth van Tongeren, "Ebevyn olmanın biyolojik bir bağ gerektirmediğini veya bir çocuğun dört ebeveyni olabileceğini kabul etmemiz gerek" dedi. Adalet Bakanı Fred Teveen ise konunun ekimde parlamentoda tartışıldığını ama pratik yaşama ilişkin bazı konularda dört ebeveyne itiraz edildiğini belirtti. Teveen, konuyla ilgili bir çalışma yaptıklarını ve yeniden siyaset gündemine getireceklerini bildirdi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler