HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya Türkiye'yi konuşuyor

Dünya Türkiye'yi konuşuyor

İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nın yerine Topçu Kışlası inşaatını durdurmak üzere başlayan eylemler bugün altıncı gününe girerken, güvenlik güçlerinin yaklaşık üç gündür devam eden sert müdahaleleri sonucu yaşanan çatışmalar da uluslararası basının gündeminden düşmüyor. Öte yandan özellikle sosyal medyada sık sık yabancı basın kaynaklı olduğu iddia edilen asparagas haberler yayılıyor. Özellikle CNN iReport gibi vatandaş gazeteciliği kanallarında yer alan teyit edilmemiş haberler hakkında dikkatli olmak gerektiği yönünde uyarılar yapılıyor.

Haber Etiketleri:**Taksim Gezi Parkı canlı yayın, Gezi Parkı canlı yayın, Taksim Gezi Parkı, Taksim Gezi Parkı haberleri, Gezi Parkı, Taksim Gezi Parkı olayları,taksim gezi parkı projesi, taksim gezi parkı beyoğlu, taksim gezi parkı harita, taksim gezi parkı nerede, taksim gezi parkı kışla, taksim gezi, parkı cafe, taksim gezi parkı özellikleri, taksim gezi parkı tarihi, taksim gezi parkı olayları, taksim gezi parkı eylemi,taksim gezi parkı canlı yayın , taksim gezi parkı canlı , taksim gezi parkı olayları, taksim yürüyüşü, taksim olayları, taksim gezi parkı olayları.**


İşte son 24 saat içinde dünya basınında öne çıkan Türkiye haberleri…


BBC: Türkiye İstanbul ve Ankara'daki protestoların hasar tespitini yapıyor Türk polisi iki günlük protestolarda 900'den fazla kişiyi gözaltına aldı. Bu iki günlük protestolar Türkiye'de yıllardır görülen en kalıcı hükümet karşıtı patlama oldu.


EL CEZİRE: Türkiye'de toplu protestolar devam ediyor İstanbul'da yapılacak bir projeyle ilgili tepki Erdoğan hükümetine karşı öfkeyi açığa çıkarırken ülkede iki gündür kargaşa yaşanıyor.


NEW YORK TIMES: Protestolar Türkiye geneline yayılırken polis geri çekildi Başbakan Tayyip Erdoğan hükümetine karşı protestolar Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul'un dört bir yanında sürerken başkent Ankara dahil diğer şehirlere de yayıldı.


GUARDIAN: Türkiye'de protestolar ikinci gününde de dinmedi Başbakan'ın "taşkınlık yapan radikaller" olarak tanımladığı protestocuları dağıtmak için polis tazyikli su ve biber gazı kullandı.


WALL STREET JOURNAL: Türkiye'de protestolar genişliyor, çevik kuvvet geri çekiliyor Türkiye'de hükümet karşıtı gösterilerin kapsamı genişlerken 100 binden fazla protestocu ülke genelinde sokaklara dökülmesiyle Başbakan Erdoğan çevik kuvveti İstanbul'un simgesi Taksim Meydanı'ndan çekmek zorunda kaldı.


REUTERS: Türkiye'de çatışmalar üçüncü gününe girerken protestocular pes etmiyor İstanbul ve Ankara'da pazar sabah erken saatlerde protestocular ateşler yakıp polisle çatıştı ancak sokaklar Türkiye'nin yıllardır gördüğü en sert hükümet karşıtı protestoların ikinci gününün ardından genel olarak sakindi.


WASHINGTON POST: Binlerce hükümet karşıtı protestocu polisle çatışmaların ardından İstanbul'un meyda (Haber: Associated Press) Arap Baharı'nı hatırlatan bir ortamda, hükümet karşıtı bir protestoya yönelik müdahalelerin şehir sokaklarını biber gazı bulutu altındaki bir savaş alanına döndürmesinin ardından dün binlerce kişi İstanbul'un en büyük meydanına akın etti.


HUFFINGTON POST: Gösteriler beşinci gününe girerken İstanbul'da protestoların boyutu büyüyor İstanbul'da "Occupy Gezi" (Gezi'yi İşgal Et) protestoları dün beşinci gününe girerken polis, şimdiye kadar en az 12 kişinin yaralanmasına neden olan tansiyonu düşürmek için Taksim Meydanı'ndan çekildi. Güvenlük güçleri protestocular üzerinde biber gazı ve tazyikli su kullandı.


Başta İstanbul olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde Gezi Parkı konusunda gerçekleşen protesto gösterilerinin tüm dünyada yankıları sürerken Pazar sabahı önemli ölçüde sukunet hakim olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye'deki olayları çok yakından izleyen BBC, Türk polisinin 900'den fazla kişiyi gözaltına aldığını belirtirken protestoların yeniden başlayabileceğini de kaydetti.

Protestoların iki gün sürdüğüne işaret ederek "Yıllardır Türkiye'de hükümet karşıtı yapılan en uzun" eylem olarak nitelediği gösterilerin, polisin Gezi Parkı'nda barışçıl bir oturma eylemi yapanları bastırmasıyla tırmandırıldığı yorumunu yaptı.


BBC, "Birçok insan, kişisel özgürlüklerinin bazılarını geri almak istediğine inandıkları hükümetten bıktı" sözlerini kullandığı haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın göstericiler ile konuşmayı önerdiğine dikkat çekerek "Ancak gösterilerin belli bir lideri yok" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün iki kişinin öldüğünü ve binden fazla kişinin yaralandığını öne sürdüğünü ancak bu iddiaların doğrulatılamadığını belirten BBC, "Türkiye'de bazıları, hükümetin artan biçimde otoriterleşmesinden yakınıyorlar" dedikten sonra Erdoğan için "İktidardaki parti AK Partinin kökleri siyasal İslam'da ama (Erdoğan'ın) Türkiye'nin devlet laikliğine bağlı olduğunu söylüyor" sözlerini ekledi.


Gezi Parkı gösterileri, Rus medyasına da geniş yansıyor. Rusya'nın Sesi, "İstanbul'daki Gezi Parkı protestoları hız kesmedi, eylemcilerin 5 gündür süren çabası sonuç verdi" dedi.

Rusya'nın Sesi, "Türkiye ayağa kalktı; Gezi Parkı açıldı" başlığı ile verdiği haberinde "hayatında hiç eyleme katılmayan insanların alanda yer aldığına" işaret edildiğini belirtirken "Tahrir benzetmeleri Türkiye'nin yapısından dolayı pek gerçekçi değil", "İnsanların otoriter ve yasakçı eğilimlere karşı bir isyan gerçekleştirdiği" görüşleri yansıttı.


İstanbul’da başlayan ve Türkiye’nin çeşitli illerine yayılan protestolar devam ediyor.

İstanbul’da başlayan ve Türkiye’nin çeşitli illerine yayılan protestolar devam ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan protestolara polisin sert müdahalesi tepkilere yol açıyor. İstanbul’da cumartesi günü polisin göstericilere yönelik müdahalesi Beşiktaş’ta yoğunlaştı. Polis, Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin bulunduğu Beşiktaş’ta göstericilere gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. Bir polis aracının ateşe verildiği Beşiktaş’ın merkezi savaş alanına döndü. Gece boyunca devam eden arbede sırasında evlerinde oturan insanların da etkilendiği gaz nedeniyle Beşiktaş ve çevresinin üzerinde yoğun sis bulutu oluştu.

Polisin cumartesi günü biber gazı yerine daha etkili olan portakal gazı kullandığı söyleniyor. Gazdan etkilenenlere eczaneler ücretsiz olarak gazın etkisini azaltan ilaçlar verirken gönüllü doktorlar da olaylarda yarananlara tıbbi yardımda bulundu.

Polisin iki gündür göstericilere yönelik sert müdahalede bulunması başta sosyal medya olmak üzere İstanbul’un çeşitli semtlerinde sokaklara taşan protestolara neden oldu. Tavaları ve tencereleri birbirine vurarak, düdükler çalarak kullanılan orantısız gücü protesto edenler bir yandan da hükümet karşıtı sloganlar attı. Bu protestolara katılanların çoğunluğunu ise kadınlar oluşturdu.


Hareketli ve yine ‘gazlı’ bir gün geçiren Taksim ise akşam saatlerinde sakinleşti. Polisin öğleden sonra Taksim’den geri çekilmesi üzerine protestoların merkezi Gezi Parkı’nda toplanan kalabalık kutlamalar yaparken bazı aşırı gruplar da polisin Taksim’e girişini engellemek için ters çevirdikleri arabalarla barikatlar kurdu, bazı bölgelerde de araçlar ateşe verildi.

Polisin geri çekildiği Taksim’e akşam saatlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da göstericilere destek vermek için geldi. Başbakan Erdoğan’ı sorumluluğa çağırdığını belirten Kılıçdaroğlu, “Halk kendi kentine ve doğaya sahip çıkıyor. Bunun için direniyor. Doğayı ve kentini korumak istiyor” diye konuştu.









Gezi Parkı gösterileri, yabancı medya sitelerinde manşet olmaya sürdürürken Pazar gazetelerine de ayrıntılı biçimde yansıdı. İngiliz The Observer gazetesi, İstanbul mahreçli haberinde "Hafta sonunda İstanbul'un bazı kısımları bir savaş bölgesine dönüşürken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10 yıllık iktidarının en büyük meydan okumasıyla karşı karşıya" görüşünü dile getirdi.

Pazar günlerinde İngiltere'de yayımlanan The Observer "Göstericiler, polis ile şiddetli çatışmalardan sonra zafer kazandıklarını öne sürüyorlar ama (Başbakan) Erdoğan misilleme uyarısını yapıyor" ifadelerini spotunda yer verdiği geniş haberinde "Erdoğan hükümetinden duyulan hayal kırıklığı bir düzine kente yayıldı ve destekleyenler, Boston, Londra, Barcelona ve Amsterdam'da protestocularla dayanışmayı dile getirmek için toplandı" dedi.


İngiliz gazetesi, polisin çekilmesinden sonra Gezi Parkı'ndaki manzaları şu sözlerle yansıttı:

"Park içerisinde atmosfer bir yaz müzik festivaline benziyordu. İnsanlar çimenler üstünde şarkı söylüyor, sohbet ediyor, bir biranın keyfini alıyor. Kutlamalar, Türk toplumunun birçok grupları birleşti: solcuları, sendikalar, milliyetçiler, Kemalistler, gay ve transeksüel topluluklarının üyeleri."

Çok çoşkulu bir kalabalığın "Bu sadece bir başlangıç, mücadelemiz sürecek" diye şarkıları söylediğini kaydeden gazete, protestoların ilk başta İstanbul'un merkezindeki bir parkı kurtarmaya yönelik olsa da "hızla ülkenin yöneticilerinin, algılanan kibirliliğinine karşı bir ulusal öfke gösterisine dönüştüğü" yorumu yapıldı.


Observer, Cuma günü polisin göstericilere şiddetle bastırmasının dünya çapında manşetlere çıkarken Türkiye'de pek yansıtılmamasının sokaklardaki gerilimi "daha da körüklediği"ni savunduğu haberinde Cuma günü Beyoğlu bölgesinde birçok dükkan sahibinin göstericilere su verek ve polisten kaçanlara sığınma sunarak "dayanışma" gösterdiğinin, gönüllü doktorlar ve tıp öğrencilerin tıbbi hizmet sağladığının altını çizdi.

Haberde ABD'li İnsan Haklarını İzleme Örgütü'den Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb'in "Bu aşırı şiddet, bir kez daha bu hükümetin farklı görüşlere hoşgörüsüz olduğunu ve muhalefeti kısıtladığını gösterdi. Bu yeni bir dip, Türkiye için bile" sözlerini de yansıtıldı.


New York Times, Gezi Park olaylarına sayfasında geniş yer verdi.

New York Times, "Genişleyen kaos ve yarattığı görüntüler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dikkatle geliştirdiği, Türkiye'nin bölgesel kudret simsarı imajını lekelemekle tehdit ediyor" uyarısında bulundu.

New York Times, "Cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetine karşı şiddetli protestolar İstanbul'u kapladı" sözleriyle girdiği haberinde "Protesto, bir parkı yıkma planları konusunda başlamış olsa da bunun ötesine geçerek birçok gösterici için Sayın Erdoğan'ın 10 yıllık liderliğinin ve otoriter taktikleri benimsediğini söyledikleri hükümetinin geniş bir reddi haline geldi. Bazıları, polisin geri çekilmesini tarihi bir zafer olarak gördü" ifadelerini kullandı.


Bir analistin "Türkiye'nin demokrasinin tarihinde ilk defa planlanmamış, barışçıl bir protesto hareketi, hükümetin yaklaşımını ve politikasını değiştirmeyİ başardı" yönündeki değerlendirmesini de aktaran gazete, buna karşın, göstericilerin o başarıdan yarar elde edip etmeyeceğinin ise belli olmadığını yazdı.

NYT, bazı çevrelerce Mısır'daki devriminin sokak kaosuna benzetilse de Gezi gösterilerinin, kaynaştırıcı bir harekete dönüştürebilecek bir siyasi muhalefetinin olmadığı görüşünü savundu.

Hükümetin kriz üzerine "karışık" mesajlar verdiğini öne süren gazete, "Buradaki genişleyen kaos ve yarattığı görüntüler, Sayın Erdoğan'ın dikkatli geliştirdiği, Türkiye'nin, kendisini İslam ve demokrasiyi bir araya getirmek için bir model olarak sunarak Arap Baharı devrimlerinin sonucunu şekillendirme kabiliyeti olan bölgesel kudret simsarı imajını lekelemekle tehdit ediyor" uyarısında bulundu. Gazete, haberine şu savlar ile son verdi:

"Şimdi Türkiye, kendi sivil kargaşa ile karşı karşıya ve protestocular, Suriyeli isyancıları Beşar Esat hükümetine karşı destekleme politikası, farklı görüşleri bastırması ve medyaya gözdağ vermesi ile Istanbul'da kontrolsüz gelişme dahil Sayın Erdoğan'a karşı uzun bir şikayet listesini ortay koydular."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler