HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'den Esad'a cevap: Kandırılmıştır

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 'Ülkenin tamamını geri alacağım' açıklamalarına ABD'den yanıt geldi.

ABD'den Esad'a cevap: Kandırılmıştır

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner 'Eğer Esad, Suriye'deki savaş için askeri bir çözüm olduğunu düşünüyorsa ' kandırılmıştır' dedi.

Almanya'nın Münih kentinde yapılan Suriye toplantısından "şiddetin durdurulması" kararı çıkmasının ardından Esad başkent Şam'da AFP'ye konuşmuştu.

Esad, ülkenin tamamını geri almaya yemin ettiğini açıklamış, bölgesel aktörlerin dahil olması sebebiyle bunun zaman alacağını ve ağır bir bedeli olacağını söylemişti.

İŞTE ESAD'IN O SÖZLERİ VE GELİŞMELER

Esad, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye'ye askeri harekat düzenleme riski olduğunu ve böyle bir şey gerçekleşirse kesinlikle karşı koyacaklarını kaydetti.

Esad, "Asıl mücadele Halep ile Türkiye arasındaki ulaşım imkanlarının kesilmesidir çünkü Türkiye teröristlerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları ana ikmal hattı" dedi.

Tüm Suriye'yi yeniden ele geçirme konusunda kararlı olduklarını ancak muhaliflere yönelik askeri müdahalelerin uzun süre alabileceğini ifade eden Esad, "Ülkemizin gözden çıkardığımız bir bölümü var demek mantıklı olmaz" diye konuştu.

Esad, AFP muhabirinin, "Ordunuza kaybedilen toprakları yeniden kazanma konusunda güveniyor musunuz?" şeklindeki sorusunu, "Bu kesin kararlı olduğumuz bir hedeftir" diye yanıtladı.

Ülkesindeki iç savaşın sona erdirilmesi için düzenlenecek müzakerelere katılmaya hazır olduğunu da sözlerine ekleyen Suriye lideri, ancak müzakereler nedeniyle terörle mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

ABD ve Rusya, vardıkları anlaşma uyarınca Suriye hükümeti ve muhalif güçler arasında bir ateşkes anlaşması imzalanması için bir hafta içinde devreye girecek. Ancak görüşmeler sırasında IŞİD ve El Nusra Cephesine yönelik operasyonlara ara verilmeyecek.

Suriye’de ölü sayısı 470 bine yükseldi

Suriye Siyasi Araştırma Merkezi adlı bağımsız kuruluş tarafından hazırlanan yeni bir rapor Suriye’de beş yıl önce başlayan iç savaşta ölenlerin sayısını 470 bin olarak açıkladı. Bu Birleşmiş Milletler’in bir süre önce tahmin ettiği rakamın iki katı. Suriyeli bağımsız bir kuruluşun yaptığı araştırmaya göre 5 yıldır devam eden iç savaşta hayatını kaybedenlerin sayısı 470 bine yükseldi

Yeni bir rapor Suriye'de beş yıl önce başlayan iç savaşta ölenlerin sayısını 470 bin olarak açıkladı. BuBirleşmiş Milletler'in bir süre önce tahmin ettiği rakamın iki katı.

Suriye Siyasi Araştırma Merkezi adlı bağımsız kuruluşa göre 400 bin Suriyeli savaş ile bağlantılı şiddet olaylarında öldü.70 bini ise gerekli tıbbi desteği, gıda ve suyu bulamadığı için hayatını kaybetti.

Şam'da bulunan merkezin verilerine göre Suriye halkının yüzde 11,5'i Mart 2011'de başlayan savaştan buyana ya hayatını kaybetti ya da yaralandı.

Birleşmiş Milletler daha önce sivil ölümlerini 250 bin olarak açıklamış, 12 milyon kişinin de evlerinden olduğunu açıklamıştı. Ancak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi 2014'ün ortasından itibaren rakam vermeyi bıraktı. Buna gerekçe olarak da güvenilir kaynaklara erişimin eksikliğini gösterdi. Merkeze göre 1,9 milyon kişi devam eden iç savaşta yaralandı.

13,8 milyon Suriyeli ise yaşamak için para kazanma özelliğini kaybetti. Savaş öncesi toplumun yüzde 45'i evlerini terketmek zorunda kaldı. 4 milyondan fazlası Suriye'yi terketti, 6,4 milyonu ise ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

Söz konusu rapor 700 çalışmadan değerlendirildi, veriler değişik kaynaklardan da kontrol edildi.

Amerikan öncülüğündeki koalisyon Suriye'deki IŞİD'i yok etmek ve Devlet Başkanı Beşar Esat'ın gitmesi için çabalıyor. Fakat Rusya ve İran, aralarında koalisyonun da destek verdiği muhaliflerin bulunduğu gruplara saldırarak Esat'a destek veriyor.

Geçen yıl Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye'nin dünyanın en acil insani kriz bölgesi haline geldiğini belirtti. Örgüte göre bu bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit ediyor.

(DW)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler