HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kıbrıs'ta müzakereler ertelendi

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın rahatsızlığı nedeniyle, 8 Şubat'ta yapılması planlanan müzakereler ertelendi.

Kıbrıs'ta müzakereler ertelendi

Edinilen bilgiye göre, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde 8 Şubat Pazartesi günü yapılacak liderler görüşmesinin ertelenmesine Akıncı'nın hastalığının sebep olduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yaşadığı bronşit hastalığı nedeniyle evde ve istirahatta olduğu öğrenildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Ada'da bir ilki gerçekleştirerek, başkent Lefkoşa'nın Türk ve Rum çarşılarını birlikte gezmişti.

Kıbrıs'ta yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis en son 28 Ocak'ta ara bölgede bir araya gelmişti.

Rumlar aynı masada oturarak yemeyi ve içmeyi iyi bilirler. Şimdi birlikte içtiğimiz gibi. Ancak müzakere masasında o kadar iyi değiller. Biz şimdi müzakere masasını da bu ziyaret gibi başarılı bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Çok uzun süredir devam eden sorunu gelecek nesillere bırakamayız. Kıbrıs sorununu çözmeye kararlıyız" ifadelerini kullanmıştı.

KIBRIS SORUNU

Kıbrıs Sorunu, Akdeniz'in doğusunda bulunan Kıbrıs adasında Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye arasında yaşanan siyasi tabanlı sorun. Britanyalılar, Kıbrıs Sözleşmesi sonrasında adayı kolonileştirmeleri ile halklar arası çatışmalar artış gösterdi. Bu tarihlerde taksim isteğinde bulunan Türkler ile enosis isteyen Rumlar birbirleri ile çatışmaya başladı. Kıbrıslılar tamamen öz belirtim hakkı istiyordu. Britanyalılar, sorunu "Rum-Türk anlaşmazlığına" bağladı ve sonunda 16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs; Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın "Kuruluş, İttifak ve Garanti" adındaki 3 anlaşmayı imzalaması ile bağımsızlığını kazandı.

Bağımsızlıktan sonra da ada üzerinde çatışmalar durmadı ve 1963'te Kıbrıs Türkleri ada yönetiminden çekildi. 1974'te, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında siyasi gerilimler şiddetli olarak artmaktaydı ve Yunanistan'daki askeri cunta desteği ile Kıbrıs'ta enosis'e yönelik aşırı milliyetçi Rumların darbe yapması sonucunda Türkiye, Kıbrıs'a harekât düzenledi. Bunlarla birlikte, adanın kuzeyinde Türklerinyönetiminde politik bir düzenin meydana gelmesine neden oldu. Bu siyasi olaylarla günümüzdeki "Kıbrıs Sorunu" ortaya çıktı. 1983 yılında Türkiye, Kıbrıs Türk toplumunun ilan ettiği de facto yönetim olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımasından sonra Kıbrıs Cumhuriyeti'ne Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak hitap etmektedir. 13 Mayıs 1984’te de Güvenlik Konseyi 550 sayılı kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanını ayrılıkçı bir hareket olarak tanımladı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi Türkiye'nin "işgali" altında olduğunu nitelendirdi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti günümüzde bağımsızlığı sadece Türkiye Cumhuriyeti dışında hiçbir ülke tarafından tanımayan de facto bağımsız bir cumhuriyet konumundadır. Adanın kuzeyi de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ait kabul edilir.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler