HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mısır'da darbe karşıtlarına müdahale: 200 ölü

Mısır güvenlik güçleri, darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye meydanındaki göstericilere gerçek mermi kullanarak müdahalede bulundu.

Mısır'da darbe karşıtlarına müdahale: 200 ölü

Mısır'da güvenlik güçlerinin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yandaşlarına açtığı ateş sonucu ölenlerin sayısı 200'e yükseldi. Yaralı sayısı ise yaklaşık 4,500 olarak belirtiliyor.

Rabiatül Adeviye meydanınında sabah saatlerinde yaşanan katliamın ardından yaralılar sahra hastanesine kaldırıldı.

Yüzlerce yaralıya çok zor şartlarda müdahale edilmeye çalışılan hastanede, cesetleri koymak için yer kalmadığı bildirildi. Bu arada Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) internet sayfası bazı keskin nişancıların Rabiatül Adeviyye Meydanı yakınındaki El Ezher Üniversitesi'ne bağlı Davet Fakültesi binasına çıkarak göstericilerin üzerine, hedef gözeterek gerçek mermiyle ateş ettiği iddia etti.

Mısır'da Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin çağrısı üzerine, darbe karşıtlarına müdahale edilmesi sonucu, dün Cuma namazından bu yana ülke genelinde en az 200 kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde 4 binden fazla kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Yaralıların arasında durumu ağır olan onlarca kişi olduğu ifade ediliyor. Ülkede her geçen saat ölü sayısı artıyor.

Darbe karşıtı gösteriler, başkent Kahire'deki Rabiatül Adeviyye Meydan'ı başta olmak üzere ülke genlinde devam ederken, ülkede iç savaşın çıkmasından korkuluyor.

GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Onlarca kişinin öldüğü Adeviye Meydanı'nda darbe karşıtları gösterilerini sürdürüyor. Sabah saatlerinde güvenlik güçlerinin Rabiatül Adeviyye Camii ve civar caddelerde göstericilerin üzerine gerçek mermilerle ateş açması sonucu en az 200 kişinin öldüğü bildirildi. El Cezire televizyonu ise ölü sayısının 120, yaralı sayısının 4 bin 500 olduğunu duyurdu. Sabah saatlerinde yaşanan katliamın ardından devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yandaşları, meydanı ve meydana çıkan yolları yeniden doldurdu. Darbe karşıtları, Mısır bayrakları ve Mursi posterleri ile bugünkü şiddet olaylarını kınayan pankartlar taşıyarak gösterilerini sürdürüyor.

ÖLÜM HABERLERİ KONUSUNDA FARKLI RAKAMLAR

Mısır'da güvenlik güçlerinin, Adeviyye meydanındaki Muhammed Mursi taraftarlarına gerçek mermi ve biber gazıyla müdahale ettiği ve saldırıda 38 kişinin öldüğü iddia edildi. Müslüman Kardeşler ölü sayısının 31 olduğunu açıkladı. Haber ajansı AP ise, ölü sayısını 38 olarak duyurdu. Saldırı sonrası yüzlerce kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Mısır resmi haber ajansı MENA ise, güvenlik güçlerinin ateşli silahlar kullanmadığını, olaylara sadece gaz bombasıyla müdahale ettiğini duyurdu.

Çatışmalarda 8 güvenlik görevlisinin de yaralandığ belirtildi.

İÇİŞLERİ'NDEN UYARI

Çatışmalar sürerken Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan da bir uyarı geldi. Mısır İçişleri Bakanı, Adeviye meydanındaki gösterilere yakında "yasal yollarla" son verileceğini söyledi.

Uluslararası haber ajansları İskenderiye kentindeki çatışmalarda da 7 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

SAHRA HASTANESİ SÖZCÜSÜ: "SABAH NAMAZINDAN SONRA ÖLÜ SAYISI ARTTI"

Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtı protestoların yoğunlaştığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesi basın sözcüsü Yusuf Tal'at, "Sabah namazından sonraki 3 saatte ölü sayısı korkunç bir şekilde arttı" dedi.

Tal'at, gece yarısından sabah namazına kadar devam eden olaylarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ölü sayısının sabah namazından sonra arttığı dile getiren Tal'at, "Sabah namazından sonraki 3 saatte ölü sayısı korkunç bir şekilde arttı" diye konuştu.

Rabiatul Adeviye'de yaşanan durumu "insanlığa karşı işlenen bir suç" olarak nitelendiren Tal'at, "Canilerin" hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

MURSİ İLE DARBEDEN SONRA İLK GÖRÜŞME

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu, Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile başkent Kahire'de dün ilk kez bir görüşme gerçekleştirildiğini açıkladı.

İTT Genel Sekreteri İhsanoğlu, dün gece Mısır'ın Ulusal İnsan Hakları Konseyi'nden iki kişinin Mursi ile Kahire'de görüştüğünü söyledi.

İhsanoğlu görüşmenin tam yeri konusunda bilgi vermedi. 3 Temmuz'daki askeri müdahaleyle iktidardan indirilerek gözaltına alınan Mursi'nin nerede tutulduğu bilinmiyor.

Ajanslar

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler