HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trump ve Sanders'tan New Hampshire zaferi

ABD'de partilerin başkan aday adaylığı yarışı kapsamında New Hampshire Eyaleti'nde düzenlenen ön seçimlerde, Demokrat Parti'de Bernie Sanders, Cumhuriyetçi Parti'de ise Donald Trump galip geldi.

Trump ve Sanders'tan New Hampshire zaferi

ABD'de partilerin başkan aday adaylığı yarışı kapsamında New Hampshire Eyaleti'nde düzenlenen ön seçimlerde, Demokrat Parti'de Bernie Sanders, Cumhuriyetçi Parti'de ise Donald Trump galip geldi.

Vermont Senatörü Sanders da milyoner işadamı Trump da kampanyalarında ana akım merkez siyaseti eleştiriyor. Hillary Clinton'a karşı başarı elde eden Sanders yaptığı konuşmada, "zaferinin, insanların gerçek bir değişim istediğini gösterdiğini" söyledi.

Cumhuriyetçi Parti'de ikinci John Kasich

New Hampshire'daki ön seçimlere katılımın tarihi düzeyde olduğu bildiriliyor. Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçiminde ikinciliği Ohio Valisi John Kasich elde etti.

New Hampshire, ön seçim maratonunda ikinci durak oldu. Geçen hafta Iowa'da yapılan ön seçimlerde Cumhuriyetçiler'de Teksas Senatörü Ted Cruz, Demokratlar'da ise Clinton birinci olmuştu.

Clinton, Sanders'ı tebrik etti, ancak kampanyası boyunca her bir oy için mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.

Sanders Clinton'a büyük fark attı

"Müslümanlar ABD'ye alınmasın" gibi açıklamalarıyla sadece ABD'de değil dünya kamuoyunda da tartışmaların odağına yerleşen Trump'a kamuoyu araştırmalarında çıkan destek bu seçimlerde ilk kez oy olarak da kendini göstermiş oldu. Zaferi sonrası yaptığı konuşmada Trump, "ABD'nin dünyada yeniden kazanmaya başlamasını istediğini" söyledi.

Sanders'ın oy oranında, eski dışişleri bakanı Clinton'a büyük fark attığı bildiriliyor. Aylardır New Hampshire'da yapılan kamuoyu yoklamaları Sanders'ın galibiyetini işaret ediyordu. Ancak bu yine de kendisini demokratik sosyalist olarak tanımlayan aday için önemli bir zafer oldu.

TIKLAYIN - Sarah Palin'den Donald Trump'a destek

74 yaşındaki Sanders, gelir adaletsizliğini yok etme, üniversite eğitimini parasız hale getirme ve büyük bankaları dağıtma sözü veriyor.

Sırada Güney Carolina ve Nevada var

ABD'deki bu ön seçimlerde, başkanlık seçimine katılacak Demokrat ve Cumhuriyetçi adayları belirleniyor. Bir sonraki ön seçimler Güney Carolina ve Nevada'da yapılacak.

Ülkede 48 eyalette daha yapılacak ön seçimler yazın son bulacak ve partiler kongrelerinde başkan adaylarını açıklayacak. 8 Kasım'da seçilecek yeni başkan ise Ocak 2017'de göreve başlayacak.

BERNIE SANDERS: ABD'DE BİR 'DEMOKRATİK SOSYALİST'

ABD'de Kasım 2014'teki ara seçimler sonrası herkes Kasım 2016'daki başkanlık seçimi için pozisyon almaya başladığında, kimse Demokrat Parti'de eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı en çok zorlayacak adayın halen 74 yaşındaki Vermont Senatorü Bernie Sanders olacağını düşünmemişti.

Ancak kendi ifadesi ile "demokratik sosyalist" Bernie Sanders, geçen yıl Mayıs ayında başkan adaylığı yarışına katıldı. Özellikle Wall Street'i eleştiren söylemiyle desteğini artırdı ve partisinde Clinton'ın tek rakibine dönüştü.

Sanders, Iowa'daki ilk ön seçimi kılpayı kaybetti. New Hampshire'de yapılan seçimi ise büyük farkla kazandı. Gerçi Hillary Clinton hala kamuoyu araştırmalarında ülke genelinde Bernie Sanders'ın önünde görünüyor.

ABD'de çoğu kesim Clinton'ın ön seçim yarışının ilerleyen döneminde Sanders ile farkı açacağını düşünüyor. Ancak Clinton'ın 2008'de de Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarından olduğu ve favori olarak başladığı yarışta Barack Obama'nın gerisinde kaldığı unutulmamalı.

Bağımsız kökenli

"Siyasi devrim yeni başlıyor" diyen Bernie Sanders, 1941'de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak New York'ta doğdu. 1960 ve 70'li yıllarda önde gelen bir savaş karşıtı ve sivil haklar hareketi aktivistiydi.

1971'de siyasete girdi, 1981-1989 yılları Vermont eyaletinin en büyük kenti Burlington'ın belediye başkanlığını yaptı. 1990 yılında, ABD Temsilciler Meclisi'ne 40 yıl aradan sonra seçilen ilk bağımsız siyasetçi oldu.

2007 yılında ise Senatör seçildi. Seçim kampanyasına aktif bir şekilde destek verenlerden biri de, o zaman Illinois Senatörü olan Barack Obama'ydı.

Eşitsizliğe ve mevcut siyasi düzene karşı

ABD'de Bernie Sanders'ı diğer aday adaylarından ayıran belki de en önemli unsur, tecrübeli senatörün Amerikan toplumunda eşitsizliğe ve finans sektörünün etkisi altında olduğunu vurguladığı mevcut siyasi düzene karşı eleştirel tavrı.

Sanders siyasi kariyerinin Washington ayağının başladığı andan itibaren Cumhuriyetçi ve Demokrat siyasetçileri "zengin bağışçılara ve bazı sektörlere minnet duydukları" için eleştirdi.

2010 yılında Bush döneminden kalma vergi politikalarının sürmesini engellemek amacıyla Senato kürsüsüne çıktı ve tam 8 buçuk saat boyunca konuştu.

Mesajı netti:

"Bu politikalar zenginlere yarıyor, ABD'de gelir dağılımındaki adaletsizliği artırıyor."

Sanders Eylül ayında internet sitesi Huffington Post'a verdiği demeçte, "Dünyanın her ülkesinde, milyarder sınıfa istedikleri herşeyin olamayacağını söyleyen bir lider kadrosuna ihtiyacımız var" demişti. Mesajlarını üç başlıkta özetlemek mümkün:

-Amerikan hükümeti sadece milyarderlerin temsilcisi olmamalı, Wall Street daha sıkı denetlenmeli.

-ABD'nin siyasi bir devrime ve dönüşüme ihtiyacı var

-Sağlık sigortası herkesin en doğal hakkıdır.

İskandinav ülkelerini övüyor

Birçok çevre için "sosyalist" kelimesinin bir hakaret olarak görüldüğü ABD'de, Sanders'ın cesareti birçok kesimin de takdirini topladı.

Tecrübeli senatör, herkesi kapsayacak bir sağlık sigortası çağrısında da bulunuyor ve İskandinav ülkelerinin sosyal politikalarını övüyor. Daha yüksek bir asgari ücret ve devlet destekli yüksek öğretim vaadinde bulunuyor.

Daha önce Irak Savaşı'na da karşı çıkan Sanders ülkesinde yine birçok eleştiriye göğüs gererek, "ABD'nin bu kadar nükleer başlığa ihtiyacı var mı?" diye soruyor. Rakibi Hilary Clinton'ın, "silah kontrolü" konusunda net bir politikası olmadığı yönündeki eleştirilerini de reddediyor.

Avantajları ve dezavantajları

Bernie Sanders, Iowa eyaletinde Hillary Clinton'ın yaklaşık 40 puan gerisinde başladığı yarışı başbaşa noktaladı.

Üstelik Sanders bağış toplamakta da en az Clinton kadar başarılı. Geçen yılın son çeyreğinde kampanyası için 33 milyon dolar bağış topladı ve bu rakam Clinton'ın topladığından sadece yaklaşık yüzde 10 daha düşük bir rakam.

Sanders özellikle yeni seçmenleri mobilize etmekte de başarılı. Gençler ve bağımsızların önemli bir bölümünce destekleniyor. En büyük dezavantajı ise Clinton'a kadınlardan ve Demokrat seçmenlerin yaklaşık üçte bini oluşturan 65 yaş ve üstü Amerikalılardan gelen genel destek.

Başkan aday adayı olduğunda, bazı Demokratların Sanders'e yönelik en önemli eleştirisi onun "asla seçim kazanamayacak" bir siyasetçi olmasıydı. 20 gün önce ise Hillary Clinton bile bir televizyon programında, "Bernie Sanders kesinlikle ABD Başkanı seçilemez diyebilir misiniz?" sorusuna şu yanıtı vermek zorunda kaldı:

"Bu seçimi herkes kazanabilir."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler