HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye'ye o tazminatı ödeyeceğiz"

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Rahimpur: "Tahkimin gereğini yerine getireceğiz. İçiniz rahat olsun, paranız bizde kalmaz, sorun çözülür."

"Türkiye'ye o tazminatı ödeyeceğiz"

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, doğalgaz fiyatları nedeniyle yaşanan anlaşmazlığın ardından verilen tahkim kararını kabul ettiklerini belirterek, "Tahkimin gereğini daha fazla gaz vererek veya nakit olarak yerine getirmemiz lazım. İçiniz rahat olsun, paranız bizde kalmaz. Sorun yakında çözülecek" dedi.

Bölgesel ve ikili konularda siyasi istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Rahimpur, soruları yanıtladı. Rahimpur, Türkiye lehine çıkan kararı kabul ediyoruz. İki ülkenin uzmanları bir araya gelerek tahkimin sonuçlarını müzakere ediyor. İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene de Türkiye'ye gelecek. Bu sorun yakında çözülecek" dedi.

İran'dan Suudi Arabistan’a da zeytin dalı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Münih Güvenlik Zirvesi'nde yaptığı açıklamada Tahran ve Riyad'ın Suriye'de ve bölgede istikrar için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e göre Tahran ve Riyad, Suriye ve bölgede istikrar için gergin ilişkileri geride bırakmalı. Zarif'in açıklaması aylar sonra tarafların Münih kentinde Suriye barışının görüşüldüğü masada biraraya gelmesinin ardından geldi.

Münih Konferansı'nda konuşan Zarif zıtlaşmaları geride bırakmak istediğini belirtti ve "Birlikte çalışmalıyız” mesajı verdi.

İran ve Suudi Arabistan'ın kendilerini bölgenin dışında tutamayacaklarını belirten Zarif, Riyad'dan "Suudi kardeşlerimiz” diye bahsetti. Suudi Arabistan'la çalışmaya hazırlanıyoruz diyen İran Dışişleri Bakanı, Tahran ve Riyad'ın Suriye'de ortak çıkarları olduğuna inandığını kaydetti.

İki petrol üreticisi bölgesel rakip ülke, Suriye savaşında karşı taraftalar. Suudi Arabistan'ın Ocak ayında bir Şii din adamını infaz etmesinin ardından Tahran'da, Suudi Arabistan elçiliğini hedef alan saldırı iki ülke arasındaki ilişkileri daha da germişti. Suudi Arabistan, İran'la bütün ilişkileri kesmişti.

"Ortak fırsatlarımız, zorluklarımız ve genel tehditlerimiz var” diyen Zarif, "Geçmişi geride bırakma, gelecek için yeni bir sayfa açma zamanı” olduğu görüşünü savundu.

Münih Konferansı'nda Zarif'den önce konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el Jubeir, İran'la ilişkilere hiç değinmedi Esad'ın geleceğiyle ilgili farklılıklara dikkat çekti. Jubeir, Suriye liderinin gitmesi gerektiğini belirtti ve "Bu bizim önceliğimiz ve bunu başaracağız,” dedi. (AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler