HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan Somali'de: Hem yardım hem de nüfuz arayışı

Başbakan Erdoğan'ın Somali gezisini yorumlayan BBC Muhabiri Tom Esslemont, ziyaretin yardımın yansıra, Afrika'da ticaret ve yatırım yapmak için yarışıldığı bir dönemde yapıldığını vurguluyor.

Tom Esslemont

BBC Muhabiri

Geçmişte, zengin Müslüman ülkeler, yardıma muhtaç ülkelere vaat ettikleri yardım sözlerini tutmamakla eleştiriliyordu.

Türkiye, son yıllarda Afrika ülkelerinde yeni büyükelçilikler açtı

Recep Tayyip Erdoğan zirvedeki konuşmasında yardım sözlerinin tutulması çağrısında bulundu.

Erdoğan, 'Lüks bir araba kullanıyorsunuz, açlık çeken insanlara yardım edecek kadar da cömert olmalısınız' dedi. İran, Bahreyn, Mısır, Katar, Suudi Arabistan ve Sudan gibi üye ülkelerden büyük yardım vaatleri geldi.

ABD ve Avrupa'nın ağır bütçe krizleri yaşadığı bir ortamda, BM'nin doğal felaketlerle başa çıkabilmek için, bu tür ülkelere daha çok bağımlı hale gelmesi şaşırtıcı değil.

Ancak, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi zengin güçler, bunun karşılığında Afrika'da daha önemli bir rol oynamak istiyor. Bu ülkelerle, Afrika ülkeleri arasındaki ticaret artıyor.

Nüfuz yarışı

Ancak, el Şabab gibi İslamcı örgütler, hayati önemdeki yardım güzergâhlarını tehdit ederken, İslami rejimlerle yönetilen ülkeler ve Türkiye'nin Afrika boynuzunda nasıl bir diplomatik rol oynayacağını merak etmeden geçemiyor insan.

Erdoğan kendisini Batı ve başlıca İslam ülkeleri arasında bir arabulucu olarak konumlandırıyor. Dış politikası, adil düzenlemeler yapıp, istikrar aramak üzerine kurulu.

Ayrıca, kendisi de Afrika ülkelerinde yeni büyükelçilikler açarak, Afrika'da daha büyük bir rol oynamak istediğini gösterdi.

Yardım kuruluşları da, Somali'nin başkenti Mogadişu'ya giden Türk heyetinin, daha güvenli yardım koridorları ve kuraklıkla gelen, yaygın açlık sorununa kalıcı bir çözüm bulma çabalarını hızlandırmasını umuyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler