HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eski Tunç Çağı’na ait mimari yapılar bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara’da Çayyolu Höyük’teki yapılan çalışmalar sonucunda Eski Tunç Çağı’na ait mimari yapılar bulunduğunu söyledi.

Günay, mimari yapılar ile çok sayıda seramik ve öğütme taşlarının bulunduğunu belirterek, söz konusu alanda bir arkeopark veya bir arkeolojik eğitim sahası oluşturulmasının düşünüldüğünü söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara’da Çayyolu’nda bulunan Çayyolu Höyüğünde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünce kazı çalışması yapılan arsanın Yenimahalle Belediyesi ve Maliye Bakanlığı’yla beraber birden fazla kişinin hisseli mülkü olduğunu kaydetti.

-KAZI ÇALIŞMALARI 15 EYLÜL'DE BAŞLADI-

Bakan Günay, şöyle dedi:

"Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü uzmanlarınca Çayyolu Höyük'te yapılan incelemeler neticesinde höyüğün ileride daha fazla tahrip olmasını, yerleşim alanı arasında sıkışıp kalan höyüğün üzerinde herhangi bir inşaat yapılmasını önlemek ve daha fazla kaçak kazıya maruz kalmaması amacıyla üniversitelerin ilgili bölümleri tarafından bilimsel arkeolojik kazılar yapılarak höyüğün kurtarılmasının faydalı olacağı, ancak Çayyolu Höyük'teki tahribatın yoğunluğu göz önüne alındığında yapılması gereken çalışmaların Bakanlar Kurulu kararlı kazı niteliği taşımadığı ve acilen bir kurtarma kazısı yapılması gerektiğinden çalışmalara başlanmıştır."

Kültür Bakanı, 2011 yılı kazı programına alınan höyükte kazı çalışmalarının 15 Eylül 2011 tarihinde başladığını ve kazının kapatılma aşamasında olduğuna dikkat çekti.

-SÖZ KONUSU ALANDA ARKEOPARK VEYA ARKEOLOJİK EĞİTİM SAHASI OLUŞTURULACAK-

Bakan Günay, şöyle dedi:

“Yapılan çalışmalar sonucunda Eski Tunç Çağı’na ait mimari yapılar ile çok sayıda seramik ve öğütme taşları bulunmuş böylece Ankara çevresindeki Ahlatlıbel, Karaoğlan, Etiyokuşu, Koçumbeli ve Külhöyük gibi önemli Eski Tunç Çağı yerleşmelerine bir diğeri daha eklenmiştir. Bununla birlikte söz konusu alanda kazıların sürmesi halinde Kalkolitik döneme ait buluntular ortaya çıkacağı düşünülmekte olup, bu durumda Çayyolu Höyüğü yerleşimi Ankara’nın en eski yerleşim alanı olarak belirlenecektir. Söz konusu alanda bir arkeopark veya bir arkeolojik eğitim sahası oluşturulması da düşünülmektedir.”

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler