HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Geleceğimizi şekillendirecek 10 teknoloji

Teknoloji öyle hızlı gelişiyor ki, gelecek yıllarda neler değişeceğini kestirmek zor. Cisco uzmanları bunu anlayabilmek için kapsamlı bir araştırma yaptılar.

Geleceğimizi şekillendirecek 10 teknoloji

Açıklanan sonuçlara göre dünyada internet ve veri paylaşımı arttıkça veri büyüklüğü akıl almaz boyutlara ulaşacak, internet hızı ise milyonlarca kat artacak.

Diğer taraftan yenilenebilir enerji kaynakları daha sık kullanılmaya başlanacak, robot kullanımı artarken tıp dünyası da pek çok hastalığı tedavi edebilme yetkinliğine kavuşacak. Cisco’nun baş fütüristi ve teknoloji uzmanı Dave Evans tarafından açıklanan sonuçlara göre dünyayı değiştirecek teknolojilerin başında, nesnelerin interneti geliyor. İşte liste:

1- Nesneler de internet kullanacak
Daha önceki bir yazımızda yer verdiğimiz Cisco’un araştırmasına göre 2020’de internete bağlı nesnelerin sayısı 50 milyara ulaşacak. (http://blog.ttnet.com.tr/etiket/nesnelerin-interneti/ ) Bu da dünyada kişi başına 5-6 cihazın internete bağlanacağı anlamına geliyor. Şu anda pek çok kişi PC, akıllı telefon, tablet ve televizyon gibi cihazlarla internete bağlanmış durumda. Evans: “Gelecekte veriyi toplayan, ileten, analiz eden ve dağıtan düşük güçlü sensor ağları olacak” diyor. Zigbee, 6LoWPAN ve Z-wave standartlarına dayanan bu sensorlar günümüzde de şaşırtıcı şekillerde kullanılmaya başlandı. Örneğin 6LoWPAN, Vint Cerf tarafından şarap mahzeni klima izleme sistemi için kullanılıyor. Z-Wave Verizon’un akıllı ev servisi için kullanılıyor. Ayakkabıların içine yerleştirilen sensörler kişinin acil sağlık durumu hakkında bilgi veriyor. İsveç’te bir ağaca bağlanan sensörler ağacın duygu durumunu ve düşüncelerini “tweet” ediyor (@connectedtree ya da #ectree).

[

****](http://www.scroll.com.tr/ttnet-sayfa/iste-gelecegimizi-sekillendirecek-10-teknoloji/2/)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler