HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Büyükelçisi Dışişleri'ne çağırıldı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin PYD'ye ilişkin ifadeleri nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

ABD Büyükelçisi Dışişleri'ne çağırıldı

ABD Büyükelçisi John Bass'e, ABD'nin tutumundan duyulan Türkiye'nin rahatsızlığı iletildi.

Ankara’nın kararı, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin günlük basın toplantısında yaptığı tartışmalı açıklamanın ardından geldi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kirby’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin PYD ile ilişkisine işaret edip, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi?" diyerek getirdiği eleştiri sorulmuştu. Kirby, “Biz, PYD’yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, konu ile ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtlarken, Türkiye'nin YPG'yi terörist olarak gördüğünü bildiklerini, ancak ABD'nin YPG'yi terörist olarak görmediğini söylemişti Kirby, "Türkiye'nin, YPG ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Ancak YPG, IŞİD ile mücadelede en başarılı güçlerden biri. Biz onları terörist örgüt olarak görmüyoruz ve kendilerini desteklemeyi sürdüreceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Türkiye'nin 'PYD' yanıtı

ABD'nin 'PYD'ye terör örgütü olarak görmüyoruz' açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yanıt gelmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dost ve müttefik ülkelerin terör örgütü konusunda bir karar vermesi gerektiğini belirterek, "DAEŞ ile mücadelede ve Suriye'de ortak ülkeler olarak biz miyiz yoksa oradaki terör örgütleri mi?" demişti.

DAEŞ'in Türkiye'ye göre de Amerika’ya göre de Avrupa Birliği’ne göre de terör örgütü olduğunun altını çizen Çavuşoğlu'nun açıklaması şöyle;

"Şimdi DAEŞ kötü çünkü radikal ama PYD, PKK daha iyi çünkü Marksist, Leninist. Yani onlara göre seküler. Böyle bir anlayış olur mu? O da terör örgütü, bu da terör örgütü. Birisi daha iyi diyemezsiniz. Avrupa’da bazı sol partiler PKK ile aynı ideolojiyi paylaştığı için onu terör örgütü listesinden çıkarmaya çalışıyor. Böyle terörle mücadele olur mu? Bana dokunmayan terör örgütü bin yaşasın anlayışı var. PYD’nin şimdi bana zararı yok, o iyidir, işbirliği yapabiliriz onunla. Ama yarın o yılan gelir sizi de sokar. Terör örgütüne destek veren birçok ülke o terör örgütleri tarafından vurulmuştur.

'EN HAFİF TABİRLE SAFLIK'

ABD’nin bir karar vermesi lazım, ortak olarak bizi mi seçiyor, terör örgütlerini mi seçiyor. Biz Amerikalılara, dostlarımıza Biden’a da çok açık bir şekilde PKK ile PYD’nin nasıl iç içe olduğunu verdik belgeleriyle. Kerry’ye defalarca bunu anlattım. Tepkimizi, McGurk orada Polat Can diye Kandil’den gelen PKK teröristle bir araya geldiği zaman da söyledik. PYD’nin içinde PKK’lıların nasıl yer aldığını, yönetimde nasıl olduğunu resimleriyle, isimleriyle verdik. Şimdi siz bir tane terör örgütünü terör listesine alıyorsunuz, onunla beraber olan ve başka bir yapılanma içinde olan terör örgütünü terör örgütü olarak görmüyorsunuz. Buna en hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez."

PYD'yi bölgedeki tüm ülkeler terör örgütü olarak görürken bazı ülkelerin terör örgütü olarak görmüyoruz demesinin akılcı bir yaklaşım olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, "O yüzden dost ve müttefiklerimizin de bir karar vermesi lazım. DAEŞ ile mücadelede ve Suriye'de ortak ülkeler olarak biz miyiz yoksa oradaki terör örgütleri mi" diye konuştu.

"ABD'Lİ ASKERİ DANIŞMANLAR KOBANİ'YE GİTTİ"

Öte yandan PKK ile bağlantılı olduğu için Türkiye’nin terör örgütü kabul ettiği PYD’ye destek için ABD’nin Kobani kantonuna 20 askeri danışman gönderdiği öne sürüldü.

AA’nın Suriyeli muhaliflerin Yerel Koordinasyon Komitesi’ne (YKK) dayandırdığı haberine göre bu danışmanlar Fırat Nehri üzerindeki Teşrin Barajı’nın batısında IŞİD’in elindeki Menbiç kasabasına PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin düzenleyeceği harekât için gönderildi. YKK, mühimmat dolu iki kargo uçağının Kobani’ye intikal ettiğini de öne sürdü.

Açıklamada PYD liderliğindeki Arap ve Kürt güçlerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) mensup 250 kişinin Halep’in doğusundaki Sırrin beldesinde konuşlandığı da belirtildi. YKK açıklamasında ayrıca, Esad ordusu yetkililerinin SDG liderleriyle Afrin’de bir araya gelerek Halep’e 30, Azez’e 6 km mesafede muhaliflerin elindeki Miniğ askeri üssüne düzenlenecek operasyon için ortak hareket etmede anlaştıkları öne sürüldü.

FARS: ESAD'DAN YPG'YE SİLAH YARDIMI

Bu arada İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Esad rejimine bağlı Suriye ordusunun önceki gün Nusaybin'in karşısındaki Kamışlı'da bulunan YPG birliklerine dört uçak dolusu silah ve mühimmat yardımı gönderdiğini ileri sürdü.

Haberini YPG'nin başını çektiği Suriye Kürt Muhalif Gruplar Koordinasyon Konseyi'ne dayandıran ajans, “YPG'ye silah ve mühimmat taşıyan Suriye ordusuna ait dört askeri uçak Pazar akşamı Haseke eyaletindeki Kamışlı Havaalanı'na indi" diye yazdı.

Fars Haber Ajansı, YPG'nin stratejik El Şadadi kasabasını IŞİD'den geri almak üzere başlatacağı saldırı için yardım yapıldığını kaydetti.

_

YPG: Suriye'de kurulan ve faaliyet gösteren, Kürt Yüksek Komitesine bağlı silahlı örgüt. Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgeleri kontrol etmektedir. YPJ, YPG'nin kadın koludur._

YPG genel olarak Kuzey Suriye'de kontrolü elinde bulundurmaktadır. Buralar: Afrin, Kobani, Tel Abyad, Resulayn (Serê Kaniyê), Amûdê(Amuda), Dêrika Hemko (al Malikiya), Kamışlı ve Haseke (Hasiçi)'dir.

YPG'ye Amerika, Avrupa ve Avustralya'dan silah ve lojistik destek ile militan katılımı olmaktadır.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler