HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu yılı 1 gün fazla yaşayacağız

2016’da bir yıl 365 değil 366 gün olacak. Şubat ayı 29 gün çekerken bankalar ve müşterileri arasında da faiz pazarlığı başladı.

Bu yılı 1 gün fazla yaşayacağız

Dünyanın kendi etrafında dönüşünü 24 saatte güneş etrafındaki dönüşü ise 365 gün 6 saatte tamamlıyor. Bu yüzden her dört yılda bir, bir yıllık süre 366 gün oluyor. Şimdiki şanslı yılımız 2016, bu yıl içinde bulunduğumuz Şubat ayı 29 gün çekecek.

1 GÜNLÜK FAİZ KAYBI VAR

2016, Şubat 29 gün çektiği için 366 gün sürecek. Bu da bankada parası olanlar için yıllık faizinin 365 gün üzerinden hesaplanacağı ve 1 günlük faizin yok olacağı anlamına geliyor. Söz konusu duruma itiraz edenlere bankalar aradaki farkı promosyon olarak verecek.

DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDA DÖNDÜĞÜNÜ İLK KİM ORTAYA ATTI?

Modern tarih Kopernik’in ilk olarak güneş merkezli evren teorisi ile dünyanın güneş etrafında döndüğünü kanıtladığını belirtiyor. Fakat MÖ 310’da doğan Samoslu Aristarkos’un çalışmaları incelendiğinde bu teorinin ilk izleri görülebiliyor.

**KOPERNİK'İN SİSTEMİ

**

Philolaus (480-385 MÖ) evrenin merkezinde merkezi bir ateşin olduğu ve etrafında sırasıyla Karşı dünya, Dünya, Ay, Güneş, Gezegenler ve Yıldızların döndüğü bir astronomik sistem tanımlamıştır. Heraclides Ponticus (387-312 MÖ) Dünyanın kendi ekseninde döndüğünü ileri sürmüştür. Aristarchus Of Samos (310-230 MÖ) merkezi ateşi güneşle tanımlamıştır ve etrafında Dünyanın yörüngesi olduğunu söylemiştir. Maragha gözlemevinde Nam al-Din al-Qazwini al-Katibi (1277) Hikmat al-Ain’de güneş merkezli model için bir argüman yazmıştır ama daha sonra bu modelden vazgeçmiştir. Qutb al-Din Shirazi (1236) Güneş merkezliliği tartışmıştır fakat reddetmiştir. İbn al-Shatir (1304) Tusi çifti ve Urdi lemma gibi neredeyse Kopernik’inkiyle aynı matematiksel teknikler kullanan yer merkezli sistem geliştirmiştir. Kopernik’in hayatı sırasında Avrupa’da hüküm süren teori Plotemy’nin milattan sonra 150 civarında Almagest’de yayınladığı Dünyanın evrenin sabit merkezi olduğunu ileri süren teoridir. Yıldızlar en dış kürede bulunmaktadır ve çok hızlı dönmektedirler. Her gezegen, güneş ve ay kendi küçük kürelerinde yer alırlar.

Kopernik’in ana teorisi De revolutionibus orbium coelestium'da öldüğü yıl yayımlandı. Teoriyi birkaç on yıl önceden formüle dökmüştü. Kopernik’in Commentariolus’u Güneş merkezli teoriyi özetler. Teorinin temelini oluşturan varsayımları aşağıdaki gibi listelemiştir:

1. Gökyüzünde bulunan kürelerin veya dairelerin tek bir merkezi yoktur.

2. Dünya'nın merkezi evrenin merkezi değildir, sadece yerçekiminin ve ayın merkezidir.

3. Bütün küreler Güneş onların ortasındaymış gibi dönerler bu yüzden Güneş evrenin merkezidir.

4. Dünya'nın Güneş'e uzaklığının gökyüzünün yüksekliğine oranı, Dünya'nın yarıçapının Güneş'e olan uzaklığa oranından çok daha küçüktür.

5. Gökyüzünün yüksekliği yanında Dünya'nın Güneş'e uzaklığı fark edilemez.

6. Yıldızlar hareketsizdir. Görünen günlük hareketleri dünyanın günlük dönüşünden kaynaklanmaktadır.

7. Dünya Güneşin etrafında bir kürenin içinde hareket eder, bu güneşin yıllık yer değiştirmesi şeklinde görünmesine sebep olur; dünya birden fazla harekete sahiptir.

8. Dünyanın güneş etrafındaki yörüngesel hareketi gezegenlerin hareketinin ters yönde görünmesine sebep olur.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler