HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Devekuşu yumurtasının ilginç özellikleri

SİNOP (İHA) - Devekuşu yumurtası haşerelere ve örümceklere karşı en iyi kovucu. Eti, kurulan çiftlikler sayesinde sektör haline gelen ve Anadolu sofralarını süslemeye başlayan devekuşlarının yumurtası da ayrı bir sektör oluşturuyor. Bir tanesi yaklaşık 2 kilogram ağırlığında olan devekuşu yumurtaları yaklaşık 10 kişiyi doyurabiliyor.

Devekuşu yumurtasını tavuk yumurtasından ayıran en önemli özelliklerin başında kolesterolsüz oluşu geliyor. Devekuşu yumurtasının bir diğer ilginç özelliği ise çürütüldüğü takdirde bulunduğu mekana örümcek ve benzeri haşerelerin yaklaşamaması.

Sinop'un Türkeli İlçesi'nde yaklaşık 4 yıldır kurduğu çiftlikte devekuşu üretimi gerçekleştiren Mustafa Özoğul, devekuşu yumurtasının bir çok ilginç özelliğinin olduğunu belirterek, sağlık açısından da devekuşu yumurtasının tercih edildiğini söyledi. Mustafa Özoğul, "Yumurtanın içini boşaltmadan bozulması sağlandığında, konulan mekanda örümcek ve haşerelere karşı kovucu özelliği ortaya çıkıyor. Hatta bu yumurtalar Osmanlı'da da kullanılmış. Mimar Sinan'ın eserlerine baktığımızda kubbelere devekuşu yumurtaları konulduğunu görüyoruz. Bu mekanlara örümcekler giremiyor ve dolayısıyla ağ öremiyor. Bu arada bu yumurtaların boş kabukları da süs eşyası yapımında kullanılabiliyor" diye konuştu.

Bu arada bazı bölgelerde devekuşu yumurtalarını işleyerek süs eşyası haline getiren bir çok firma bulunuyor. Kurdukları atölyelerde yumurtaları işleyen bu firmalar, biblo haline getirdikleri yumurtaları başta Yunanistan ve Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine pazarlıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler