HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gökçeada Rum Okulu'nda 49 yıl sonra ders zili

Çanakkale’nin Gökçeada İlçesi’ne bağlı Zeytinli Köyü’nde yaklaşık yarım asır sonra yeniden açılan Özel Gökçeada Rum İlkokulu, 4 öğrencisiyle eğitim öğretime başladı.

Zeytinli Köyü’nde, 1951 yılında Aya Todori ismiyle eğitime başlayan okul, 1964 yılında kapatılmıştı. Gökçeada’da yaşayan Anna Koçumal’ın girişimleri sonucu, okul, eski binasında tadilat yapılarak yeniden açıldı. Birisi kız toplam 4 öğrencinin kayıt yaptırdığı okulda, ilk ders zili çaldı.

Paraşkevi Berber Katakalos’un müdürlüğünü yaptığı okulda, Musa Avcı (5), Dimitri Kalpas (6), Sofia Avcı (8) ve Kaan Kaleci (10) isimli öğrenciler eğitim görecek. Okul açılışında düzenlenen törene İlçe Milli Eğitim Müdürü Kutlu Tekin Baş, Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti Yorgo Draguni Kyrillos, Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi Üyesi Laki Vingas, Özel Gökçeada Rum İlkokulu kurucusu Anna Koçumal, Adada yaşayan Rum asıllı Türk vatandaşları katıldı.

Atatürk Büstü bulunan ve gönderinde Türk bayrağı çekili okulun açılışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla yapıldı. Özel Rum İlkokulu Müdürü Paraşkevi Berber Katakalos, “Yaklaşık yarım asırlık bir aradan sonra okulumuzun restorasyon ve hazırlık çalışmalarını tamamladık ve bugün açılışını yapıyoruz. Ne kadar sevinsek azdır, ne kadar gururlansak yeridir. Bu eserin hayat bulmasında emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ederim” dedi. Okul Kurucusu Anna Koçumal ise, “Hasretle açılışını beklediğimiz okulumuzun bugün açılışını gerçekleştiriyoruz.

Üç asırlık bir eğitim geleneğinin devamını temsil edecek olan bu okulumuzun kurucu müdürlüğü görevini bana verdikleri için Gökçeada Rum Cemaati üyelerine müteşekkirim. 50 yıllık boşluğu kapatmak mümkün değil. Ancak bizler yeni bir gelecek için umut dolu hareket ediyoruz” diye konuştu. Konuşmaların ardından Okul Müdürü Paraşkevi Berber Katakalos, Anna Koçumal ve dört öğrenci birlikte ilk ders zilini çaldı. Öğrenciler, daha sonra ilk derse katılmak üzere sınıflarına girdi. Okulda eğitim gören Sofia Avcı, geçtiğimiz yıl okula İstanbul’da başladığını, bu yıl ise buraya gelerek ikinci sınıfa devam edeceğini söyledi. Kaan Kaleci, Rumca bilmediğini ve bu okulda öğrenmek istediğini belirtti. (İHA)

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler