HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Katı atık bertaraf tesisine hayır" yürüyüşü

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde kurulması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisine karşı olan sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesi ile oluşturulan platform tarafından yürüyüş düzenlendi.

Çorlu'da kurulacağı açıklanan Katı Atık Bertaraf Tesisine karşı çıkan ve kurulmasını istemeyen sendika, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya gelmesi ile oluşturulan Katı Atık Bertaraf Tesisine Hayır Platformu tarafından yürüyüş düzenlendi. CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü'nün de yer aldığı yürüyüşe katılan yaklaşık 2 bin kişi, ellerindeki taşıdıkları dövizler ve sloganlar eşliğinde Atatürk Meydanından Çorlu Otogarına kadar yürüdü. Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik tedbiri aldığı yürüyüşe katılanlar sloganlar atarak yürüyüş gerçekleştirdiler.

Katı Atık Bertaraf Tesisine Hayır Platformu adına Atatürk Meydanında bir konuşma gerçekleştiren Dr. Gamze Saraçoğlu, “Karatepe'de katı atık bertaraf alanı Çorlu'nun burnunun dibinde. Katı atıkları yakarak imha edecekler ama bacalarına da filtre takacaklarmış. Bacalarından gazlar çıkacak bu gazlar zehirli. Aside dönüşüyor ve yağan yağmurlarla topraklarımızı kirletiyor. Bu kimyasallar ağır metaller bizi zehirliyor. Çocuklarımızı kanser yapıyor ama kimse bunlardan bahsetmiyor. Kararlarımız, bizler çiğnenip Ankara`dan Bakanlıktan ÇED Raporu alındı. Plan değişiklikleri yaptık denildi, Bakanlık onayıyla tesis kurulmasında ısrar ediliyor” dedi.

Saraçoğlu, “Biz biliyoruz ki burada katı atık yakma tesisini kurmak isteyen firma önceden bunun benzerini hatta 30'da biri kadar küçük olan bir tesisi Kemerburgaz'da İstanbul'da kurdu. O tesis Kemerburgazlılar ve belediyenin işbirliği ile oradan kovuldu. Çünkü havayı kirletiyordu. Çünkü insanları zehirliyordu. Danıştaya dava açtık imza kampanyası düzenledik ve 40 bin imzayı bu tesisi neden istemediğimize dair belirttiğimiz bir üst yazı ile ilettik” diye konuştu.

Biz Trakyalılar olarak artık İstanbul'un arka bahçesi olmak istemiyoruz diyen Saraçoğlu, “Açıklamaları izlediğimizde bu tesisin Türkiye'nin başka illerinden hatta Avrupa ülkelerinden de tehlikeli atıkların getirilip yakma işleminin yaptırılacağını işaret etmektedir” şeklinde konuştu.

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ise Atatürk Meydanında yaptığı konuşmada, “Çöp gazından elektrik üreteceğiz diye yola çıkanlar yılda 60 bin tehlikeli varilin yıkanmasından pil atıklarının, tıbbi atıkların her türlü aklınıza gelebilecek her türlü atığın depolandığı, bertaraf edildiği en büyük katı atık tesisi ile karşımıza çıkıyorlar” dedi.

Polis ekiplerinin geniş güvenlik tedbiri altında Atatürk Meydanından Omurtak Caddesi boyunca Çorlu Otogarına kadar gerçekleştirilen yürüyüşe çocuklar damgasını vurdu. Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP Çorlu İlçe Başkanı Adnan Kum ve platform yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin başı çektiği kortejin en önünde yer alan çocuklar, güzergah boyunca yoldaki çöpleri topladı.

Atatürk Meydanından Çorlu Otogarına kadar yürüyen vatandaşlar daha sonra otobüslere binere Karatepe Mevkiinde tesisin kurulacağı alana gittiler. Burada da Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında basın açıklaması gerçekleştiren platform sözcüleri, daha sonra geldikleri otobüslere binerek bölgeden ayrıldı.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler