HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sınır illerinde kimyasal silah alarmı

Türkiye’nin Suriye ile olan sınır bölgesinde kimyasal alarm verildi.

Sınır illerinde kimyasal silah alarmı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Suriye'ye sınır illerde yaşamsal maddeler, ilaç ve gaz maskelerinin stoklandığını açıkladı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sınır bölgesine kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer konusunda uzman ekipler gönderdi. AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mustafa Aydoğdu, “Kimyasal saldırılara karşı her türlü önlemi aldık” dedi.

Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiası ve olası Suriye müdahalesi öncesi, Türkiye’nin sınır bölgesinde ‘kimyasal’ alarmı verildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sınır bölgesine kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) konusunda uzman ekipler gönderdi. Sınır bölgesinde havadan, karadan kimyasal denetimler artırıldı. Olası bir kimyasal saldırıya karşı bölgede maske stoğu yapılırken, sığınaklar konusunda çalışma başlatıldı. AFAD, sınır bölgesinde yaşayanları ve kamplardaki Suriyeli mültecilere, kimyasal silahlar konusunda eğitim vermeye başladı. AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mustafa Aydoğdu, “Suriye’deki kimyasal saldırı sonrası bölgede kırmızı alarm verdik. Kimyasal saldırılara karşı her türlü önlemi aldık. 7 sığınak yeri belirledik” dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü de bölgeye özel ekip gönderdi.

KEŞİF ARAÇLARI GİTTİ

Sınırda şu önlemler alındı:
Hatay, Şanlıurfa ve Kilis’e KBRN keşif araçları gönderildi.
AFAD bünyesindeki 11 birlik müdürlüğünde kimyasal silah konusunda uzman 100 kişilik ekip sınır bölgesinde göreve başladı. Sınırda görevli ekiplerle birlikte sayı 400’ü buldu.
Sınırda Suriye’de kullanılan kimyasal silahın Türkiye’yi etkileyip etkilemediği konusunda tarama yapılıyor.
Sınır illerine yaşamsal maddeler, ilaç ve gaz maskeleri stoklandı.
Sığınak için çalışmalara başlandı. 7 noktada sığınak yeri belirlendi. Sığınaklara yaşamsal maddeler konularak aktif hale getirilecek.
Bölge halkı, kimyasal silah saldırısı konusunda eğitiliyor.
Suriyeli mültecilerin kaldığı kamplarda yüksek güvenlik önlemleri alındı. Kamplara giriş çıkışlarda parmak izi alma uygulaması başlatıldı.

BÖLGEDE KİMYASAL BULGUYA RASTLANMADI

AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mustafa Aydoğdu, bölgede yapılan taramada, kimyasal bulguya rastlanmadığını söyledi. Aydoğdu, sınırdan geçen Suriyeliler’in de kimyasal ilaçtan etkilenip etkilenmediklerini de incelediklerini belirterek, “Kimyasal serpinti tehdidi altındaki bölgede öncelikle serpintiye maruz kalan insanlar olmak üzere özel araçlar yardımıyla ‘arındırma’ işlemi uygulanıyor. Arındırma sistemi şu an Hatay, Şanlıurfa ve Kilis’te uygulamaya geçti. Gerekli yaşamsal madde stoklarımız, gaz maskeleri bölgeye gönderildi. Kimyasal taramalara başladık. Sığınaklar ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

BAŞBAKANLIKTA GÜVENLİK ZİRVESİ

Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye ile ilgili yaşanan sıcak gelişmeler gündeminde bugün güvenlik zirvesi yapacak.

Başbakanlık Resmi Konut’ta saat 18.30’da toplanacak zirveye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Ali Babacan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri BakanıMuammer Güler, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılacak. Zirvede, Suriye’ye yapılacak olası bir müdahalede, Türkiye’nin alacağı pozisyon, ordunun hazırlık durumu, istihbarat raporlarının değerlendirilmesi, iç güvenlik hazırlıkları gibi konuların masaya yatırılması bekleniyor.

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler