HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye sınırına 3 metre yüksekliğinde beton duvar

Türkiye-Suriye sınırına blok betonlardan oluşan duvar örülürken, sınır kesiminde güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı

Mardin'in Nusaybin İlçesi ile Suriye’nin Kamışlı kenti arasındaki Suriye sınır hattındaki mayınlı bölgede hendek kazma çalışmaları devam ederken, 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki blok betonlardan oluşan duvar örülüyor.

Nusaybin İlçesi’nin doğusu ile Suriye’nin Kamışlı kenti arasındaki mayınlı sınır bölgesinde bulunan Demirtepe Sınır Karakolu’na doğru daha önce hendek kazılan 3 kilometrelik alanda bu kez beton bloklar halinde TIR’larla getirilen duvar örmeye başlandı.

2 metre genişliğinde ve 3 metre yükseliğinde olan blok beton duvarlar, TIR’larla getirildiği sınırda kesiminde, iş makinelerinin yardımıyla indiriliyor. Öncelikle Nusaybin ile Demirtepe Sınır Karakolu’na kadar olan 3 kilometrelik alana döşenecek blok betonlardan oluşan duvar, daha sonra sınır boyunca Şırnak’ın Cizre İlçesi’ne kadar devam edecek.

Blok betonlardan oluşan duvar örülürken, sınır kesiminde sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi. (DHA)

_

Çin Seddi_

Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, Dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 6000 km bulur. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 2.500 kilometrelik settir. Ancak asıl inşaat, M. Ö. 221 ile M. S. 608 yılları arasında yapılmıştır.

Yapılış Amacı

Çin'in Savaşan Beylikler döneminde (M.Ö.403 M.Ö.221), Çin seddinin temeli 20'den fazla ayrı ayrı krallık tarafından atılmıştı. Chu, Qi, Yan, Wei, Han, Zhao, Qin Krallıkları birbirinden korumak için sınırlarında ilk setler inşa ettiler. Qin,Zhao,Yan kralıkları ise XiongNu, DongHu, LinHu, Hiung-nu'ların saldırılarını durdurmak ve ülkenin kuzey sınırlarını koruma amacıyla da inşa ettiler. Çin'in ilk İmparatoru Qin Shi Huang, burayı boydan boya aşılmaz bir savunma duvarıyla kapatmaya karar verdi.

Bu devasa inşaata girişmekteki amacı konusunda tarihçiler farklı görüşler öne sürmüşlerdir.

Bunlardan bazıları:

**- Ülkenin sınırlarını başta Hiung-nu olmak üzere kuzeyden Çin'e karşı Moğol ve Türk boylarının saldırısına karşı savunmak.

- Uzun savaşlar sonunda yıktığı beyliklerin esir düşen yöneticilerini sürgün ve ağır işe sürerek cezalandırmak.

- Ülkeden kaçışları önlemek.

- Ülkenin tek yönetim altında birleştiğini içeriye ve dışarıya göstermek.**

Qin Shi Huang M.Ö. 221 yılında daha önceki krallıkların yaptırdığı duvarları birleştirerek uzattı. M.Ö. 3. yüzyıldan M.S. 17. yüzyıl'a kadar Çinliler seddi uzatmaya devam etmişlerdir. Seddi onaran ve savunma amaçlı kullanan son hanedan Ming Hanedanı (1368-1644) olmuştur.

Seddin kalınlık ve yüksekliği yer yer değişir. Sanılanın aksine Çin seddinin tamamı tuğlalardan oluşmaz. Bazı yerleri çok zayıf, kuvvetsiz maddelerden yapılmıştır ve bu duvarlar çok kısadır. Bu zayıf duvarların amacı devleti saldırılardan korumak değil kaçak düşmanı yavaşlatmaktır. Genellikle duvarın yüksekliği 4-6 metre, taban kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre civarındadır. Kalın olan yerlerin üzerinde atlar ve arabalar gidebilmektedir. Kalın duvarlar boyunca siperlik ve okçu delikleri vardır. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale ve 9 kilometrede bir fener kulesi bulunur. Duvar üzerinde yer yer saray ve tapınaklara da rastlanır. Bazı yerlerde setler, kademeli savunmaya olanak verecek şekilde birkaç sıra halinde yapılmıştır.

Bu tarihî yapı, 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.

En Çok Aranan Haberler