HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bombalı saldırının ayrıntıları

Cilvegözü sınır kapısında bombalı araçla yapılan saldırıyı 3 kişinin gerçekleştirdiği, şüphelilerden 2’sinin Suriye, birinin Türkiye’ye kaçtığı iddia edildi.

Bombalı saldırının ayrıntıları
Bombalı araçta en az 35-50 kilogram arası patlayıcı bulunduğu öne sürüldü. Suriye’deki internet siteleri, saldırının ardında Esad rejiminin istihbarat örgütü El Muhaberat’ın olabileceğini duyurdu
[ ****](https://www.mynet.com/patlamanin-kayitlarina-ulastik-110100677968)

[ ****](https://www.mynet.com/bes-soruda-cilvegozudeki-patlama-110100677944)
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/sinir-kapisinda-patlama-kare-kare-dehset-anlari/11409/1321082/)

Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’nda dün dehşet saatleri yaşandı. Türkiye tarafına sadece 40 metre uzaklıktaki bulunan tampon bölgedeki park alanında 15.00 sularında patlayan bombalı araç 3’ü Türk, 10’u Suriyeli 13 kişiyi öldürdü. Yaralanan 30’dan fazla kişinin durumlarının ise ağır olduğu bildirildi. Saldırının ardından, güvenlik ve istihbarat birimleri, olayı çok yönlü soruşturmaya başladı.
Öncelikle son dönemde bölgedeki etkinliğini artıran ve ABD Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıyla gündeme gelen DHKP-C, Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getiriliş tarihi olan 15 Şubat nedeniyle PKK ya da PKK içinden yürütülen müzakereleri kesmek isteyen gruplar mercek altına alındı. Bombalı araç saldırılarıyla bilinen El Kaide de patlamadan hemen sonra araştırılmaya başlandı.
Ancak incelenen “olağan şüpheliler” arasında, en fazla öne çıkan Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat oldu. Patlamadan kısa süre sonra, Özgür Suriye Ordusu’na yakın kaynakların yaptığı, saldırıyı Esad yanlılarının gerçekleştirdiği açıklamalarından hemen sonra bazı internet sitelerinde de El Muhaberat’ın Türkiye sınır kapısında başarılı bir operasyon gerçekleştirdiği haberleri yayımlandı. İdlib kaynaklı bir internet sitesinde, Suriye istihbaratının Türkiye’de başarılı bir özel operasyon yaptığı, Türkiye’ye gelen silahları taşıyan bir aracı bombayla havaya uçurduğu ifadeleri yer aldı.
**İkinci araç patladı**
Güvenlik birimleri, olaydan 22 dakika önce ara bölgeye park eden aracın değil, 2 dakika önce gelen ikinci aracın bomba yüklü olduğu üzerinde durdu. Bu aracın Rus ya da İran yapımı binek otomobil olduğu ifade edildi.
**50 KG TNT TESPİT EDİLDİ**
Patlamanın, yüksek olasılıkla uzaktan kumandaya dönüştürülen cep telefonuyla gerçekleştirildiği ve aracın bagajına yüklenen TNT ağırlıklı patlayıcının kullanıldığı iddia edildi. Aracın bagaj bölümüne 35-50 kilogram arası TNT ağırlıklı patlayıcı yüklendiği ifade edildi. Bombaların elle hazırlanmadığı ve “fabrikasyon” olduğu saptandı. Patlama sonrasında olay yerinde yapılan incelemelerde elde edilen deliller, incelenmek üzere laboratuvara götürüldü.
Dikkati çeken zamanlama
Patlamadan bir gün önce, Esad muhaliflerinin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi’nden bir heyetin Cilvegözü ve Kargamış sınır kapılarında incelemelerde bulunduğu ortaya çıktı. Bu durum da Suriye rejiminin muhalifleri hedef almış olabileceği yorumlarına yol açtı.

**PATLAMANIN HEMEN SONRASI CEP TELEFONUNA BÖYLE YANSIDI - VİDEO**
**3 KİŞİ OLAY YERİNDEN KAÇTI**
Olaydan hemen sonra alandaki kamera kayıtlarına yönelik incelemelerde, araçtan inen 3 kişinin farklı yönlere kaçtığı, 2’sinin Suriye tarafına, birinin Türkiye tarafına doğru gittiği tespit edildi.
Ancak Suriye tarafındaki sınır kapısında resmi kayıt tutulmaması nedeniyle aracın kime ait olduğu ve içindeki kişilerin kimliği ile ilgili sağlıklı bilgi elde edilemediği gelen ilk bilgiler arasında.
**Arınç’tan ‘canlı bomba’ yanıtı**
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu’nun ardından “CHP Hatay milletvekili tarafından intihar saldırısının olabileceği gündeme getirildi. Şu an itibarıyla yoğunlaştığınız bir ihtimal söz konusu mu?” sorusu üzerine, “İşin siyasi boyutu var mıdır, yok mudur? Bireysel midir? Bir örgüt ilişkisi var mıdır? İstihbaratımız da ilgili kurumlarımız da bu konuda ayrıntılı bir çalışma yapıyorlar. Özenli bir çalışma yapıyorlar. Doğrusu Sayın CHP milletvekilinin böyle bir konuda çok aceleci bir açıklamada bulunmasını üzüntüyle karşılı-yorum. Yanlış anlamalara meydan verebilecek bir açıklama yapmasını doğrusu yadırgadığımı ifade etmek istiyorum” yanıtını verdi
**Yakınlardaki çatışma sürüyor**
Cilvegözü Sınır Kapısı’nın tam karşısına düşen ve 4.5 kilometre uzaklıktaki Suriye’nin Bab-El Hava Sınır Kapısı muhaliflerin kontrolünde bulunuyor. Ayrıca Reyhanlı’ya 45 kilometre uzaklıktaki İdlib ve 60 kilometre uzaklıktaki Halep’te Suriye ordusu ile muhalifler arasında olayların başladığı günden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Reyhanlı’ya 30 kilometre uzaklıkta olan Harim İlçesi’nin bir bölümü muhaliflerin diğer bir bölümü de halen Suriye ordusunun kontrolü altında ve zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.
**En önemli ‘yardım’ kapısı**
Cilvegözü Sınır Kapısı, Suriyeli muhaliflerin insani yardım sevk edilen önemli kapılardan biri. Suriye’ye çimento taşıyan araçların da geçiş ve stoklama yaptığı Cilvegözü Sınır Kapısı’nda meydana gelen patlamanın sabotaj olma ihtimali de değerlendiriliyor. Türkiye’den götürülen insani yardımlar patlamanın meydana geldiği tampon bölgedeki depolara indiriliyor, buradaki yardımlar da muhaliflerin aracılığıyla alınarak ihtiyaç sahibi Suriyelilere dağıtılıyor.
**ABD’den sert tepkİ**
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yaşanan patlamayla ilgili olarak, “İnsanların, malların ve fikirlerin iki ülke arasında özgürce dolaşımını sağlamakla yükümlü barış içerisindeki bir sınır geçiş kapısına yapılan bu saldırının hiçbir gerekçesi olamaz” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da, can kayıplarından üzüntü duyduklarını, barış içerisindeki sınır noktalarına saldırmanın hiçbir haklı gerekçesinin olmadığını söyledi.
**Kızılay ekibi şans eseri kurtuldu**
Patlamanın ardından Reyhanlı ve Antakya’da birçok yurttaş yaralılar için kan vermek üzere hastanelere başvurdu. Ancak şimdilik gerek olmadığı belirtildi. Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar da, bölgedeki tüm hastanelerde yeterli kan stoku bulunduğunu söyledi. Akar ayrıca, Kızılay ekiplerinin bir süredir bu sınır kapısından insani yardım gönderdiğini, gönderilen un miktarının 5 bin tonu bulduğunu, ekiplerindeki görevlilerin o saatte Bükülmez sınır karakolunda olmaları nedeniyle büyük bir şans eseri olaydan etkilenmediğini açıkladı. Sınır kapısı resmi işlemlerinin yapıldığı bölüme 40 metre uzaklıkta, tampon bölgedeki patlama noktasında daha çok araçların ve sahiplerinin bulunduğu; bu patlamanın biraz daha sınır kapısına yakın olması halinde ölü sayısının daha fazla olabileceği de belirtildi. Olayın dehşetini yaşayan yaralılar ve görgü tanıkları ortaya çıkan manzarının tam bir savaş meydanını andırdığını, araçlar arasında yanmış cesetler bulunduğunu aktardı.
Türk Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’nda meydana gelen patlamanın hemen ardından harekete geçildiği, bölgeye uzman ekiplerin ve öncü araçların sevk edildiği kaydedildi.
Türk Kızılayı’nın Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki patlama sebebiyle bölgedeki hastanelere 644 ünite kan ulaştırdığı bildirildi.

[Tüm haberler](https://www.mynet.com/haber)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler