Kimya Haberleri

Adıyaman'da meslek lisesi öğrencileri boya üretiyor

Adıyaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrencilerin ürettiği duvar boyasından 2 yılda 1 milyon 109 bin lira gelir elde edildi.

Yurthaber 06-03-2024 10:20

İkinciliğe yükseldi: Kimya sektöründen 2,6 milyar dolarlık ihracat

Kimya sektörü şubatta yıllık bazda ihracatını yüzde 15 artırdı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, "Kimya sektörü ülkemiz ihracatından yüzde 12,4 pay alarak ikinci sektör oldu" dedi.

Finans 03-03-2024 14:53

Nikel simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Nikel elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Nikel elementi, periyodik tabloda geçiş elementleri arasında yer almasıyla dikkat çeker. 1751 yılında keşfedilen nikel elementi, birçok araç gerecin yapımında kullanılır. Yüksek miktarda ısı ile erime gösteren nikel elementi, bitkilerin gelişmesine de katkı sağlar. Canlılar besin tüketimi ile bitkilerde yer alan nikel bileşeni vücut içine geçebilir. Peki, nikel periyodik tabloda nerede yer alır?

Egitim 10-03-2023 16:50

Azot simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Azot elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Azot, atmosfer içinde en çok bulunan elementler arasında yer almasıyla dikkat çeker. Canlı yaşamının sürmesi için gerekli olan azot elementi, bitkiler sayesinde proteine dönüştürülür. İsmini ise Yunancada potasyum nitrat oluşturan anlamına gelen “Nitrogene” kelimesinden alır. Azot elementinin sıvı hâli ise yüksek donduruculuk özelliğiyle ön plana çıkar. Peki, azotun simgesi nedir, periyodik tabloda nerede yer alır?

Egitim 10-03-2023 16:50

Simgesi Ac olan element nedir, özellikleri nelerdir? Ac elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Doğada hazır hâlde bulunan veya farklı kimyasal yollarla elde edilen elementler bir veya iki harfli simgelerle gösterilir. Element isimlerinin belirlenmesinde Latince, Yunanca veya İngilizce dilleri kullanılır. Periyodik cetvelde gösterilen elementler birçok alanda kullanılmasıyla dikkat çeker. Farklı sembollere sahip elementler periyodik tabloda özelliklerine göre gruplandırılır. Peki, simgesi Ac olan element nedir, özellikleri nelerdir?

Egitim 10-03-2023 16:49

Baryum simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Baryum elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Baryum, yüksek aktifliğe sahip olmasıyla dikkat çeker. Radyum elementine benzer özelliklere sahip baryum, 1808 yılında keşfedilmiştir. Baryum ismini Yunancada ağır anlamını karşılayan “Barys” kelimesinden almıştır. Hava veya su ile temas ettiğinde baryumun matlaşması dikkat çeker. Gümüş rengine sahip baryum, yumuşak metaller arasında yer alır. Peki, baryum simgesi nedir?

Egitim 10-03-2023 16:49

Çinko simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Çinko elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Çinko elementi, kimyasal açıdan yüksek aktifliğe sahiptir. Metal elementlerle kolayca alaşım oluşturabilir. Geçiş metaliği özelliği taşır. Ayrıca çinko, canlı yaşamı için gerekli elementler arasında olmasıyla dikkat çeker. Çinko elementi, halk arasında “sahte gümüş” olarak adlandırılmıştır. İlaç üretiminde de kullanılan çinko elementi, doğada bulunan değerli metaller arasındadır. Peki, çinkonun özellikleri nelerdir?

Egitim 10-03-2023 16:27

Rodyum simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Rodyum elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Rodyum elementi, platin grubunda yer almasıyla dikkat çeker. Beyaz gümüş renk tonuyla öne çıkan rodyum, kıymetli metaller arasındadır. Erime noktasının yüksek olması ise rodyum elementinin işlenmesini zorlaştırılmıştır. Otomotiv endüstrisi ve takı sektöründe sıklıkla kullanılır. Elementin bazı bileşikleri ise kırmızı renk tonuna sahiptir. Peki, rodyumun özellikleri nelerdir?

Egitim 10-03-2023 16:27

Potasyum simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Potasyum elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Potasyum, yeryüzünde en çok bulunan elementler arasında yer alır. Hafif yapısıyla dikkat çeker. Canlıların yaşamını sürdürmesi için de potasyum elementi gerekir. Yumuşak yapısı ve beyaz renk tonuyla öne çıkan potasyum elementi tarihte sabun üretiminde sıkça kullanılmıştır. Dünyanın her yerinde ortak sembolle gösterilen potasyum elementi, bıçakla kesmeye uygun yumuşak yapısıyla dikkat çeker. Pek potasyumun özellikleri nelerdir?

Egitim 10-03-2023 16:27

Civanın simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Civa elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Civa, doğada nadir bulunan element olma özelliğiyle dikkat çeker. Endüstriyel alanlarda katı veya sıvı formda kullanılan civa elementi, güçlü çözücü özelliği taşır. Civa elementi, “Zincifre” adı verilen madenler işlenerek elde edilir. Koyu kırmızı renge sahip zincifre madenlerinden indirgenme yöntemini kullanarak civa elde etmek mümkündür. Civa elementinin oda sıcaklığındaki hâli ise sıvıdır. Peki, civanın simgesi ve özellikleri nelerdir?

Egitim 10-03-2023 16:27

Dünyaca ünlü çalışmalarıyla tanınan Türk profesör hayatını kaybetti! Prof. Dr. Yusuf Yağcı son yolculuğuna uğurlandı

Kimya ve polimer bilimi üzerine yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı, son yolculuğuna uğurlandı.

Trend 01-02-2023 15:50

Bu elementleri sembollerinden tahmin edebilecek misin?

Kimya tutkunları buraya! Kimilerimizin lisedeyken nefret ettiği kimilerimizin ise kimya dersini dört gözle beklediği o konulardan bir tanesi elementler. Hem kimyanın en kolay konusu olması hem de oldukça keyifli olması nedeniyle en çok sevilen bu konu hakkında bilgini ölçmeye var mısın?

Trend 29-12-2022 12:32

Denizli'de kimya fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bir kimya fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor.

Yurthaber 28-11-2022 13:45

Çorum'un bitki özleri kimya tesisinde işlenip 10 ülkeye ihraç ediliyor

Firma ortaklarından İsa Kara: - "İngiltere, Hollanda, Almanya, İtalya, İspanya'nın yanı sıra bazı Afrika ülkeleri, Gürcistan ve Azerbaycan'a ihracat yapıyoruz"

Yurthaber 11-10-2022 13:16

Kocaeli'nin ihracatı 9 ayda 15 milyar dolara yaklaştı

İhracatın yaklaşık yüzde 70'ini otomotiv ve kimya sektöründe faaliyet gösteren firmalar üstlendi - Ülke ihracatının yüzde 8'inin yapıldığı kent, 183 ülke ve bölgeye dış satım yaptı

Yurthaber 07-10-2022 11:15

Yarı soy metaller hangileridir? Yarı soy metallerin özellikleri nelerdir?

Metaller genellikle parlak renkli ve iletkenliği iyi olan maddelerdir. Metaller kendi arasında alt sınıflarda incelenir ve bu sınıflara göre bazı özelliklere sahip olurlar. Yarı soy metaller de metallerin bir alt sınıfıdır. Peki, yarı soy metaller hangileridir?

Egitim 09-09-2022 16:34

Aktif metaller hangileridir, kodlama nasıl yapılır? Aktif metaller bazlarla tepkime verir mi?

Aktif metallerin elektron verme eğilimi hidrojenden fazladır. Normal şartlar altında su ile reaksiyona girebilen aktif metaller nedir? Aktif metaller kodlama nasıl yapılır?

Egitim 09-09-2022 16:31

Elementlerin sembolleri ve özellikleri nelerdir? Elementler tablosu ile element isimleri, sembolleri ve özellikleri nedir?

Kimyasal yolla ayrılamayan maddelere element denir. Aynı cins atomlardan oluşan elementlerin her birinin uluslararası geçerliliği olan semboller vardır. Peki elementler nedir, sembolleri ve özellikleri nelerdir?

Egitim 10-08-2022 00:23

Ağır metaller nelerdir? Ağır metallerin özellikleri nelerdir?

Çevre kimyası alanında yoğunluğu 5,00 g/cm3 ve üzeri olan metaller, ağır metaller olarak nitelendirilirler. Bu ağır metaller kendi aralarında esansiyel olanlar ve esansiyel olmayanlar olarak iki başlıkta kategorilendirilebilir. Ağır metaller nelerdir?

Egitim 29-07-2022 16:00

Radyasyonu en az geçiren metal nedir? Radyasyonu az geçiren metaller ne için kullanılır?

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar neticesinde şimdiye kadar 118 adet element bulunmuştur. Keşfedilmiş elementlerden sadece 92 tanesi doğada bulunabilir durumdadır. Radyasyonu en çok bloke eden metal olarak bilinen kurşun da doğada bulunan ancak oldukça nadir rastlanılan elementlerden bir tanesidir.

Egitim 29-07-2022 15:54

Geçiş metali nedir? Geçiş metalleri özellikleri nelerdir?

Geçiş metalleri boya, çelik, fotoğrafçılık gibi hayatın birçok alanında kullanılan elementlerdir. Periyodik tablonun 3 ile 11 blokları arasında yer alan geçiş metalleri farklı özelliklere sahiptir. Geçiş metalleri nedir, kullanım alanları nelerdir?

Egitim 26-07-2022 00:42

Metalik aktiflik nasıl artar? Metallerin aktifliği nasıl bulunur?

Aktif metaller, elektron verme özelliği bulunan ve hidrojenden büyük olan metallerdir. Periyodik çizelgede en aktif olan metaller ise alkali metallerdir. Özellikle yüksek aktif özellikteki Lityum, Sodyum ve Potasyumun doğal yapılarından dolayı yükseltgenme potansiyeli fazladır.

Egitim 25-07-2022 16:56

Toprak alkali metaller nedir? Toprak alkali metallerin özellikleri nelerdir?

Periyodik çizelgenin 2A grubunda yer alan toprak alkali metaller, hem özellikleri hem kullanım alanlarıyla yaşamımızda sıkça karşımıza çıkan elementlerdir. Kalsiyum, magnezyum gibi sağlık, endüstri, kimya alanında kullanılırlar. Toprak alkali metaller nedir, özellikleri nelerdir?

Egitim 25-07-2022 15:34

Metal atıklar nelerdir? Metal atıkların geri dönüşümü nasıl sağlanır?

Metal malzemeler yeryüzündeki minerallerin işlenerek saflaştırılması sonucu ortaya çıkar. Bu materyallerin neredeyse hepsi geri dönüştürebilir özelliktedir. Hem enerji hem çevre temizliği bakımından metal atıkları geri dönüşüme kazandırmak ve yeni ürünlerin elde edilmesine imkân tanımak gereklidir. Metal atıkların geri dönüşümü nasıl yapılmaktadır?

Egitim 25-07-2022 11:48

Gıda Teknolojisi mezunları ne iş yapar? Gıda Teknolojisi bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Birçok meslek günümüzde teknoloji etkisiyle dönüşüme uğradı. Uzun zamandır var olan meslekler, teknolojik gelişmeler ile bambaşka boyutlar kazandı. Gıda sektörü de bu etkiler altında gelişen bir alan haline geldi. Gıda Teknolojisi bölümü, bu gelişmelerden yararlanarak ürünlerin üretiminden son kullanma tarihine kadar geçen süre boyunca kontrolünü sağlar. Gıda Teknolojisi mezunları ne iş yapar, nerelerde çalışır?

Egitim 24-07-2022 04:47

Alkali metaller nedir? Alkali metallerin kullanım alanları ve özellikleri nelerdir?

Elementler hem insan hem doğa için büyük öneme sahiptir. Yaşamın en temel kaynakları arasındadır. Farklı alanlarda kullanılan elementler arasında alkali metaller de bulunur. Aynı cins atomlardan oluşan ve kendilerinden başka maddelere ayrılamayan elementlerin ilk grubunu oluşturan alkali metaller nedir? Alkali metallerin özellikleri nelerdir?

Egitim 15-07-2022 14:17

GÜNCELLEME 2 - Kocaeli'de kimya fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

Ham maddelerin bulunduğu alana yayılan yangın, yaklaşık 5 saatte kontrol altına alındı YANGININ SÖNDÜRÜLMESİ EKLENDİ

Yurthaber 20-06-2022 15:09

GÜNCELLEME - Kocaeli'de kimya fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

Vali Seddar Yavuz: - "Müdahale halen devam ediyor. Sevindirici tarafı herhangi bir yaralanma ve hayatını kaybeden kardeşimiz bulunmuyor" VALİNİN AÇIKLAMASI EKLENDİ

Yurthaber 20-06-2022 13:24

TYT kimya soruları yayımlandı mı? 2022 YKS TYT kimya cevap anahtarı açıklandı mı?

TYT kimya soruları yayımlandı mı? 18-19 Haziran'da yapılan YKS sınavının ardından vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Birçok kişi internet arama motorlarında '2022 YKS TYT kimya cevap anahtarı açıklandı mı?' sorusunun yanıtını öğrenmek için sorgulama yapıyor. İşte YKS TYT kimya soruları ile ilgili merak edilenler...

Egitim 20-06-2022 10:19

Kocaeli'de kimya fabrikasında yangın çıktı

Kocaeli'de kimya fabrikasında yangın çıktı

Yurthaber 20-06-2022 09:54

Samsun'da Ata Kimya markasıyla üretim yapan liseden 5 milyon liralık ciro

Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Melek Çelebi: - "Dezenfektan ve diğer temizlik ürünlerinde epeyce yol katettik. 50 çeşit ürünle Türkiye'mize hizmet vermekten onur duyuyoruz" - "Ürünlerimizi Karadeniz başta olmak üzere ülkenin çeşitli illere gönderiyoruz"

Yurthaber 13-10-2021 12:48

GÜNCELLEME 2 - Bursa'da kimya fabrikasında meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 6 işçi yaralandı

Bursa Valisi Yakup Canbolat: - "Patlama bölgesi kontrol altına alındı. Bir tankta hafif bir sızma var. O tankla ilgili malzemenin başka tanka sevkiyle ilgili arkadaşlarımız çalışıyor" VALİNİN OLAY YERİNDEKİ AÇIKLAMASI EKLENDİ

Yurthaber 12-10-2021 14:06

2021 Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu

Son dakika haberine göre Nobel Komitesi, 2021 Nobel Kimya Ödülü'nü Benjamin List ve David MacMillan’a verildiğini açıkladı. İkili ödülü, moleküler (küçük parçacık) yapı oluşturmak için geliştirdikleri ‘asimetrik organokataliz’ aracı için aldı.

Haber 06-10-2021 13:04

Son başvuru tarihi 13 Eylül! Bakanlıktan destek

Sanayi Bakanlığı’ndan teknoloji alanına destek sağlamak adına çağrıda bulunuldu. 421 ürün ve 80 yenilikçi teknoloji alanındaki yatırımların destekleneceğini duyuran bakanlığa başvuru için son tarihi kaçırmayın.

Finans 12-08-2021 17:34

Kimya sektöründen nisanda rekor ihracat

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 70'lik artış göstererek 2,16 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Finans 04-05-2021 12:20

Türk hijyen sektörü, yakaladığı başarıyı sürdürmeyi hedefliyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Kimya Sektörü Konsey Başkanı İlker Duran: - "Türk üreticiler dünyada tercih edilir hale geldi. Burada hükümetimizin izlediği politikalar da çok önemli, bizim önümüzü açtılar" - "Dezenfektan, kolonya ve sabun ihracatı 2019 yılının tamamında 176 milyon 420 bin dolardı, sadece 2020'nin ilk 3 çeyreğinde aynı ürünlerde rakam 355 milyon 858 bin dolara ulaştı" - "İnşallah ürünlerimizi çeşitlendirerek uluslararası arenada rekabet gücümüzü daha da artırmak istiyoruz. 2021 bizim için önemli fırsatlar barındırıyor"

Yurthaber 09-12-2020 11:34

Girişimci kadın probiyotik aktivitesi arttırılmış meyveli yoğurt üretti

TÜBİTAK'tan aldığı destekle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde şirket kuran Elif Yılmaz Pekçalışkan, sindirim sisteminde yaşadığı rahatsızlıktan yola çıkarak probiyotik aktivitesi arttırılmış doğal meyveli yoğurt geliştirdi - Pekçalışkan: - "Vücut direncini arttırmaya yardımcı olmak, bağırsak sorunlarına destek olmak için yoğurtta probiyotik bakteri çeşidi ve probiyotik mikroorganizma sayısını artırdık. Yine yoğurdun raf ömrü boyunca minimum yasal sınırın 10 katına kadar probiyotik canlılık sağlamak hedefindeyiz"

Yurthaber 16-10-2020 11:13

Bakan Selçuk'tan lise laboratuvarındaki patlamada yaralanan öğretmenlere acil şifa dileği

Bakan Selçuk'tan lise laboratuvarındaki patlamada yaralanan öğretmenlere acil şifa dileği

Yurthaber 04-07-2020 16:01

Meslek lisesinde üretilen temizlik ve kozmetik ürünleri yok satıyor

İzmir Kemalpaşa Mopak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Kimya Teknolojileri Bölümü öğrencileri tarafından üretilen temizlik ve kozmetik ürünlerinin satışından 1 milyon liralık ciro elde edildi - Okul, yoğun ilgi dolayısıyla kamu kurumlarının parfüm, temizlik ve kozmetik ürün talebini karşılamakta zaman zaman zorlanıyor - Kimya Teknolojileri Alan Şefi Ufuk Akış: - "Mezun olan çocuklarımızın iş yeri açma belgeleri var. Sanayi bölgesinin içinde olduğumuz için kimya teknolojileri alanından mezun olan hiçbir öğrencimiz işsiz kalmıyor"

Haber 15-01-2020 11:47

İKMİB 2019'u 20,6 milyar dolar ihracatla kapattı

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister: - " Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 11,44'lük bir pay alarak, Türkiye'de ciddi bir katma değer sağladık" - "2023 hedefimiz sektörümüzün ihracatını 30 milyar dolara çıkarmak"

Finans 08-01-2020 13:07

GÜNCELLEME - Kocaeli'de amonyak gazından etkilenen 4 işçi hastaneye kaldırıldı

İşçiler, tedavilerinin ardından taburcu edildi İŞÇİLERİN TABURCU EDİLMESİ EKLENDİ

Yurthaber 25-12-2019 21:38

Kocaeli'de amonyak gazından etkilenen 4 işçi hastaneye kaldırıldı

Kocaeli'de amonyak gazından etkilenen 4 işçi hastaneye kaldırıldı

Haber 25-12-2019 19:01

Ankara'da kaldırım taşlarına sayısal formüller yazıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, 'Kızılay Yenileme Projesi' kapsamında, Yüksel Caddesi'nde yenilenen kaldırım taşlarına matematik, fizik ve kimya formülleri yazıldı.

Trend 02-11-2019 09:37

2019 Nobel Kimya Ödülü'nü kazananlar açıklandı

Ödül, ABD'li John B. Goodenough, İngiliz M. Stanley Whittingham ve Japon Akira Yoşino arasında paylaşıldı

Haber 09-10-2019 13:40

Kimya sektöründen mayısta 1,94 milyar dolar ihracat

Kimya sektörünün ihracatı, geçen ay 2018'in aynı dönemine göre yüzde 33,1 artarak 1 milyar 944 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Finans 04-06-2019 13:17

Elementleri şarkı söyleyerek öğreniyorlar

Rize Tevfik İleri Anadolu Lisesi'nde görevli kimya öğretmenleri Mehmet Baykal ve Funda Gevezoğlu, 4 şarkının sözlerini 118 elementin adıyla değiştirerek öğrencilerinin hem eğlenip hem de kimya dersini sevmesini sağladı - Öğretmen Funda Gevezoğlu: - "Öğrenciler kimya dersinden korkuyor ve sevmiyorlardı. Hocamla bu dersimizi sevsinler ve ilgi göstersinler istedik"

Yurthaber 29-05-2019 11:51

Elementleri şarkı söyleyerek öğreniyorlar

Rize Tevfik İleri Anadolu Lisesi'nde görevli kimya öğretmenleri Mehmet Baykal ve Funda Gevezoğlu, 4 şarkının sözlerini 118 elementin adıyla değiştirerek öğrencilerinin hem eğlenip hem de kimya dersini sevmesini sağladı - Öğretmen Funda Gevezoğlu: - "Öğrenciler kimya dersinden korkuyor ve sevmiyorlardı. Hocamla bu dersimizi sevsinler ve ilgi göstersinler istedik"

Haber 29-05-2019 11:36

İzmir'de siyanür zehirlenmesi

Bayraklı ilçesinde üniversite öğrencisinin internetten sipariş ettiği siyanürün evde dökülmesi üzerine anne ve babası öldü, iki kardeşi ile kendisi hastaneye kaldırıldı

Haber 15-05-2019 02:40

İzmir'de siyanür zehirlenmesi

Bayraklı ilçesinde üniversite öğrencisinin internetten sipariş ettiği siyanürün evde dökülmesi üzerine anne ve babası öldü, iki kardeşi ile kendisi hastaneye kaldırıldı

Yurthaber 15-05-2019 02:40