HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Kore'nin roketi 'parçalandı'

Dünyadan gelen yoğun tepkilere kulak asmayan Pyongyang yönetimi, geliştirdiği yeni uzun menzilli roketi fırlattı. Ancak roket parçalanarak denize çakıldı.

Kuzey Kore'nin roketi 'parçalandı'

Kuzey Kore, haftalardır dünya gündemine oturan uzun menzilli füze fırlatma girişiminin başarısız olduğunu doğruladı.

Resmi haber ajansı KCNA, yönetime dayanarak uzaya göndermeyi hedefledikleri uydunun yörüngeye girmediğini ve teknik uzmanların bunun nedenini araştırdıklarını duyurdu.

Güney Kore savunma bakanlığı BBC'ye, roketin fırlatmadan kısa süre sonra parçalandığını, 20 kadar parçaya bölünerek denize düştüğünü bildirdi.

Japonya ve ABD yetkilileri de aynı yönde bilgi verdi.

Kuzey Kore'nin arama ekipleri, enkazın yerini belirlemeye çalışıyor.

Fırlatma özellikle batılı ülkelerce, ülkenin tabi olduğu füze denemesi yasaklarını delmeye yönelik bir girişim olarak görülüyordu.

Bu nedenle haftalardır Pyongyang yönetimine fırlatmadan vazgeçme çağrıları yapılıyordu, ancak bunlar sonuç getirmedi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı roketin yerel saatle 07:39'da (TSİ 00:39) fırlatıldığını söyledi.

Beyaz Saray yönetimi, fırlatmanın başarısızlıkla sonuçlanmış olmasına rağmen, Kuzey Kore'nin bu adımı atarak bölgesel güvenliği tehdit eden bir provokasyonda bulunduğunu ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu.

Roket hedeflenen yolu izleseydi, güneye doğru yönelerek önce Kore Yarımadası'nın batı sahilinden, sonra Japonya ve Filipinler arasından geçecek ve uzaya çıkacaktı.

Bölgedeki havayolu şirketleri roketin olası yolundan kaçınmak için uçuşlarının güzergahını değiştirmiş, bölgedeki gemi ve tekneler de roket parçalarının düşmesi ihtimaline karşı uyarılmıştı.

Pyongyang: Amaç barışçı uzay teknolojisi

Kuzey Koreli yetkililer, amaçlarının barışçı uzay teknolojilerini geliştirmek olduğunu söylüyordu.

Yetkililere göre Unha-3 (Galaksi) adlı roketin fırlatma tarihi de, ülkenin kurucusu Kim İl Sung'un 100. doğum gününü 'uzaya çıkarak' kutlamak için seçildi.

Kuzey Kore, roketin bir haberleşme uydusu taşıdığını, ülkenin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekeceğini, hava tahminleri için veri toplayacağını ve ülke liderlerini öven marşlar yayınlayacağını açıklamıştı.

Fırlatmanın başarısız olduğunun ortaya çıkması, ülkenin yeni iktidara gelen yöneticilerini utandırabilir.

Roket konusunda haftalardır süren tartışmalar geçen ay yapılan nükleer güvenlik zirvesine de damga vurdu.

Japonya ve Güney Kore, hava sahalarına girerse roketi vuracakları tehdidinde bulunmuştu.

Kuzey Kore son uzun menzilli roket denemesini üç yıl önce düzenlemiş, roketin uzaya ulaştığı açıklanmıştı. ABD ve Japonya böyle bir obje tespit etmediklerini bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi bunun üzerine Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze denemeleri aleyhinde karar aldı.

Pyongyang'ın yanıtı ise nükleer silahsızlanma anlaşmalarından çekilmek ve iki hafta içinde bir nükleer deneme yapmak oldu.

Roketin fırlatma hazırlıkları sürerken, Güney Kore geçtiğimiz günlerde, daha önce nükleer deneme yapılan yeraltı tesisinde yeni tüneller kazıldığını ve bunun yeni bir denemenin habercisi olabileceğini bildirmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler