HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milyar dolarlık çalım

ABD’de bir mühendis, havaalanlarında kullanılmaya başladığı günden beri tartışılan vücut tarayıcıları atlatarak, yasak cisimleri uçaklara sokmanın bir yolunu buldu.

Milyar dolarlık çalım

Jonathan Corbett isimli mühendis, gömleğinin içine diktiği küçük bir cebe yerleştirdiği küçük metal bir kutuyla, vücut tarayıcılara yakalanmadan Fort Lauderdale-Hollywood ve Cleveland-Hopkins Havaalanı’nda uçağa binmeyi başardı.

Daha büyük bir ceple bir ateşli silahı içeri sokmanın bile mümkün olabileceğini belirten Corbett, yaşadıklarını bir video ile bütün dünyaya duyurdu.

Corbett, videoda metallerin kişinin tenine değmemesi halinde, giysilerle birlikte siyah alanda kaldığını ve tarayıcıda görünmediğini söyledi.

Genç mühendis, havaalanlarında hala eski sistemler kullanılıyor olsa, metal kutunun alarmı çaldıracağını ve böylece yakalanacağını savundu.

GÖRÜNTÜLERLE ANLATTI
“TSA Out of Our Pants” (Ulaştırma Güvenliği Dairesi Pantolonumuzdan Çık) isimli blogunda, tarayıcıların nasıl atlatılabileceğini adım adım anlatan Corbett, teröristlerin de bu boşluğun farkında olduğunu belirterek, “Ulaştırma Güvenliği Dairesi’nin (TSA) hepimizi içine soktuğu riski göstermek istedim” diye konuştu.

TSA’e vücut tarayıcılarla ilgili bir dava da açan Corbett’in videosunda, üzerinde metal varken girdiği tarayıcılardan alınan görüntüler de yer aldı:

“Burada vücut tarayıcılardan alınan görüntüler var. Gördüğünüz gibi arama kurbanı olan kişi her iki görüntüde de siyah bir zemin üzerinde beyazla gösteriliyor. İlk örnekte, kişinin vücudunda sakladığı metal cisim beyazın üzerinde siyah kutu olarak görünüyor. İkincisinde ise hem metal obje hem de zemin siyah olduğu için, kişinin vücudunun yan tarafında bulunan metalik cisim kesinlikle görünmüyor.”

Corbett'in keşfettiği bu boşluk henüz başkaları tarafından denenmiş ve teyit edilmiş değil. TSA ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Corbett, TSA'in bu sessizliğinin, kurumun "güvenliği ne kadar boşladığının" bir işareti olduğunu belirtti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler