HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“Netanyahu, hatalı kararı gözden geçirmeli"

Haaretz gazetesi, filo baskınının, İsrail’e stratejik zarar verdiğini vurguladığı analizinde Başbakan Netanyahu’nun Türkiye’den özür dilememe yönündeki “hatalı” kararını gözden geçirmesini istedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, İsrail’den özür dilememe kararı İsrail’de de eleştiriliyor. Haaretz gazetesi, “hatalı” olarak nitelediği kararın gözden geçirilmesi gerektiğini vurgularken Netanyahu için “BM raporu yayınlandığında Türkiye ile ilişkiyi kurtarmak için uygun bir yolu bulabilir” dedi. Raporun, İsrail’in davranışlarını haklı çıkartması halinde baskının trajik sonucu için özür dileyerek prestij kaybına uğramayacağının altını çizen Haaretz, “Bu, olası stratejik yararlar için ödenecek makul bir bedeldir” diye yazdı.

İsrail’in büyük gazetelerinden Haaretz, “İsrail hükümeti, bir özrü, prestijine bir darbe olarak görüyor. Tek umudumuz, prestijinin stratejik değerinin karşısında özür hikâyesinin yarattığı stratejik zararı iyice hesaplamış olmasıdır” uyarısını yaptı.

-“ÖZÜR TALEBİNİN REDDİ İSRAİL’İ TÜRKİYE İLE KARŞI KARŞIYA GETİRECEK”-

Gazete, İsrail Başbakanı Netanhayu’nun, BM Soruşturma Paneli’nin raporunu yayınlamasından önce, Obama Yönetimine İsrail’in Türkiye’nin özür talebini reddettiğini bildirme kararının “İsrail’i, Türkiye ile tehlikeli biçimde karşı karşıya getirebileceği” beklentisini dile getirdi.

Bunun ardından gazete, “İsrail hükümeti, bir özrü prestijine bir darbe olarak görüyor. Tek umudumuz, prestijinin stratejik değerine karşı özür hikâyesinin yarattığı stratejik zararı iyice hesaplamış olmasıdır” uyarısını yaptı.

-“İSRAİL’İN PRESTİJİ ZARAR GÖRDÜ”-

Filo olayının, İsrail’in Gazze politikasının sonuna yol açtığını, Filistin devletinin BM tarafından tanınması çabalarına artan desteğe de katkıda bulunduğunu belirten Haaretz, “Sadece bu, İsrail’in prestijinin ne kadar zarar gördüğünü net bir biçimde ortaya koymak için yeterlidir” sözlerini de kullandı.

Haaretz, Türkiye’nin, “Suriye karşıtı bir politika yürüttüğü ve bu konuda İran ile karşı karşıya gelmeye bile istekli olduğu bir dönemde Türkiye ile ilişkileri iyileştirme fırsatının taşıdığı öneme dikkat çekerken Ankara’nın halen Libya rejiminin devrilmesi için ABD ile “işbirliği” yaptığını da yazdı.

-“TÜRKİYE İLE İLİŞKİYE PRESTİJDEN BAŞKA BİR PRİZMADAN BAKAMADI”-

Eskiden Türkiye’nin, İsrail’in yakın müteffiki olduğunu vurgulayan Haaretz, “Aralarındaki önemli güvenlik işbirliği ve çok yönlü ekonomik bağların yanısıra Türkiye ve İsrail’in, iki ülkenin halkları düzeyinde de derin dostluğa dayalı bir ilişkisi de vardı. Bu ilişki, İsrail’in, Türkiye ile bağlarını, prestijiden başka bir prizmadan değerlendirecek kadar akıllı olsaydı onarılabilirdi” yorumunu yaptı. Gazete, analizini şu sözlerle noktaladı:

“Şimdi bile ve yaptığı açıklamaya rağmen Başbakan Netanyahu, hatalı kararını gözden geçirebilir ve BM raporu yayınlandığında Türkiye ile ilişkiyi kurtarmak için uygun bir yolu bulabilir. Rapor gerçekten davranışlarını haklı çıkartırsa eğer, İsrail, baskının trajik sonucu için özür dileyerek prestij kaybına uğramaz. Bu, olası stratejik yararları için ödenecek makul bir bedeldir.”(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler