HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Önce Türkiye planını uygulasın'

Beşar Esad, dünyaya ve Birleşmiş Milletler’e söz verdiği halde dün ateşkes ilan etmedi. Ülkede bombardıman gün boyu devam etti. Esad rejimi açıklama yapacağına ‘Önce Türkiye planı uygulasın’ dedi

'Önce Türkiye planını uygulasın'
Suriye krizinin tam bir iç savaşa dönüşmesini engellemek için son çare olarak görülen Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın planı çerçevesinde Beşar Esad rejimine ateşkes sağlaması için verilen son tarih olan 10 Nisan gelip çattı. Ancak Londra merkezli sivil toplum kuruluşu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin aktardıklarına göre başta Halep, Humus ve İdlip’te köylerdeki bombardıman dün de devam etti. Muhalifler, Humus’un Rastan kentine ek kuvvet bile gönderildiğini söyledi. Gözlemevi, Suriye’de son iki günde 74’ü sivil 105 kişinin öldüğünü öne sürdü. Yalnızca Humus’ta dün 37 kişinin öldüğü iddia edildi.
**Yine ateş açtılar**
Olayların başlamasına neden olan Kilis sınırında ise çatışmalar dün de devam etti. Kampa girmeye çalışan 100 kişiye Suriye tarafından ateş açıldığı iddia edildi. Bazı konteynırlara kurşun denk geldiği bilgisi de aktarıldı. Ancak yaralı olup olmadığı henüz bilinmiyor.
**Silah veriyorlar**
Esad rejimi adına Suriye’de neler yaşandığını dünyaya duyuran isim ise Dışişleri Bakanı Velid Muallim oldu. Rusya’nın başkenti Moskova’da mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Muallim, bazı kent merkezlerinden askerleri çekmeye başladıklarını söyledi. Ancak ateşkes planının uluslararası gözlemci grubunun ülkeye gelmesi ile eşzamanlı başlaması gerektiğini ekledi. Suriye Dışişleri Bakanı, muhaliflerin de silah bırakacağına dair Annan’dan garanti istediklerini yineledi. Muallim, Annan Planı’nın uygulanmamasının faturasını ise Türkiye’ye çıkardı. Türkiye’yi muhaliflerin silah kaçırmasına yardım ederek Annan Planı’nı ihlal etmekle suçlayan Muallim, “Türkiye Suriyeli silahlı gruplara ev sahipliği yapıyor, onlar için kamplar inşa etti, onların yasa dışı yollarla Suriye’ye geçmelerine ve silah kaçırmalarına izin veriyor. Silah kaçakçılığı sürerken ve silahlı militanlar Türkiye’den Suriye’ye geçmeye devam ederken plan nasıl uygulanabilir?” dedi.
**‘Daha kararlı davranmalı’**
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Esad rejimini Annan Planı konusunda ağır davranmakla suçlayarak “Suriye hükümeti barış planını uygulama konusunda daha aktif ve daha kararlı olabilirdi” dedi. Lavrov, muhalefet üzerinde etkisi olan ülkelere de muhalefeti ateşkes anlaşmasına uyması için ikna etmesi çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile önceki gün telefon görüşmesi yaptığını anlatan Lavrov, “Bir kez daha muhalefet ve özellikle silahlı muhalefet üzerinde etkisi olan tüm devletlere, bu güçlerini acil bir ateşkes için kullanmaları çağrısında bulunuyoruz. Türkiye Dışişleri Bakanı ile yaptığım telefon görüşmesinde de söylediğim buydu” dedi. Lavrov, Suriye’ye Rus gözlemci göndermeyi kabul ettiklerini de ekledi.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler