HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özel Yetikili Mahkemeler kalkıyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Özel Yetkili Mahkemelerin kalkacağını ve devam eden davalarda yeni hükümlerin geçerli olacağını söyledi.

Özel Yetikili Mahkemeler kalkıyor

Ellerindeki Ergenekon, Balyoz gibi davalar bittikten sonra kapatılacak olan Özel Yetkili Mahkemeler, son dönemlerini, sanık lehine yeni düzenlemelere uyarak geçirecekler.
Bu davaların sanıkları, 3’üncü Yargı Paketi’ne yerleştirilecek yeni haklardan yararlanabilecek. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Bundan sonra mevcut davaları aynı heyet görecek ancak ÖYM ismi olmayacak ve davalar yeni hükümlere göre görülecek” dedi.

Ergenekon ve Balyoz sanıklarına yeni haklar

Hükümet, halen TBMM’de görüşülen 3’üncü Yargı Paketi’nde 4 önerge ile Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıracak düzenlemeler yapacak. Ellerindeki 22 bin dosyayı tamamladıktan sonra kapatılacak olan bu mahkemeler, “görevli ağır ceza mahkemeleri için belirlenen” yeni yargılama usullerine uyacaklar. Bu da, ÖYM’lerdeki davalarda, sanık lehine sonuçlar doğurabilecek. Dosyaların gizliliği gibi hükümler ortadan kalkabilecek. Dosyaları sanık avukatları rahatlıkla görebilecek. Bilirkişi raporları ve ifade tutanakları avukatlara verilebilecek. Savunmayı zayıflatan unsurlar ayıklanacak. Soruşturma aşamasında olan dosyalara da “özgürlük hâkimi” kanalıyla itiraz edilmesi ve daha hızlı sonuç alınması mümkün olabilecek. Bu da “haksız tutukluyum” diyen sanıklar lehine sonuç doğurabilecek. Tahliyeler gündeme gelebilecek.

Mevcut davalarda da yeni hükümler olacak

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, önergeyle yapacakları düzenleme hakkında şunları söyledi:
“Özel yetkili mahkemelerde devam eden davalar olumsuz etkilenmeyecek, ama savunmalar güçlenecek. 9 yerde ÖYM’ler var ve bunların özel yetkisi falan olmayacak. Bundan sonra mevcut davaları aynı heyet görecek ancak ÖYM ismi olmayacak ve davalar yeni hükümlere göre görülecek. Yasal anlamda da yeni hüküm ile eski hüküm aynı anda geçerli olamaz. Artık yeni hükümler geçerli olacak. Şu an 22 bin dosya var ve bunlar yeni hükümlere göre görülecek. Usule ilişkin hükümler geriye yürüyecek. Savunmayı güçlendiren bir adım atmış olacağız. 74’üncü maddenin atıf yaptığı Terörle Mücadele Kanunu’nun 10’uncu maddesini değiştireceğiz. Bazı suçlar doğrudan soruşturmaya tabii olacak. Onun dışında genel hükümler uygulanacak. Bir kısmı doğrudan soruşturma iken bir kısımında izin aranacak. Özel Yetkili Mahkemeleri düzenleyen Terörle Mücadele Kanunu’nun 250’inci 251’inci ve 252’nci maddeleri kaldırılacak.”
Hükümet, “Ellerindeki davalar bitene kadar çalışmasına devam edecek ÖYM’lerle ilgili düzenlemenin” Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesini önlemek için yapacak. Çünkü hukukçular, “Lehte yapılan düzenlemelerin tüm dava sanıklarına uygulanması gerekir” hükmünün altını çiziyor. Bu yaklaşıma hak veren hükümet, böylece düzenlemenin, Anayasa Mahkemesi’nden dönmesini önlemiş olacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler