HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Paris'te 3 PKK'lı kadına şok suikast

PKK'nın Paris'teki Kürt Enstitüsü'nde kimliği belirsiz silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda, aralarında PKK'nın kurucularından olduğu belirtilen Sakine Cansız'ın da bulunduğu 3 kadın öldürüldü.

Paris'te 3 PKK'lı kadına şok suikast

PKK'nın Paris'teki Kürt Enstitüsü'nde kimliği belirsiz silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda, aralarında PKK'nın kurucularından olduğu belirtilen Sakine Cansız'ın da bulunduğu 3 kadın öldürüldü.

[

****](https://www.mynet.com/pkk-suikast-icin-kimi-sucladi-110100672185 )

[**

**](https://www.mynet.com/pariste-pkkya-suikast-dis-basinda-110100672219)

[**

**](https://www.mynet.com/demirtas-ve-kisanak-paris-yolcusu-110100672227)

Fransa'nın başkenti Paris'in 10. bölgesinde Rue Lafayette üzerinde bulunan Kürt Enstitüsü'nde Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Söylemez isimli 3 kadın, başlarından kurşunlanmış olarak bulundu.

Özgür Politika Gazetesi muhabiri Selma Akkaya, arkadaşı Fidan Doğan'ın gece saat 01.00 olduğu halde hala evine dönmemesi üzerine binaya geldiklerinde kapı önünde kan izleri gördüklerini, bunun üzerine kapıyı kırıp içeri girdiklerinde suikasti farkettiklerini açıkladı. Fransa Kürt Dernekleri Başkanı Mehmet Ülker ise, suikastin saat 18.00-19.00 civarında yapılmış olabileceğini, cinayetin son derece profesyonel olduğuna dikkat çekti. Olay yerine gelen Fransız polisi incelemelerini sürdürüyor.

Polis, öldürülen Kürt asıllı 3 kadının, terör örgütü PKK ile bağlantılı ve örgüt içi infaz kurbanı olabilecekleri ihtimali üzerinde durulduğunu bildirdi.

Paris'teki saldırılar, Türkiye'de PKK lideri Abdullah Öcalan ile İmralı adasında resmi kanallardan görüşmelere başlandığı döneme rastlıyor.

İNFAZ ŞÜPHESİ

Fransa Kürt Dernekleri Başkanı Mehmet Ülker ise suikastın saat 18.00-19.00 civarında gerçekleşmiş olabileceğini belirterek son derece profesyonelce işlenmiş olduğuna dikkat çekti.

AFP haber ajansına konuşan Paris Kürt Enstitüsü Direktörü Leon Edart da “Manzara insana bunun bir infaz olduğunu düşündürüyor ancak olayın tam olarak nasıl geliştiği soruşturmayla belli olacak” dedi.

Olay yerine gelen Fransız polisi incelemelerini sürdürüyor.

SAKİNE CANSIZ KİMDİR?

Sakine Cansız PKK’yı 1978 yılında kuran isimler arasında bulunuyordu. 1980’li yıllarda Diyarbakır Cezaevi'nde kalan cansızın bu dönemde ağır işkence gören isimlerden biri olduğu ifade ediliyor.

FİDAN DOĞAN KİMDİR?

Öldürülen kadınlardan Fidan Doğan KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) Paris temsilcisiydi.

Paris emniyet yetkilileri olayla ilgili soruşturma başlattı.

DTK SUİKASTİ KINADI

Demokratik Toplum Kongresi, (DTK) PKK'yı kuran isimler arasında bulunan Sakine Cansız ile örgütün Avrupa'daki önemli isimlerinden KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in Paris'te öldürülmesi ile ilgili olarak açıklama yaptı.

Açıklamada, "Avrupa'nın ortasında bile Kürt halkına vahşet uygulanabilmektedir. Fransa devletinin bu olayı açığa çıkarması gerekmektedir. Tüm Kürt halkını ulusal birlik anlayışı ile şehitlerini sahiplenme için demokratik eylemlere çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Demokratik Toplum Kongresi'nden, (DTK) yapılan açıklama şöyle:

"Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez’in vahşice katledilmesini nefretle kınıyoruz. Avrupa'nın ortasında bile Kürt halkına vahşet uygulanabilmektedir. Fransa devletinin bu olayı açığa çıkarması gerekmektedir. Sadece Kürt özgürlük hareketinin değil cinsiyet özgürlükçü paradigmanın da hedef alındığını göstermektedir.Tüm Kürt halkını ulusal birlik anlayışı ile şehitlerini sahiplenme için demokratik eylemlere çağırıyoruz.

BULDAN: SUKASTİ LANETLE KINIYORUM

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Paris'te katledilen üç Kürt Kadını mücadelemizde yaşatacağız.Suikastı lanetle kınıyorum" dedi. Buldan, PKK'yı kuran isimler arasında bulunan Sakine Cansız ile örgütün Avrupa'daki önemli isimlerinden KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in Paris'te öldürülmesi ile ilgili olarak açıklama yaptı. Buldan, " Paris'te katledilen üç Kürt Kadını mücadelemizde yaşatacağız.Suikastı lanetle kınıyorum" dedi.

AK PARTİ'DEN İLK TEPKİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Paris'te yaşanan silahlı saldırı olayını ilgili açıklamalarda bulundu.

Hüseyin Çelik, 'PKK'nın iç hesaplaşması gibi gözüküyor. Ama henüz resmi bir bilgi yok. PKK'nın içinde şöyle veya böyle olaya sabote etmeye çalışanlar var. Bunlar süreci sabote etmeye çalışanlardır' dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI AÇIKLAMA YAPACAK

Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, cinayeti “dayanılmaz” olarak nitelendirirken cinayetlerle ilgili olay yerinde incelemelerde bulunacağını söyledi.

France Info radyo kanalına konuşan Valls, cinayetlerle ilgili yorum yapmanın şu an için erken olduğunu belirterek, “Bırakalım yetkililer gerekli soruşturmalarını tamamlasın” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler