HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PKK, rehineleri heyete teslim etti

Türkiye’den K. Irak’a giden heyet, PKK’nın elinde bulunan 6’sı asker 8 kamu görevlisini teslim aldı. Heyet ve kamu görevlileri Habur Sınır Kapısı'ndaki Habur Mülki İdare Amirliği binasına geldi.

PKK, rehineleri heyete teslim etti

Kamu görevlileri, sağlık kontrollerinin ardından aileleriyle buluştu.

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/habur-sinir-kapisinda-heyecanli-bekleyis-rehineler-serbest-birakildi/11558/1411558/)

[

****](https://www.mynet.com/pkk-ocalanin-cagrisi-uzerine-biraktik-110100683195)

Serbest kalan kamu görevlileri ayrılırken, kendilerini heyete teslim eden PKK’lıların başında bulunan ve Tokat’ın Reşadiye İlçesi’nde 7 askerin şehit düştüğü saldırı emrini veren 'Baver Dersim' kod adlı terörist Süleyman Şahin’in elini sıkmadı.

8 kişi arasında bulunan Uzman Çavuş Zihni Koç, annesinin öldüğünü 1.5 yıl sonra öğrendi.

'ANNESİNİN ÖLDÜĞÜNÜ ÖĞRENDİ'

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici şöyle konuştu: “Moral motivasyonları iyiydi. Sadece yorgundular. Aylar sonra özgürlüklerine kavuşmanın sevincini yaşıyorlardı. Ekibin içerisinde tek üzüntülü olan Zihni Koç'tu. Annesini kaybettiğini orada öğrendi ve çok üzüntülüydü.”

HEYETİ PKK'LILAR KARŞILADI

PKK' nın elindeki kamu görevlilerini teslim almak için Irak ' a giden heyet görevlileri sabah saatlerinde teslim noktasına ulaştı. Heyet Zap vadisinde Amediye yakınlarında bir noktaya geldi. Heyeti burada PKK 'lılar karşıladı.

PKK' nın elindeki kamu görevlilerini teslim almak için Irak ' a giden heyet, Zaho Vadisi Amediye yakınlarında PKK' lılarla görüşme yaptıktan sonra 8 kamu görevlisinin bulunduğu alana gitti.

REŞADİYE SALDIRI EMRİNİ VEREN PKK’LI TESLİM ETTİ

Teslim yerinde çok sayıda basın mensubunun bulunması nedeniyle sorun çıktı. Kamu görevlilerini teslim alacak heyetin araçları geri döndü. Yapılan görüşmeler sonucunda kriz çözülürken, heyet saat 10.00 sıralarında yeniden PKK’lılarla buluşması noktasına gitti.

Gelen heyeti burada, PKK yöneticilerinden ve 2009 yılında Tokat’ın Reşadiye İlçesi’nde 7 askerin şehit olduğu saldırının emrini veren 'Baver Dersim' kod adlı Süleyman Şahin ve adamları karşıladı. Heyetle PKK’lılar arasında yapılan görüşmenin ardından, grup halinde kamu görevlilerinin rehin tutulduğu ve yaklaşık 100 metre uzaklıktaki bölgeye gidildi.

Türkiye’den giden heyet üyeleri burada bir süre PKK’nın rehin tuttuğu kamu görevlileriyle görüştü. Görüşmenin ardından teslim için işlemlere başlandı.

**1 SAATLİK KRİZ YAŞANDI**

PKK’nın elindeki biri kaymakam sekiz kamu görevlisi BDP milletvekilleri ile İHD ile Mazlum-Der temsilcilerine, Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklığındaki Amediye İlçesi yakınlarındaki Zap bölgesinde teslim edilecekti ancak son anda ilginç bir gelişme yaşandı.

Teslim alacak heyet buluşma noktasına 100 metre kala geri döndü. 1 saat sonra kriz aşıldı. Teslim alacak heyet ile PKK'lılar bir araya geldi, durum değerlendirmesi yapıldı. Saat 11.00'de kamu görevlileri heyete teslim edildi.

BDP'li Hüsamettin Zemberlioğlu, AFP'ye yaptığı açıklamada rehinelerin sorunsuz bir şekilde teslim alındığını açıkladı.

PKK'nın elinde bulanan rehineler serbest bırakılmadan önceki duygularını ANF'ye şöyle dile getirdi:

Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu: Gelirken farklı bir süreç başlamıştı, giderken farklı bir süreç başladı. Hoş bir süreçteyiz. Olumlu gittiğini gözlemlediğimiz bir süreçteyiz. Biz üzerimize düşeni yaptık. Bizimle birlikte kritik bir süreç başlamıştı. Şimdi daha hoş bir hava ile ayrılıyoruz. Aileme kavuşacağımız için mutluyum.

Astsubay Abdullah Söpçeler: Ailemle buluşacağım için mutluyum. Sonuçta yaşanması gereken yaşandı. Herkes için hayırlı olsun.

Polis memuru Nadir Özgen: Sürecin iyi olmasını bekliyorum. Süreç için hayırlı olmasını bekliyorum. Gelişmeleri radyoda dinledik. Süreç inşallah iyi olur.

Er Hadi Gizli: Uzun bir süre oldu. Hayırlı olmasını diliyorum

Er Ramazan Başaran: Süreç inşallah iyi olur.

Er Reşat Çeçen: Dilerim barış olur.

Uzman çavuş Kemal Ekinci: Süreç güzel işliyor. Hayırlısı olsun. Doğmamış bir çocuğum vardı inşallah onun göreceğiz. Aileme kavuşacağım için mutluyum.

Uzman çavuş Zihni Koç: ben de diğer arkadaşlarım gibi mutluyum.

PKK’LILARIN ELİNİ SIKMADILAR

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da bir konuşma yaparak, atılan adımların çözüm süreceği için olumlu olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından PKK’lılarla, Türkiye’den giden heyet, Amadiye Kaymakamı ve Emniyet Müdürü, 8 kamu görevlisinin teslim alındığına dair tutanakları imzaladı. İmzaların ardından heyet üyeleri kamu görevlileriyle öpüşüp, tokalaştı.

Teslimden sonra PKK’lı grubun lideri 'Baver Dersim' kod adlı Süleyman Şahin, kamu görevlilerinin yanına gidip, "Geçmiş olsun, bitti bu iş" diyerek ellerini sıkmak istedi. Ancak kamu görevlileri, "Biz daha önce arkadaşlarla konuşmuştuk" diyerek, PKK’lı Süleyman Şahin’in elini sıkmadı. Bunun üzerine PKK’lı Şahin, bir kamu görevlisinin omzuna dokunup "Gözünüz aydın" dedi.

DÖNDÜLER

Heyet üyeleri daha sonra 8 kamu görevlisini alarak bindirdikleri ciplerle Irak’ın Türkiye’ye açılan ve Habur Sınır Kapısı’nın karşısında yer alan İbrahim Halil Gümrük Kapısı’na doğru yola çıktı. Heyet ve 8 kamu görevlisi saat 13.30’da Halil İbrahim Sınır Kapısı’ndan geçiş yaptı.

HEYETTE KİMLER VAR?

Kaçırılan kamu görevlilerinin teslim alınması için oluşturulan heyette, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu da bulundu.

HABUR'DA HAREKETLİ SAATLER

Sabah saatlerinden itibaren Habur'da hareketli saatler yaşandı. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi ve panzerler Habur Sınır Kapısı'ndan içeri girdi. Basın mensuplarının içeri alınmadığı sınır kapısında sadece ticari araçların geçişlerine izin verildi.

Aileler ise Silopi Emniyet Müdürlüğü'nde bekletildi. Kuzey Irak’tan gelecek habere göre aileler güvenlik tedbirleri altında Habur’dan Kuzey Irak’a geçecekleri bildirildi.

Çevik Kuvvet ve Özel Harekat personelini taşıyan minibüs ile 9 akrep ve 3 TOMA aracı sınıra geldi.

Sabahın erken saatlerinde de 2 askeri helikopterin Hac Konaklama Tesisleri'ne indiği gözlendi. Güvenlik güçlerinin gümrük sahası çevresine konuşlandırıldığı görüldü.

Habur'daki çalışmaları organize eden Müsteşar Yardımcısı Ahmet Hamdi Nayır, Şırnak Vali Vekili Deniz Zeyrek ile Habur Mülki İdare Amiri Turgay İlhan, bu sabah saatlerinde toplantı yaptı.

SAVCI KARŞILAYACAK

PKK’nın kaçırdığı 8 kamu görevlisini teslim almak için 6 kişilik bir heyet dün Kuzey Irak’a geçmişti. Heyette şu isimler var: MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu.

Türkiye’ye giriş yapacak görevlilileri Habur Sınır Kapısı’nda bir heyet karşılayacak. Heyette, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığındaki heyette savcı ve sağlık personeli de yer alacak.

Yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından görevliler aylar sonra ailelerine kavuşacak.

PROPAGANDAYA ÖNLEM

Öte yandan, açıklama yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Habur’da herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşündüğünü söyledi.

Sınırda tedbirler aldıklarını belirten Güler, “Örgüt propagandasına yönelik hareket olmaması için önlem aldık” diye konuştu.

PKK'nın kaçırdığı görevlilerin isimleri ve kaçırıldığı tarihler şöyle;

Erler Reşat Çeçan, Hadi Gizli ve Ramazan Başaran: Diyarbakır-Bingöl karayolunda (6 Ağustos 2012)

Polis memuru Nadir Özgen: Van’ın Çatak ilçesinde (10 Eylül 2011)

Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu: Muş-Diyarbakır arasında (12 Ağustos 2011)

Astsubay Abdullah Söpçeler: Diyarbakır-Lice karayolunda (9 Temmuz 2011)

Kemal Ekinci: Şırnak’ta (1 Ekim 2011)

Uzman Çavuş Zihni Koç: Diyarbakır’ın Lice ilçesinde (9 Temmuz 2011)

Tüm haberler


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler