HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu ve Merkel'den ortak açıklama

Göçmen krizini ele almak için 4 ay sonra yeniden Türkiye’ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, önce Anıtkabir’i ziyaret etti. Merkel, daha sonra Çankaya Köşkü’nde Davutoğlu ile bir araya geldi.

İki isim görüşme sonrası açıklama yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaklaşık 4 ay aradan sonra bir kez daha Türkiye’ye geldi. Ziyaretin gündemi yine sığınmacı krizi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

10 önemli konuda birlikte hareket etme konusunda uzlaşmaya vardık. Suriyeli mülteciler konusunda NATO'nun devreye girmesi konusunda tavsiye kararı alındı. İnsan kaçakçılığı konusunda Almanya ile birlikte çalışacağız.

Avrupa'daki mülteciler konusunda Almanya üzerinde büyük bir baskı var. İnsanlık Suriye'de sınavla karşı karşıya, beraber göğüslemeliyiz.

Mülteciler konusunda NATO'da devreye girmeli

"Almanya ve Türkiye birlikte ortalk çalışmaları artıracağız." diyen Davutoğlu " İnsan kaçakçılığını insanlık suçu olarak görüyoruz" dedi.

Suriyeli gençlerin eğitimi için projeler ileteceğiz

Tek başına sorumluluk üstlenmemiz beklenemez. Sınırımızda 30 bine yakın Suriyeli birikmiş durumda.

Halep'e dönük gayri insani saldırı bir an önce bitmelidir.

Sayın şansölye mülteciler konusunda her türlü yardımı yapacaklarını söylediler.

İnsan kaçakçılığının her türlüsü insanlık suçudur. İnsan kaçakçılarına yönelik büyük operasyonlar yaptık.

Almanya ile ortak çalışmaları arttıracağız. AB'nin alacağı mülteciler konusunda etkin çalışma olmalı. Mülteciler konusunda NATO da devrede olmalı.

3 milyar dolarlık desteğin hemen kullanıma geçmesi önemlidir.

MERKEL'İN AÇIKLAMALARI

Binlerce kişi Rus bombardımanından kaçıyor. Rusya sivil toplumlara yönelik her türlü saldırıyı durduracaklarını açıklamıştı. Bu bildirge Rusya tarafından da imzalandı. Türkiye Suriye sınırına baktığımızda oradaki insanların korku içinde olduklarını görüyoruz.

O kamplardaki insanlara her türlü yardımı yapacağız.

Emniyet güçleri arasında işbirliği olacaktır. Özlelikle insan kaçakçılığı ile mücadele edeceğiz. İnsan kaçakçılığına karşı işbirliği yapacağız. Nato toplantısında bunu ele alacağız.

Mülteceilerin geri dönüşü için çalışmalar yürütülecek.

3 milyarlık ödeme söz konusu olacaktır. Bununda hzılı olmasını istiyoruz.

Yasal zeminde göç içinde hazırlık yapılmalı

Mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak Suriyelilerin Avrupa'ya gelmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye'deki bütün mültecileri kabul edeceğimiz anlamına gelmiyor.

Arada tacirler var insan kaçakçılığını engellemek istiyoruz.

Suriyeliler için vatanlarına evlerine yakın olmak da önemli.

Buralarda 3 milyarlık euro harcama önemli olacaktır.

DAVUTOĞLU'NDAN CİZRE AÇIKLAMASI

"Dün çıkan haberlerle ilgili olarak, resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış, teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemesi lazım. Bu sabah Şırnak Valiliğimizce bir açıklama yapıldı, sadece ona itibar edilsin. Öyle bir intiba oluşturuluyor ki sanki bir binada çok sayıda yaralı vardı ve oraya yapılan operasyonla çok sayıda ölüm olayı gerçekleşti. Böyle bir durum, yaralıların mevcudiyeti anlamında da bir durum teyit edilmedi."

İNSAN HAKLARI SORUSUNA SERT CEVAP

İnsan hakları ihlalleri konusunda gelen soruya Davutoğlu böyle eleştirildiğimize göre basın özgürdür dedi.

Türkiye'de 2 seçimde şeffaf bir ortamda yapıldı.

Dünyada hiç bir ülkede benim konumumda bir başbakan yok. Dünyanın hiç bir yerinde seçimlere yüzde 85'li bir katılım olmadı.

Ankara'da teröristler 103 vatandaşımız katletti ama sokaklarda bir tek asker görmediniz. Türkiye Cumhuriyeti Avrupa standartlarında bir demokrasi vardır. Biz vatandaşlarımızı korumak için tedbirleri alırız.

Hiç bir ülke silahlı gruplara izin verilmez.

Ve ben bu ülkenin başbakanı olark ülke sınırları içinde kamu düzenini sağlamak için her türlü tedbiri alırım hiç kimse beni engelleyemez.

MERKEL'İN ZİYARETİNDEN AYRINTILAR

Merkel’i taşıyan uçak gece saatlerinde Esenboğa Havalimanı’na iniş yaptı.

Almanya Başbakanı Merkel, ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etti.

Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Merkel, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

"AVRUPA'YA GİDEN YOLUN MİMARI"

Almanya Başbakanı Merkel, deftere şunları yazdı:"Türk ve Alman halkları arasındaki özel dostluk ruhu içinde, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin Ata’sı ve Avrupa’ya giden yolun mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına, derin saygılarımla."

Angela Merkel, Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü’ne geldi. Buradaki törende, iki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Merkel, tören kıtasını Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler