HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rehin kalan Türk işçiler Gül'den yardım istedi

ANKARA (İHA) - Kazakistan'da işçi olarak çalışan 65 Türk rehin kaldı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'e mektup gönderen Türk işçiler, "Rehin kaldık, lütfen bize yardım edin" dedi.

Toplu konut inşaatı yapan bir firmanın çalışanı olarak Kazakistan'a giden 65 Türk işçisi rehin kaldı. Çalıştıkları firmadan maaşlarını alamayan işçiler, Dışişleri Bakanı Gül'den yardım istedi. "Okulların açıldığı şu günlerde çocuklarımızı okula gönderemiyoruz" diyen işçiler Gül'e mektup göndererek, konsolosluktan yardım alamadıklarını bildirdiler.

İş bulmak ve ailelerinin geçimini sağlamak ümidiyle Kazakistan'a giden 65 Türk işçisi burada rehin kaldı. Kazartstroy firması ile toplu konut yapmak için Türkiye'den giden 65 kişi, sözkonusu firmadan maaşlarını alamayınca Kazakistan'da rehin kaldı. Bakan Gül'den mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen işçiler, işi bırakıp Türkiye'ye dönmek isteyenlerin hak ettikleri maaşı alamadan sadece yol parası verilerek memleketlerine gönderildiklerini anlattılar. 65 Türk çalışanı adına 14 Eylül 2005 tarihinde Bakan Gül'e internet aracılığıyla bir mektup yollayan Mehmet Çalışkan, Gül'ün bir an önce devreye girmesini talep etti. Feryat eden işçiler, mektubunda sorunlarını şöyle dile getirdi:

"Sayın bakanım, biz Türkiye'deki işşizlikten etkilenerek 5 Mart 2005 tarihinde Türkiye'den iş ve işçi bulma kurumundan sözleşme yapmadan Erhan Aydıner adına Kazakistan - Astana'da kurulmuş olan Kazarstroy firmasına toplu konut yapmak için Erhan Aydıner'in çağırmasıyla Türkiye'nin çesitli illerinden toplam 65 kişi geldik. Gelirken 2 aylık maaşı içerde tutup diğer her aylığı verecegini söyledi. Şu ana kadar 6 - 7 ay olmasına rağmen daha bizlere hiç bir maaş vermediler. İşi bırakıp Türkiye'ye dönmek isteyenleri yine hak ettikleri aylık maaşlarını vermeden sadece evlerine dönecekleri yol parasını vererek gönderiyorlar. Biz burada ve Türkiye'de 6 - 7 aydır parasız olarak çok zor durumdayız. Okulların açıldığı şu günlerde çocuklarımız okula gidemiyorlar. Bazı arkadaşlar evlerine para gönderemediği için aileleri çok sorun yaşamaktalar.

Bizleri burada bazen aç bırakarak psikolojik olarak bunaltıp 3 - 5 kişi olarak Türkiye'ye ücretlerimizi ödemeden gönderiyorlar. Burada haklarımızı kanuni yollardan almaya çalıştık ama güçlü ve parası olan onlardı. Haklarımızı aramak isteyen arkadaşlarımızı korumaları yoluyla yıldırıcı tehditleriyle ve polis korkusuyla caydırıp, burdaki oturma izinlerini ve vizelerini iptal ettirip hemen Türkiye'ye gönderiyorlar. Biz burdaki konsolosluk temsilcisine defalarca gitmemize rağmen hiçbir netice alamadık. Bizler burdaki birikmiş olan haklarımızı alıp Türkiye'mize dönmek istiyoruz. Bunun için sizlerden Allah rızası için ve bir Türk olarak yardım istiyoruz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler